Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 9 Απριλίου 2014

Συμβουλές προς τους αδελφούς ενορίτες για την Μεγάλη εβδομάδα & το Άγιον Πάσχα!




1) Η σεμνή και προσεκτική ενδυμασία αποτελεί στολίδι για κάθε ορθόδοξο χριστιανό, άνδρα ή γυναίκα. Ιδιαιτέρως για την είσοδό μας στο Ναό είναι αναπόστατο γνώρισμα της καλλιεργημένης πνευματικής προσωπικότητος.
2) Η συμμετοχή στη Θεία Κοινωνία, προϋποθέτει πολύ προσεκτική προετοιμασία (π.χ. εξομολόγηση, νηστεία, συμφιλίωση με όσους λυπήσαμε ή μας ελύπησαν, κλπ.). Σας παρακαλούμε κωφεύσατε στις παλαιές αντιλήψεις που έλεγαν: Για το καλό του χρόνου κοινώνησε.  Αδελφοί μη παροργίζετε το Άγιον Πνεύμα κοινωνούντες επιπόλαια, απροετοίμαστοι, ανεξομολόγητοι. Επίσης όταν πρόκειται να κοινωνήσουμε, πάμε στο Ναό όσο πιο νωρίς μπορούμε, παρακολουθούμε τα τελούμενα με ευλάβεια και προσευχή  κι όταν μεταλάβουμε παίρνουμε αντίδωρο και οπισθοφανώς επανερχόμεθα στη θέση μας αθόρυβα, περιμένοντας να κοινωνήσουνε όλοι οι αδελφοί μας και να φύγομε «πλήρεις πνεύματος αγίου» μετά το Δι’ ευχών του ιερέως.

3) Στις ιερές ακολουθίες εντός του Ναού, απενεργοποιούμε τα κινητά μας τηλ &  αποφεύγουμε τις άσκοπες μετακινήσεις, συζητήσεις, κλπ.
4) Αποτελεί, αγαπητοί μας αδελφοί, απρέπεια, ασέβεια, το βράδυ της Αναστάσεως μόλις ακούσουμε τον χαρμόσυνο παιάνα «Χριστός Ανέστη» ως άλλοι Εβραίοι να διασκορπιζώμεθα. Έτσι ψάλλουμε: «Αναστήτω ο Θεός και διασκορπισθήτωσαν οι εχθροί Αυτού και φυγέτωσαν από προσώπου αυτού οι μισούντες Αυτόν».
5) Βρέφη και γέροντες ας προσέρχονται στην Θεία Κοινωνία στις τρεις πρώτες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδος. Είναι πιο σύντομες οι ακολουθίες, λιγότερος ο κόσμος και δεν θα ταλαιπωρούνται λόγω της ηλικίας των.
6) Για τους δικαιολογημένα ανήμπορους να εκκλησιαστούν και να κοινωνήσουν στο Ναό, δηλώστε εγκαίρως το όνομα και τη οδό του ασθενούς. Την Μεγάλη Τρίτη μόνον, θα εξέλθει εκ του Ναού το Πανάγιον Μυστήριον για την κατηγορία αυτή των αδελφών μας.
7) Όταν τελειώνουν οι ακολουθίες και για οιονδήποτε λόγον παραμένουμε στο Ναό (π.χ. προσκύνημα εικόνων) δεν συνομιλούμε. Δεν παύει να είναι Ιερός τόπος ο Ναός κι όταν δεν τελείται ακολουθία ή έχει τελειώσει αυτή.
8) Ο αληθινός Ορθόδοξος Χριστιανός παρακολουθεί όσες περισσότερες ακολουθίες της Μ. Εβδομάδος του επιτρέπουν οι εργασίες του.
9) Όσοι επιθυμούν να προσφέρουν άνθη ή στέφανα εξ ανθέων να είναι φυσικά, όχι πλαστικά. Απάδει.
10) Το Άγιον Φως της Αναστάσεως είναι φρόνιμο να το διατηρείτε άσβεστο τουλάχιστον μέχρι την αγρυπνία της αποδόσεως του Πάσχα που θα τελεστεί στο Ναό μας 11 προς 12 Ιουνίου 2013.

Εκ βάθους καρδίας ευχόμεθα σ’ όλους τους ενορίτες μας
και σ’ εκείνους που εκκλησιάζονται στον Ιερό Ναό μας,
το Φως της Αναστάσεως να πληροί την καρδιά τους
και να τους φωτίζει εις παν έργον αγαθόν και στον Θεόν μας ευάρεστον

Μετ’ αναστασίμων ευχών
Οι Πνευματικοί σας Πατέρες

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου