Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2013

Μητροπολίτης Μεσογαίας: Υπάρχει μεγάλη φτώχεια. Επιτακτική η ανάγκη του Εράνου της Αγάπης.


altΟ Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος με επιστολή προς τους χριστιανούς της Μητρόπολης περιέγραψε τις συνέπειες της κρίσης στην Έλλαδα.

Μεταξύ άλλων επισήμανε ότι υπάρχει μεγάλη φτώχεια, μεγάλη δυστυχία, μεγάλος πόνος, μεγάλη ανάγκη αλλά και μεγάλη, πολλή και κρυμμένη αγάπη και για αυτό το λόγο θα πρέπει να βοηθήσουμε όλοι τους συνανθρώπους μας.  Διαβάστε την επιστολή του Μητροπολίτη:

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Ο Θεός να σας ευλογεί και να σας στηρίζει στον αγώνα της ζωής, μαζί με τις οικογένειές σας και την κοινωνία μας ολόκληρη.

Κάθε ευκαιρία επικοινωνίας με τον ευλογημένο λαό του Θεού αποτελεί αφορμή ειλικρινούς πνευματικής χαράς. Έτσι και σήμερα χαίρομαι που, καθώς βρισκόμαστε στο μέσον της προεορτίου περιόδου των Χριστουγέννων, μοιράζομαι μαζί σας την προσδοκία της παρουσίας του Θεού ανάμεσά μας. Αυτό είναι και το μήνυμα των Χριστουγέννων.

Είναι όμως σκεπασμένο από τα ανθρώπινα πάθη και τις αδυναμίες μας, από τις μέριμνες της ζωής και τις διαταραγμένες σχέσεις μας, από τα δυσμενή γεγονότα και τους καθημερινούς πειρασμούς μας, από τις ανησυχίες και τις αγωνίες που γεννά η σύγχρονη κοινωνική και πνευματική παγκόσμια κρίση.

Χωρίς αμφιβολία η κρίση είναι πρωτοφανής και πολυεπίπεδη. Αυτό που θα είχα όμως να σας πω είναι να μην παγιδευθούμε στους φόβους, στις ανασφάλειες και στην κατάθλιψη που αναπαράγεται στην κοινωνία μας. Είναι κρίμα η κρίση να μας συντρίψει.

Μπορούμε να την ζήσουμε με ταπείνωση και υπομονή, με πίστη και ελπίδα, με αμοιβαία κοινωνία και αγάπη, με εθελοντική προσφορά και αλληλεγγύη. Είναι ευκαιρία να καταλάβουμε ότι δεν είμαστε μεταξύ μας ξένοι και αδιάφοροι, αλλά αδέλφια που συμπορευόμαστε με αλληλοϋποστήριξη και αξιοπρέπεια. Αυτό αποτελεί την καλύτερη άμυνά μας και τη δύναμή μας.

Κάθε χρόνο, τέτοια περίοδο, καταβάλλουμε μία εντονότερη προσπάθεια να ζήσουμε την αγάπη μας, τη μεταξύ μας κοινωνία. Έτσι έχει καθιερωθεί και ο λεγόμενος «Έρανος της Αγάπης», μια δηλαδή πανελλαδική εκστρατεία αγάπης. Κάποιοι πρότειναν φέτος να τον παραλείψουμε. "Οι άνθρωποι δυσκολεύονται, δεν μπορούμε να ζητούμε συνέχεια βοήθεια", είπαν.

Επιτρέψτε μου όμως να πω κι εγώ ότι ο έρανος στην Εκκλησία δεν σημαίνει ότι ζητούμε, αλλά ότι δίνουμε την ευκαιρία σε όσους θέλουν και μπορούν να αγκαλιάσουν με την προσφορά τους τους πτωχότερους και τους δυσκολεμένους και να ενώσουμε όλοι μαζί τις δυνάμεις μας

Πως να το κάνουμε; υπάρχει δυστυχώς μεγάλη φτώχεια, μεγάλη δυστυχία, μεγάλος πόνος, μεγάλη ανάγκη. Είμαι σίγουρος όμως ότι υπάρχει και μεγάλη, πολλή και κρυμμένη αγάπη.

Αυτήν θέλουμε να αξιοποιήσουμε, πιστεύοντας ότι «μακάριόν εστι μάλλον διδόναι η λαμβάνειν», ότι είναι ευτυχέστερος αυτός που μπορεί και δίνει παρά αυτός που λαμβάνει.

Αυτός είναι και ο λόγος που φέτος περισσότερο από κάθε άλλη χρονιά χρειάζεται μια εκστρατεία αγάπης. Ο Έρανος της Αγάπης είναι επιτακτική ανάγκη.

Εάν μαζέψουμε όλοι την αγάπη μας, θα δούμε θαύματα, θα συναντήσουμε θλιμμένες ψυχές να χαμογελούν, θα αντικρύσουμε την οικονομική κρίση να αποδυναμώνεται, θα χαρούμε την παρουσία του Θεού ανάμεσά μας.

Με χαρά λοιπόν και αρχοντιά ας συμβάλουμε όλοι στην προσπάθεια αυτή της συντονισμένης αγάπης στη Μητρόπολή μας· «ιλαρόν γαρ δότην αγαπά ο Θεός».

Αξίζει να σας πούμε ότι φέτος που αυξήθηκαν οι ανάγκες αυξήθηκε και η προσφορά στη Μητρόπολή μας.

Μόνο στο διάστημα των δέκα μηνών αυτού του έτους συγκεντρώθηκε βοήθεια, σε χρήματα, τρόφιμα, είδη ένδυσης και υπόδησης, φάρμακα και τα λοιπά που ξεπέρασε τα αντίστοιχα ολόκληρης της περασμένης χρονιάς.

Οι διακονητές του «Εράνου της Αγάπης», που θα περιέλθουν κάθε γωνιά της Μητροπόλεώς μας από τις 14 έως τις 21 Δεκεμβρίου, θα χτυπήσουν και την δική μας πόρτα.

Η διακριτική παρουσία τους είναι η επίσκεψη του Χριστού στο σπίτι και στη ζωή μας.

Να τους δεχθούμε ως την μεγαλύτερη ευλογία της χρονιάς, ως την καλύτερη ευκαιρία της αγάπης μας.

Εύχομαι σε όλους σας

ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΕΥΛΟΓΗΜΕΝΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ
Μετά εορτίων προσρήσεων και πολλής της εν Κυρίω αγάπης,
Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ

† Ο Μεσογαίας και Λαυρεωτικής ΝΙΚΟΛΑΟΣ 
 
Πηγή: Αγιορείτικο Βήμα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου