Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου 2013

Η ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗΣ ΣΤΗ ΜΟΝΗ ΣΙΝΑ (ΦΩΤΟ)

1Στην καρδιά της ερήμου της αβάτου, πετρώας και ανύδρου Σιναιτικής χερσονήσου κείται η ιστορική βυζαντινή, αυτόνομη, βασιλική και αυτοκρατορική Ι. Μονής της Αγίας Αικατερίνης Θεοβαδίστου Όρους Σινά.

Μέσα σε κλίμα βυζαντινής μεγαλοπρεπείας την 8η  Δεκεμβρίου (25 Νοεμβρίου ιουλιανού ημερολογίου) εορτάστηκε η ετήσια μνήμη της προστάτιδος και εφόρου του Θεοβαδίστου Σιναίου Όρους Αγίας Μεγαλομάρτυρος Αικατερίνης της πανσόφου
Στον πανηγυρικό εσπερινό προεξήρχε ο ελληνομαθής Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Τριπόλεως και Χώρας κ. Εφραίμ, εκ των νέων Ιεραρχών του παλαιφάτου και εμπεριστάτου Πατριαρχείου Αντιοχείας, παρουσία που παρέχει χρηστές ελπίδες μετά του Μακαριωτάτου Πατριάρχου Αντιοχείας και πάσης Ανατολής κ.κ. Ιωάννου και των λοιπών Αρχιερέων του χειμαζομένου Αντιοχειανού θρόνου, ότι παρά τον υφιστάμενο διωγμό η Εκκλησία δεν θα εκριζωθεί βιαίως, αλλά θα επιβιώσει σε μία από τις πολύπαθες κοιτίδες της, την Μέση Ανατολή, συμπροσευχομένου του Πατρός και Καθηγουμένου της Ιεράς Μονής Αρχιεπισκόπου Σινά, Φαράν και Ραιθώ κ. Δαμιανού.

Την φερώνυμο ημέρα μετά τον πανηγυρικό Όρθρο στην Θ. Λειτουργία προεξήρχε ο Καθηγούμενος της  Ι. Μονής κ. Δαμιανός συλλειτουργούντος του ως άνω Αρχιερέως και πλειάδος ιερέων, αδελφών της Ι. Μονής και Κληρικών προσκυνητών αυτής.

Το ιδιαίτερο κανονικό καθεστώς της Ι. Μονής και Αρχιεπισκοπής Σινά κατά το σιγγίλιο του Οικουμενικού Πατριάρχου Γαβριήλ του Δ΄, το οποίο "κωδικοποιεί" παλαιότερους Ι. Κανόνες η Ι. Μονή διοικουμένη από την Ι. Σύναξη των Πατέρων, η οποία προεδρεύεται υπό του Αρχιεπισκόπου και Καθηγουμένου Αυτής, απολαμβάνει ιδιαίτερο αρχαίο καθεστώς πλήρους αυτονομίας και απολύτου ανεξαρτησίας έναντι πάσης Εκκλησιαστικής Αρχής και συγκεκριμένα ουδείς δύναται κανονικώς να "δουλαγωγήσει" Αυτήν, η δε Ι. Μονή υπάρχει και κινείται "...μηδενί θρόνω Πατριαρχικώ υποκειμένη ούτε του Αλεξανδρείας, ούτε του Αντιοχείας, ούτε του Ιεροσολύμων, ούτε άλλου τινός..." τυγχάνει δε ως προς την Διοίκηση "...αυτόνομος αυτοδέσποτος, ελευθέρα, ασύδοτος και ακαταπάτητος..." και ουδείς δύναται ιεροκανονικώς να πλήξη και να αμφισβητήσει το ιδιαίτερο καθεστώς αυτής.

Χάριτι Θεού παραλλήλως προς την ι. πανήγυρι εωρτάσθη το χρυσούν ιωβιλαίο των πεντήκοντα ετών εγκαταβιώσεως εν Αυτή του Σεβ. Αρχιεπισκόπου κ.κ. Δαμιανού ως και το ιωβιλαίο της συμπληρώσεως τεσσαρακονταετούς ευκλεούς Αρχιερατικής διακονίας ως Αρχιεπισκόπου και Καθηγουμένου της Ι. Μονής Σινά. Εξ αιτίας των εν λόγω εορτασμών δεν προσεκλήθη Προκαθήμενος Εκκλησίας ή αντιπροσωπείες άλλων Εκκλησιαστικών Αρχών ως είθισται.

Κατά το πέρας της Θ. Λειτουργίας ηυλογήθησαν, κατά το μοναχικό τυπικό, τα εόρτια κόλλυβα της Αγίας και ετελέσθη η καθιερωμένη λιτάνευση των ι. λειψάνων της πανευφήμου νύμφης του Χριστού αγίας Αικατερίνης πέριξ της φερωνύμου μεγαλοπρεπούς ιουστινιάνειας βασιλικής.

Το εσπέρας της εορτής ετελέσθη ο μεθέορτος εσπερινός. Εν συνεχεία οι κληρικοί φέροντες τα άμφια αυτών και άπτοντες κηρίον έψαλλον ενώπιον των παντίμων αγίων λειψάνων της Αγίας Αικατερίνης την Ιερά Παράκλησι Αυτής.

Τις ιερές ακολουθίες ελάμπρυνε βυζαντινός χορός υπό την διεύθυνσι του Πρωτοψάλτου Κων/νου Αγγελίδη.

Οι ιερές ακολουθίες μετεδώθησαν απ' ευθείας από τον Ραδιοφωνικό Σταθμό "ΠΕΙΡΑΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ".

1
1
1

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου