Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

Από τον αρσανά στο μοναστήρι του Ζωγράφου με τον φακό του Νίκου Χαλδαίου.


Από τον αρσανά στο μοναστήρι του Ζωγράφου με τον φακό του Νίκου Χαλδαίου
Σε μία απο τίς προσκυνηματικές επισκέψεις μου στό Άγιον Όρος, τον Ιούνιο του 2005, αντικρύζοντας την Ιερά Μονή Ζωγράφου, προερχόμενος πεζοπορώντας από τον αρσανά της.
Το μικρό ferry boat ΑΞΙΟΝ ΕΣΤΙ έχει αποβιβάσει τούς προσκυνητάς που προορίζονται γιά την ως άνω αναφερόμενη μονή και αναχωρεί για τις επόμενες. Ένα μικρό βανάκι υπάρχει για όσους προσκυνητές δεν θέλουν, ή δεν μπορούν να πεζοπορήσουν τα 40 περίπου λεπτά που απαιτούνται απο τον αρσανά έως την μονή. Δόξα τώ Θεώ προτίμησα (καί προτιμώ), την πεζοπορεία στο μονοπάτι. Στόν συννημένο χάρτη είναι υπογραμμισμένη η θέση του αρσανά καί τής μονής.

Αφήνοντας πίσω τον αρσανά του Ζωγράφου πεζοπορώντας μέσα στη βαθιά ρεματιά η οποία ονομάζεται ζωγραφίτικος λάκκος, στην καρδιά του βόρειου μέρους της χερσονήσου του Άθω, βρίσκεται μιά καταπράσινη κοιλάδα που εισχωρεί από τη δυτική ακτή στό εσωτερικό, στίς καταπράσινες πλαγιές του Μεγάλου Ζυγού, καί διακλαδώνεται σε τρείς μικρότερες κοιλάδες που ανεβαίνουν πρός τούς λόφους. Η Μονή Ζωγράφου είναι ένα από τα ξενόγλωσσα μοναστήρια του Άθωνα, αφού εδώ ασκητεύουν Βούλγαροι μοναχοί.
Ίσως Βούλγαροι να ήταν καί οι πρώτοι ιδρυτές της Μονής, αλλά εκτός από παραδόσεις δεν υπάρχουν ιστορικά στοιχεία που να αποδεικνύουν κάτι τέτοιο. Η παράδοση λέει ότι το μοναστήρι ίδρυσαν τρία αδέλφια απο την Αχρίδα, οι οποίοι διαφωνούσαν σχετικά με το ποιό όνομα έπρεπε να δοθεί στη Μονή. Άφησαν λοιπόν ένα κομμάτι ξύλο στο ναό και έφυγαν προσευχόμενοι να τούς σταλεί κάποιο ουράνιο μήνυμα.
Όταν ξαναγύρισαν το επόμενο πρωί οι μοναχοί ανακάλυψαν στο ναό τους την εικόνα του Αγίου Γεωργίου η οποία ήταν ''αχειροποίητη'' δεν την είχε δηλαδή κατασκευάσει κανένα χέρι. Σοκαρισμένοι απο το θαύμα οι μοναχοί δεν αφιέρωσαν την Μονή στόν Άγιο Γεώργιο αλλά στόν άγνωστο καλλιτέχνη καί έτσι τήν ονόμασαν Μονή του (Ουράνιου) Ζωγράφου! Το Καθολικό κτισμένο το 1.800 αγιογραφήθηκε το 1817 σύμφωνα με τίς σημειώσεις που κρατώ!
Νίκος Χαλδαίος

1705xald.jpg
1705xald1.jpg
1705xald2.jpg
1705xald3.jpg
1705xald4.jpg
1705xald6.jpg
1705xald7.jpg
1705xald55.jpg


Πηγή:  agioritikesmnimes.blogspot.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου