Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου 2013

Το παρασκήνιο απαγωγής των μοναχών.



Του Σταύρου Τζίμα

Οι προσκείμενοι στην Αλ Κάιντα ισλαμιστές αντάρτες της οργάνωσης Αλ Νάσρα που επιτέθηκαν στη χριστιανική πόλη Μααλούλα, στη Συρία, επινόησαν μια πρωτότυπη μέθοδο για να την καταλάβουν.
Καθώς βρίσκεται στον «πυθμένα» φαραγγιού, από τις γύρω κατακόρυφες πλαγιές κατρακύλησαν τροχούς αυτοκινήτων γεμάτους με δυναμίτιδα και ΤΝΤ, που όταν έφτασαν στις παρυφές στα οχυρά του στρατού του Ασαντ, εξερράγησαν ανατινάσσοντας τα πολυβολεία και σκοτώνοντας τους φρουρούς. Κατόπιν μπήκαν στην πόλη, το μοναδικό μέρος του κόσμου όπου ομιλείται η αραμαϊκή, η γλώσσα του Χριστού, πυροβολώντας, καίγοντας και λεηλατώντας.

«Κατέστρεψαν τις εκκλησίες, πήραν εικόνες και ιερά σκεύη· η Μααλούλα έχει πολλές εκκλησίες, ορθόδοξες και καθολικές» λέει, υπό τον όρο της ανωνυμίας, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την «Κ» ελληνορθόδοξος ιερέας που γνωρίζει την κατάσταση.
Οι επιδρομείς εισέβαλαν στο ελληνορθόδοξο μοναστήρι της Αγίας Θέκλας απ’ όπου ανάγκασαν δεκατρείς μοναχές και τρεις δόκιμες να τους ακολουθήσουν.
Λίγες ημέρες μετά, οι απαγωγείς έστειλαν στο δίκτυο Αλ Τζαζίρα στο Κατάρ βιντεοκασέτα που εμφανίζει τις μοναχές να δηλώνουν ότι διέφυγαν από τη Μααλούλα για να γλιτώσουν από τις μάχες και πως έχουν εγκατασταθεί σε «μια πολύ ωραία έπαυλη», όπου περνούν πολύ καλά.
«Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πρόκειται για απαγωγή και το βίντεο είναι μια σκηνοθετημένη παράσταση και ότι τις ανάγκασαν να πουν αυτά» τονίζει στην «Κ» ο ιερέας.
Εκπρόσωπος της οργάνωσης εξάλλου δήλωσε πως οι ισλαμιστές αξιώνουν ως αντάλλαγμα για να τις αφήσουν ελεύθερες την αποφυλάκιση χιλίων σουνιτισσών που όπως υποστήριξε κρατούνται στις φυλακές του καθεστώτος Ασαντ.
Η απαγωγή των γυναικών μοναχών της Αγίας Θέκλας ήρθε να προστεθεί σε εκείνη των δύο μητροπολιτών, του ελληνορθόδοξου Παύλου Γιατζιτζή και του συρορθόδοξου Γιοχάνα Ιμπραχήμ, τον περασμένο Απρίλιο στη διαδρομή από τα συροτουρκικά σύνορα προς το Χαλέπι.
Η τύχη των δύο μητροπολιτών αγνοείται από τότε, ωστόσο φήμες αλλά και μια κινητικότητα που παρατηρείται σε επίπεδο μυστικών υπηρεσιών στον άξονα Λιβάνου - Κατάρ, με εμπλοκή μάλιστα του Αραβικού Συνδέσμου και του ΟΗΕ, τροφοδοτούν σε εκκλησιαστικούς και διπλωματικούς κύκλους μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ενδέχεται να είναι εν ζωή, μολονότι οι απαγωγείς δεν έχουν διατυπώσει κανένα αίτημα ανταλλαγής τους, όπως συνηθίζουν σε τέτοιες περιπτώσεις.
Η πόλη σύμβολο για τους χριστιανούς της Συρίας και της ευρύτερης Μέσης Ανατολής, με τους 3.000 κατοίκους, στην πλειονότητά τους χριστιανούς ορθόδοξους και καθολικούς, η Μααλούλα έχει καταστεί μόνιμος στόχος για τους εξτρεμιστές σουνίτες μουσουλμάνους που πολεμούν για την ανατροπή του καθεστώτος και την εγκατάσταση ισλαμικού κράτους.
Η νέα απαγωγή σε συνδυασμό με την έκκληση του Πάπα Φραγκίσκου για την απελευθέρωση των δεκατριών γυναικών, των δύο μητροπολιτών αλλά και ενός καθολικού ιερωμένου που επιχείρησε να μεσολαβήσει για να σώσει τους δύο τελευταίους, έφεραν πάλι στο προσκήνιο το συντελούμενο δράμα του διωγμού των χριστιανών της Συρίας.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου