Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 15 Ιουνίου 2012

Το συγγραφικό ταξίδι Ρώσου αρχιμανδρίτη.

15
Μία από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ρωσικής Εκκλησίας, τον αρχιμανδρίτη Τύχωνα Σεβκούνωφ, θα υποδεχτεί το Σάββατο η Θεσσαλονίκη.
Ο πατέρας Τύχων, γνωστός στους συμπατριώτες του και ως πνευματικός του ισχυρού άνδρα της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν, θα επισκεφθεί τη χώρα μας στο πλαίσιο της 9ης Διεθνούς Εκθεσης Βιβλίου, παρουσιάζοντας το νέο του βιβλίο «Σχεδόν άγιοι - Πνευματικές αφηγήσεις από τη Ρωσία του χθες και του σήμερα».

Πρόκειται για μια πολυσέλιδη καταγραφή, η οποία μέσα από ένα ψηφιδωτό ατομικών και συλλογικών αφηγήσεων ζωντανεύει την πνευματική αντίσταση της ρωσικής Εκκλησίας στα χρόνια των διωγμών αλλά και στο σήμερα.


«Τις στιγμές που η απελπισία κοντοζυγώνει και διεκδικεί να φωλιάσει στην ψυχή μου και στις ψυχές των κοντινών μου ανθρώπων, τότε θυμάμαι όλες αυτές τις θαυμαστές παρεμβάσεις της Θείας Πρόνοιας. Ρνας ασκητής κάποτε είχε πει ότι κάθε ορθόδοξος χριστιανός μπορεί να φέρει το δικό του ευαγγέλιο, δηλαδή να αποκαλύψει το δικό του χαρμόσυνο μήνυμα στους ανθρώπους από τη συνάντησή του με τον Θεό. Δεν θέλουμε να συγκρίνουμε τη μαρτυρία μας με τις μαρτυρίες των Αποστόλων που είδαν τον Υιό του Θεού με τα ίδια τους τα μάτια, αλλά κι εμείς, παρ’ όλη την ανθρώπινη αμαρτία και αδυναμία μας, έχουμε τη δυνατότητα ως μαθητές του Κυρίου -και δεν υπάρχει τίποτα ομορφότερο απ’ αυτό- να γινόμαστε μάρτυρες των θαυμάτων της Θείας Πρόνοιας» αναφέρει ο ίδιος για το βιβλίο που έχει διαβαστεί από 1.000.000 ανθρώπους στη Ρωσία, και στην Ελλάδα κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Εν πλω.

Το Σάββατο μάλιστα, νωρίς το απόγευμα (16.00), ο αρχιμανδρίτης θα βρεθεί στις εγκαταστάσεις της ΔΕΒΘ στην αίθουσα «Νικηφόρου Βρεττάκου» για να παρουσιάσει το συγγραφικό του πόνημα, αλλά και να γνωρίσει από κοντά τους αναγνώστες του.

«Για έναν άλλο κόσμο θέλω να σας μιλήσω στο βιβλίο που κρατάτε, για τον υπέροχο αυτό κόσμο όπου οι άνθρωποι ζουν με εντελώς άλλους κανόνες από κείνους της συνηθισμένης ζωής· τον κόσμο του ατελείωτου φωτός, τον γεμάτο αγάπη και χαρούμενες αποκαλύψεις, τον κόσμο των ελπίδων και της ευτυχίας, των δοκιμασιών, των νικών και της ανακάλυψης νοήματος στις ήττες. Και το βασικότερο: για τα ισχυρά φαινόμενα της δύναμης και της βοήθειας του Θεού - γι’ αυτά θέλω να σας διηγηθώ σε τούτο το βιβλίο. Δεν μου χρειάστηκε να επινοήσω κάτι - όλα όσα θα διαβάσετε συνέβησαν στη ζωή. Πολλοί απ’ αυτούς που αναφέρω στη διήγηση είναι ζωντανοί μέχρι και σήμερα» υποστηρίζει ο ίδιος για τις αληθινές ιστορίες που ξεδιπλώνονται μέσα από τις σελίδες του βιβλίου του.

Γεννημένος το 1955 από οικογένεια γιατρών και με ρίζες από τον Πόντο -αφού η γιαγιά του ήταν Ελληνίδα από την περιοχή αυτή- ο πατέρας Τύχων Σεβκούνωφ σπούδασε στη Σχολή Σεναριογραφίας του Πανενωτικού Κρατικού Ινστιτούτου Κινηματογραφίας, με ειδίκευση στο λογοτεχνικό έργο.

Μάλιστα, μετά το πέρας των σπουδών του έγινε δόκιμος μοναχός στο μοναστήρι των Σπηλαίων του Πσκωφ.

Το 1993 διορίστηκε προϊστάμενος του μοσχοβίτικου Μετοχίου της Ιεράς Μονής των Σπηλαίων, το οποίο μετατράπηκε σε ενορία του Ιερού Ναού της Παναγίας του Βλαδιμήρ, του πρώην μοναστηρίου Σρέτενσκι, ενώ από το 1999 είναι πρύτανης της Ανώτατης Ορθόδοξης Θεολογικής Σχολής του Σρέτενσκι. Η συγκεκριμένη μονή διαθέτει έναν από τους μεγαλύτερους εκδοτικούς οίκους στη Ρωσία, αλλά και στεγάζει το σημαντικότερο πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων της χώρας.

Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου