Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2013

Επίσκοπος Μάρκος: ''Ο Αχρίδος Ιωάννης χαίρεται πίσω από τα κάγκελα της φυλακής''.

Ανταπόκριση Θεώνη Παλόγλου 

 Θεία Λειρτουργία τελέστηκε στην πόλη Στιπ (αρχαία πόλη Άστιβος) στην κατακόμβη του Ι.Ν. Αγίου Νικολάου της Μητρόπολης Μπρεγκάλνιτσας.
Της Θείας Λειτουργίας προεξήρχε ο Επίσκοπος Μπρεγκάλνιτσας κ. Μάρκος, συμπαραστατούμενος από τον Επίσκοπο Κορνιοκαρλοβικίου Γεράσιμο, τον Επίσκοπο Πολόγας και Κουμάνοβου κ. Ιωακείμ και τον Επίσκοπο Στοβίου κ. Δαβίδ.

Επίσης συμμετείχε πλειάδα ιερέων, ιερομονάχων, ιεροδιακόνων και μοναχών, εκτός από τους ντόπιους και από την Σερβία, το Κόσσοβο, την Ελλάδα, την Βοϊβοντίνα και την Κροατία.
Να σημειωθεί ότι την ημέρα αυτή ο Επίσκοπος Μάρκος εόρτασε τα δέκα χρόνια αρχιερωσύνης, ενώ τελέστηκε και χειροτονία σε πρεσβύτερο του διακόνου Ιορδάνη.

Ο κ. Μάρκος απηύθυνε πατρικές νουθεσίες προς τον νεοχειροτονηθέντα, ώστε να τιμήση την ιεροσύνη και να ακολουθήσει το λαμπρό παράδειγμα της ζωής του Αγίου Κλήμεντος, σημειώνοντας με νόημα, ότι ο Άγιος Κλήμης της Αχρίδας δεν ήταν ποτέ σε σχίσμα με την Μία και Αγία Καθολική Εκκλησία.
Τον Θείο Λόγο κήρυξε ο Επίσκοπος Στοβίου, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρουσία πιστών "απ' όλα τα Βαλκάνια."
Σε άλλο σημείο συνεχάρη τον Επίσκοπο Μπρεγκάλνιτσας κ. Μάρκο για τα δέκα χρόνια αρχιερατικής διακονίας, καθώς και τον νέο Πρεσβύτερο για την χειροτονία.
Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, παρετέθη νηστίσιμη τράπεζα, προς την τιμήν του νέου πρεσβυτέρου.
Εκεί ο Επίσκοπος Μάρκος, είχε την ευκαιρία να ευχαριστήσει όλους, εκ μέρους του μαρτυρικού Αρχιεπισκόπου Αχρίδος και Μητροπολίτη Σκοπίων κ. Ιωάννη, για την παρουσία τους, και την συμπαράστασή τους στην διωκόμενη Αρχιεπισκοπή Αχρίδος.
"Ο πατέρας μας, είπε, ότι σήμερα χαίρεται, πίσω από τα κάγκελα της φυλακής, όπου βρίσκεται αδίκως εδώ και δύο χρόνια, γιατί το ποίμνιό του ζει και διατηρείται θεολογικά στην ενότητα και καθολικότητα της Μίας και Αγίας Εκκλησίας", υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μάρκος.
Επίσης πρόσθεσε: "Αυτό, ήταν το όνειρο της ζωής του. Να μπορεί η Εκκλησία του Χριστού να έχει υπερεθνικό χαρακτήρα, για όλους τους πιστούς, ανεξαρτήτως φυλής, γέννους, κράτους, γλώσσας. Να όπως στη σημερινή Θεία Λειτουργία, αδελφοί, που είμαστε όλοι μαζί, από διάφορα Έθνη και μιλάμε διαφορετικές γλώσσες."
Τέλος έκανε έκκληση για αποφυλάκιση του Αρχιεπισκόπου Αχρίδος Ιωάννη, και προέτρεψε τους παρόντες να προσευχηθούν στον Θεό, με την ελπίδα οι συμπατριώτες του αδελφοί της σχισματικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, να "βγουν" απ' το σχίσμα, σαν απαραίτητη προϋπόθεση για την έναρξη διαλόγου με στόχο την επίλυση του προβλήματος τους σχίσματος, προκειμένου να εκπληρωθούν τα λόγια του Χριστού: ίνα πάντες έν εσμέν.

 Πηγή: romfea.gr

1
2
4
5
6
7
8

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου