Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 8 Οκτωβρίου 2012

«Η Κοίμηση της Θεοτόκου» σε έκθεση για τον Γκρέκο στην Κύπρο.

 

Για τους σκοπούς της έκθεσης η Μητρόπολη Σύρου δάνεισε την εικόνα στη Λευκωσία.
Το Σάββατο ξεκίνησε μεγάλη έκθεση για τον Γκρέκο στην Κύπρο, με την ευκαιρία της αναλήψεως της Προεδρίας της Ε.Ε. από την Κυπριακή Δημοκρατία. Το γεγονός φιλοξενείται στο Λεβέντειο Δημοτικό Μουσείο Λευκωσίας, με τίτλο «Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: Από τον Χάνδακα στο Τολέδο. Στα βήματα μιας "ευρωπαϊκής" διαδρομής».

Ανάμεσα στα μεγάλα έργα του Θεοτόκοπουλου, θα παρουσιασθεί και η περίφημη εικόνα του «Η Κοίμηση της Θεοτόκου», από τον ομώνυμο ιερό ναό της Ερμουπόλεως Σύρου. Την εικόνα συνόδευσαν εκ μέρους της Μητροπόλεως ο Αρχιερατικός Επίτροπος Σύρου, Πρωτοπρ. Φλαβιανός Αλμπέσκου και η Διευθύντρια της 2ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κ. Αικατερίνη Δελαπόρτα εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού της Ελλάδος.

Το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο έδωσε το πράσινο φως για να πάνε στη Λευκωσία ακόμη τρία έργα του Γκρέκο: Η «Προσκύνηση των Μάγων», από τη Βυζαντινή Συλλογή του Μουσείου Μπενάκη, η «Βάφτιση του Χριστού» από το Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, και η «Αποκαθήλωση» του 1566, που ανήκει στη συλλογή Βελιμέζη. Το τελευταίο έργο του Δομήνικου Θεοτοκόπουλου, που ανήκει στην πρώιμη εποχή του ζωγράφου, όταν ακόμα ζούσε στην Κρήτη, είναι γνωστό και ως «το Πάθος του Χριστού - Πιετά με Αγγέλους». Η έκθεση θα διανθιστεί με πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό και συνοδευτικά κείμενα και θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου