Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015

Το Κεράκι και το Νόημα της Ζωής.

                   
Το Κεράκι και το Νόημα της Ζωής
 
Μια φορά κι έναν καιρό... Ένα μικρό κεράκι βρισκόταν σε ένα δωμάτιο μαζί με άλλα κεριά.
Τα περισσότερα από τα οποία ήταν πολύ μεγαλύτερα και πολύ ομορφότερα από αυτό.
Μερικά ήταν δεμένα με κορδέλες πολύχρωμες, άλλα ήταν πιο απλά, σαν κι αυτό.
 
Δεν ήξερε τον λόγο που βρισκόταν εκεί και τα άλλα το έκαναν να αισθάνεται μικρό και ασήμαντο.
Όταν έπεσε ο ήλιος και σκοτείνιασε το δωμάτιο είδε έναν άνθρωπο να μπαίνει μέσα στο δωμάτιο.
Έρχονταν προς το μέρος του κρατώντας ένα αναμμένο σπίρτο.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα.

Γέροντας Εφραίμ Φιλοθεΐτης: Κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα

* Ποιά ηθική υπάρχει πλέον; Το κακό έχει χτυπήσει την οικογένεια, την Παιδεία. 

Έχει χτυπήσει σε κάθε υγιές κύτταρο της κοινωνίας και σήμερα ζούμε τα αποτελέσματα αυτού του πολέμου. Τρέχουν οι άνθρωποι χωρίς να νοιάζονται για τον διπλανό τους.
Η κοινωνία που ξέραμε δεν υπάρχει πια. Σήμερα κυριαρχεί ο ατομικισμός...

* Γιατί; Επειδή κάποιοι έπαιξαν με τον χαρακτήρα του Έλληνα και διάβρωσαν όλα εκείνα τα χαρακτηριστικά που θα μπορούσαν να τον βοηθήσουν. Είναι αδιανόητο! Ο ατομικισμός ζει και βασιλεύει, ενώ η απάτη έγινε "χάρισμα". Μεγάλωσαν γενιές που διδάχτηκαν πως να αρπάξουν. Και αυτό σε ένα καθεστώς πλήρους ατιμωρησίας... Μάλιστα, όσα πιο πολλά "αρπάζεις" τόσο περισσότερο απομακρύνεσαι από την τιμωρία. Αυτό το βλέπει ο Θεός. Σήμερα επιτρέπει να δεχτούμε μερικές σφαλιάρες, ελπίζοντας πως θα συνέλθουμε, όπως συμβαίνει και στους μεθυσμένους...

Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Τελώνου και Φαρισαίου.

Στις κορυφογραμμές της ταπείνωσης
           «Ο Θεός ιλάσθητί μοι τω αμαρτωλώ»
Με τη δύναμη του Πανάγαθου Θεού εισερχόμαστε στο ευλογημένο στάδιο του Τριωδίου, το οποίο αποτελεί ευκαιρία πνευματικού ανεφοδιασμού και ψυχικής μεταρσίωσης. 
Συνιστά την πιο ισχυρή πρόκληση για να εγκολπωθούμε στη ζωή μας βασικές πνευματικές αρετές και να αποκομίσουμε πλούσια εν Χριστώ καρποφορία.
Ειδικότερα, τη σημαντική αυτή περίοδο του Τριωδίου την ανοίγει η Εκκλησία μας με λατρευτικές ανατάσεις που εκτοξεύουν τον άνθρωπο σε αναβάσεις πνευματικής ωφέλειας και καλλιέργειας.
Άξονας βασικότατος γύρω από τον οποίο περιστρέφεται η πνευματική ζωή είναι η μετάνοια του ανθρώπου, η οποία περνά μέσα από την αρετή της ταπεινοφροσύνης και την απόταξη της κακίας του εγωισμού.
 
Η εμβέλεια της παραβολής
Η σημερινή πρώτη Κυριακή του Τριωδίου ονομάζεται του Τελώνου και του  Φαρισαίου από την ομώνυμη παραβολή. Θέλει ακριβώς να στείλει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η πνευματική πορεία που διακλαδώνεται μέσα από τη μετάνοια περνά από το κανάλι της συναίσθησης της αμαρτωλότητάς μας.

Μελισσόχορτο- Το μαγικό βοτάνι.

770laΠολυετής πόα, αυτοφυής στην Ελλάδα, συναντάται σε θαμνότοπους και δάση, με τετραγωνικό πολύκλαδο βλαστό 0-80 cm και ευμεγέθη, ωοειδή, πριονωτά, αντίθετα φύλλα.

Τα φύλλα του έχουν ένα χαρακτηριστικό άρωμα λεμονιού που είναι απαλό και καταπραϋντικό κάτι που είναι ιδανικό, μιας και το φυτό φαίνεται να έχει την τάση να αυξάνεται κοντά σε κατοικίες.
Το φυτό Μέλισσα (Melissa officinalis) είναι γνωστό επίσης ως βάλσαμο λεμονιού (μελισσόχορτο), βάλσαμο κεριού μέλισσας ή κοινώς βάλσαμο. Η Melissa officinalis ανήκει στην οικογένεια της μέντας Lamiaceae. Και όντας τέτοια, είναι γνωστή για την αναζωογονητική της ποιότητα, όπως το λεμόνι ή η κιτρονέλλα.

Το χρονικό μιας «επικής» μάχης: Κινηματογραφική σύγκρουση κροκόδειλων και ιπποπόταμων στις όχθες ποταμού [photos]


Συγκρούσεις σαν και αυτή που κατέγραψε ο φακός του διάσημου φωτογράφου Μαρκ Μολ συμβαίνουν ανά πολύ συχνά χρονικά διαστήματα στις περιοχές της Αφρικής που φιλοξενούν τα πιο άγρια ζώα του πλανήτη. 
Ωστόσο, όταν πραγματοποιείται μια τόσο άγρια μάχη, συνήθως δεν υπάρχει χώρος για κάποιον άνθρωπο ώστε να την αποτυπώσει στο φακό. Για αυτό το λόγο, οι φωτογραφίες που τράβηξε, εντελώς τυχαία, ο Αμερικανός φωτογράφος προκαλούν ιδιαίτερη εντύπωση.

Η έλλειψη άσκησης πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία.

Η έλλειψη άσκησης πιο επικίνδυνη από την παχυσαρκία



Σύμφωνα με νέα μελέτη, ένα εικοσάλεπτο έντονου περπατήματος σε καθημερινή βάση θα ήταν αρκετό για να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου.

Η μελέτη, στην οποία συμμετείχαν 334.000 άνδρες και γυναίκες από όλη την Ευρώπη δείχνει ότι τα περιστατικά πρόωρου θανάτου που μπορούν να αποδοθούν στην έλλειψη φυσικής δραστηριότητας είναι διπλάσια, συγκριτικά με εκείνα που οφείλονται στην παχυσαρκία, ενώ ακόμη και μέτρια αύξηση των επιπέδων άσκησης μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το ξέφραγο αμπέλι.

Screen shot 2015-01-11 at 10.22.40 PM

Χριστιανός χωρίς εκκλησιασμό, 
χωρίς προσευχή, χωρίς εξομολόγηση, 
χωρίς Θ. Κοινωνία, είναι ένα ξέφραγο αμπέλι,

Ὁ Ὅσιος Ἀρσένιος ὁ ἐν Πάρῳ.

Ὁ Ὅσιος Ἀρσένιος γεννήθηκε στὰ Ἰωάννινα τὸ ἔτος 1800 καὶ ὀνομαζόταν Ἀθανάσιος. Ἀπὸ μικρὴ ἡλικία ἔμεινε ὀρφανὸς καὶ σὲ ἡλικία ἐννέα ἐτῶν μετέβη στὶς Κυδωνὶες τῆς Μικρᾶς Ἀσίας, ὅπου σπούδασε στὴν ὀνομαστικὴ σχολὴ τῆς πόλεως ἔχοντας ὡς σχολάρχη τὸν περίφημο διδάσκαλο ἱερομόναχο Γρηγόριο Σαράφη. 
Κατὰ τὰ τελευταῖα ἔτη τῆς φοιτήσεώς του συνδέθηκε μὲ τὸν πνευματικὸ Γέροντα Δανιὴλ ἀπὸ τὴ Ζαγορὰ τοῦ Πηλίου, ἕναν ἀπὸ τοὺς ὀνομαστοὺς πνευματικοὺς τῆς ἐποχῆς ἐκείνης καὶ ἔγινε ὑποτακτικός του.
Τὸ ἔτος 1815 ὁ Ἅγιος ἀναχώρησε γιὰ τὸ Ἅγιον Ὄρος μὲ τὸν Γέροντα Δανιὴλ καὶ ἐκεῖ ἐκάρη μοναχός. Ἀργότερα χειροτονήθηκε Διάκονος παρὰ τὶς ἀντιδράσεις του, καθὼς δὲν θεωροῦσε τὸν ἑαυτὸ τοῦ ἄξιο καὶ μετὰ ἀπὸ ἑξαετῆ παραμονὴ στὸ Ἅγιον Ὄρος ἦλθε καὶ πάλι μὲ τὸν Γέροντά του, στὴ μονὴ Πεντέλης στὴν Ἀθήνα.

Παρασκευή 30 Ιανουαρίου 2015

Εκοιμήθη ο γέροντας Στέφανος της Συνοδείας των Δανιηλαίων.

agripnia-ktitoron-vatopaidiou-2009-31
Έγινε προ ολίγου γνωστή η αγγελία της κοιμήσεως του γέροντος Στεφάνου της αδελφότητος των Δανιηλαίων στα Κατουνάκια του Αγ. Όρους.
Ο μακαριστός γέρων καταγόταν από το Παλαιοχώρι της περιοχής του Παγγαίου.
Σε νεαρή ηλικία, το 1947, αναχώρησε για τον ασκητικό βίο στην Αθωνική Πολιτεία μαζί με τον κατά σάρκα αδελφό του Γρηγόριο και τους συντοπίτες του Δανιήλ και Ακάκιο, εντασσόμενοι στο Ι. Κελλίον των Δανιηλαίων μοναχών.
Εκεί ακολούθησε τα διακονήματα της αγιογραφίας και της βυζαντινής μουσικής τέχνης, που καλλιεργούσε η Συνοδεία, στα οποία μάλιστα διακρίθηκε.

Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα.

                   
Θυελλώδεις άνεμοι, καταιγίδες και χιόνια συνθέτουν το σκηνικό του καιρού σήμερα
 
Σοβαρή επιδείνωση του καιρού που θα ξεκινήσει από τη δυτική Ελλάδα αναμένεται σήμερα, σύμφωνα με έκτακτο δελτίο της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.
Κύριο χαρακτηριστικό της θα είναι τα διαδοχικά κύματα κακοκαιρίας τα οποία θα χαρακτηρίζονται από τοπικά πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, ισχυρές χιονοπτώσεις στα ορεινά και πολύ θυελλώδεις νοτιάδες, τόσο στα πελάγη όσο και στα ηπειρωτικά.
 
Συγκεκριμένα, για σήμερα Παρασκευή προβλέπονται βροχές και καταιγίδες κυρίως σε περιοχές της βορειοδυτικής χώρας και του Αιγαίου, αλλά και σταδιακή σημαντική επιδείνωση του καιρού στα δυτικά με τοπικά πολύ ισχυρές βροχές και καταιγίδες στα πεδινά, πυκνές χιονοπτώσεις στα ορεινά και θυελλώδεις νοτιάδες. Μέχρι το βράδυ ισχυρές βροχές και καταιγίδες θα εκδηλωθούν επίσης στο Αιγαίο καθώς και σε περιοχές της κεντρικής και βόρειας Ελλάδας, ενώ χιονοπτώσεις θα εκδηλωθούν στα ορεινά και σε ημιορεινά τμήματα της δυτικής Μακεδονίας, με υψόμετρο άνω των 1.000 μ.

Ο χριστιανός μπορεί να λυπάται μόνο για δύο λόγους!


agios_ioannis_xrysostomos5Τη λύπη την έβαλε μέσα μας ο Θεός. Όχι, όμως, για να τη μεταχειριζόμαστε άσκοπα ή και βλαπτικά, σε ακατάλληλο χρόνο και σε αντίθετες συνθήκες στη φύση μας περιστάσεις, κλονίζοντας έτσι την υγεία της ψυχής και του σώματος, αλλά για ν’ αποκομίζουμε απ’ αυτήν όσο γίνεται μεγαλύτερο πνευματικό κέρδος. 
Γι’ αυτό, δεν πρέπει να λυπόμαστε όταν παθαίνουμε κάτι κακό, μα όταν κάνουμε κάτι κακό. Εμείς, ωστόσο, έχουμε αντιστρέψει τα πράγματα. Έτσι, και αμέτρητα κακά να διαπράξουμε, ούτε λυπόμαστε ούτε ντρεπόμαστε. 
Αν, όμως, πάθουμε και το παραμικρό κακό από κάποιον, τότε τα χάνουμε, βαριοθυμούμε, γινόμαστε συντρίμμια και δεν συλλογιζόμαστε πως οι θλίψεις και οι πειρασμοί φανερώνουν τη φροντίδα του Θεού για μας περισσότερο από τα ευχάριστα περιστατικά.

Αυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου στο Νoσοκομείο.


Αυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου στο Νoσοκομείο


Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο, και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!
Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό.
Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν σε όλη του τη ζωή, ήθελε να αφιερώσει και τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. 
Ο μακαριστός Χριστόφορος Οικονόμου ήταν κοντά του και σε γράμμα του περιγράφει την αναχώρηση του Γέροντα από το Νοσοκομείο:

«Σήμερα έφυγε και ο π. Παΐσιος από το νοσοκομείο. Είχε πολύ κόσμο και μας είπαν ότι θα έβγαινε στο σαλόνι για να ευλογήσει. Τελικά, εκείνη την ώρα έφευγε από το νοσοκομείο. Ο κόσμος, οι γυναίκες, νοσοκόμες, γιατροί, άρρωστοι, συνωστίζονταν όλοι γύρω του. 
Ψήλωσε το χέρι του και από την πόρτα χαιρέτησε τους άρρωστους στους διπλανούς θαλάμους. Ένας άρρωστος στο διάδρομο πού είχε ορρούς στο χέρι πήγε να του φιλήσει το χέρι, αλλά ο π. Παΐσιος φίλησε το χέρι του ασθενούς. Μπροστά από το ανσανσέρ ψήλωσε το χέρι του και μας ευλόγησε όλους. Μπήκε στο ανσανσέρ να κατέβει κάτω στο δρόμο.

Η παιδεία γι’ αυτούς δεν εξαντλείτο στην κατά κόσμο μόρφωσή τους.


Πρωτ. Γεωργίου Δορμπαράκη

«Η αιτία της εορτής είναι αυτή: Επί της βασιλείας του Αλεξίου Κομνηνού, ο οποίος πήρε τα σκήπτρα της βασιλείας μετά τον Βοτανειάτη, υπήρξε διαφωνία στην Κωνσταντινούπολη μεταξύ των λογίων και εναρέτων ανδρών:  Άλλοι εκθείαζαν τον μέγα Βασίλειο, λέγοντας ότι είναι μεγαλοπρεπής στον λόγο, αφού ερεύνησε με αυτόν  τη φύση των όντων και συναγωνιζόταν ως προς τις αρετές σχεδόν και τους αγγέλους, κι επίσης ότι δεν συγχωρούσε τις αμαρτίες των ανθρώπων με πρόχειρο τρόπο, κι ήταν σπουδαίος στο ήθος του, χωρίς να έχει κάτι το γήινο, από την άλλη δε υποβίβαζαν τον θείο Χρυσόστομο, διότι τάχα ήταν αντίθετος προς τον Βασίλειο λόγω της προχειρότητάς του να συγχωρεί εύκολα και να γίνεται ευχάριστος στους ανθρώπους.

Διπλά γιορτάζει η Τήνος!


ebelfanar11
Το νησί της Τήνου έχει διπλή γιορτή στις  30 Ιανουαρίου, καθώς μαζί με τον εορτασμό των Τριών Ιεραρχών τιμάται και η επέτειος της Ευρέσεως της Ιεράς εικόνας της Παναγίας  αναβιώνοντας το έθιμο “Φαναράκια”.
Η  ιστορία λέει ότι η μοναχή Πελαγία από το μοναστήρι της Παναγίας των Αγγέλων στο Κεχροβούνι, είδε ένα όνειρο που επαναλήφθηκε τρεις συνεχόμενες Κυριακές τον Ιούλιο του 1822 και υποχρέωσε τους Τηνίους να σκάψουν στο σημείο που υπέδειξε στη μοναχή η Παναγία για να βρουν την εικόνα.
Κάθε χωριό είχε αναλάβει να σκάβει με την σειρά ξεκινώντας στις 23 Ιουλίου 1822. Ήταν τέλη Ιανουαρίου 1823 και ήταν η σειρά των Φαλαταδιανών να σκάψουν όταν η αξίνα του Εμμανουήλ Μάτσα ή Σπανού έπεσε επάνω στην εικόνα της Παναγιάς.

Σου φαίνεται υπέροχο αυτό το μέρος; Ωραία, δες γιατί δεν πρέπει να το επισκεφθείς ποτέ στη ζωή σου! [photos]

Τα επίπεδα ραδιενέργειας που έχει σκοτώνουν άνθρωπο σε μία ώρα.
Καταπληκτική ομορφιά και υποτιθέμενα καθαρά νερά, σε ένα φυσικό τοπίο που κόβει την ανάσα. Μην περιμένετε, όμως, να δείτε παραθεριστές, παιδιά να παίζουν στα νερά ή ηλικιωμένους να ψαρεύουν στις όχθες της.

Η λίμνη Karachay, που βρίσκεται στα νότια Ουράλια Όρη στη δυτική Ρωσία, είναι γνωστή ως η πιο μολυσμένη στον πλανήτη, κρύβοντας στο εσωτερικό της μια «ωρολογιακή βόμβα» έτοιμη να εκραγεί!

Τέσσερα τρόφιμα που θα σας βοηθήσουν να μειώσετε τα επίπεδα λιπιδίων.

          

tessera-trofima-pou-tha-sas-voithisoun-na-meiosete-ta-epipeda-lipidionΣίγουρα γνωρίζετε πως η διατροφή παίζει σημαντικό ρόλο στη διαχείριση της υπερλιπιδαιμίας.

Τις περισσότερες φορές, οι διατροφικές συστάσεις για τη μείωση των επιπέδων χοληστερόλης και τριγλυκεριδίων επικεντρώνονται στα τρόφιμα που θα πρέπει να αποφεύγονται ή να καταναλώνονται σε περιορισμένη ποσότητα, με το μεγαλύτερο βάρος να πέφτει στο λίπος της διατροφής, του οποίου η συνολική πρόσληψη αλλά και η σύσταση συνδέεται στενά με την υπερλιπιδαιμία και τον καρδιαγγειακό κίνδυνο.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένα τρόφιμα, των οποίων η κατανάλωση μπορεί να συμβάλλει στη βελτίωση του λιπιδαιμικού προφίλ. Παρακάτω θα βρείτε 4 από αυτά:

Μην διώχνεις τη χαρά.

Screen shot 2015-01-11 at 8.36.23 PM

Η χαρά είναι δώρο Θεού στη ψυχή μας 
και αν τη διώξεις απ’ εκεί 
δεν επανέρχεται εκτός εάν 
με πόνο πολύ λυπηθείς 
και μετανοήσεις για όσα αμάρτησες.


Όσιος Ιωσήφ Ησυχαστής



Οἱ Ἅγιοι Τρεῖς Ἱεράρχες.

Ἡ αἰτία γιὰ τὴν εἰσαγωγὴ τῆς ἑορτῆς τῶν Τριῶν Ἱεραρχῶν στὴν Ἐκκλησία εἶναι τὸ ἑξῆς γεγονός:
Κατὰ τοὺς χρόνους τῆς βασιλείας τοῦ Ἀλεξίου τοῦ Κομνηνοῦ (1081 – 1118), ὁ ὁποῖος διαδέχθηκε στὴ βασιλικὴ ἐξουσία τὸν Νικηφόρο Γ’ τὸν Βοτενειάτη (1078 – 1081), ἔγινε στὴν Κωνσταντινούπολη φιλονικία ἀνάμεσα σὲ λόγιους καὶ ἐνάρετους ἄνδρες. Ἄλλοι θεωροῦσαν ἀνώτερο τὸν Μέγα Βασίλειο, χαρακτηρίζοντάς τον μεγαλοφυΐα καὶ ὑπέροχη φυσιογνωμία. Ἄλλοι τοποθετοῦσαν ψηλὰ τὸν ἱερὸ Χρυσόστομο καὶ τὸν θεωροῦσαν ἀνώτερο ἀπὸ τὸν Μέγα Βασίλειο καὶ τὸν Γρηγόριο καί, τέλος, ἄλλοι, προσκείμενοι στὸν Γρηγόριο τὸν Θεολόγο, θεωροῦσαν αὐτὸν ἀνώτερο ἀπὸ τοὺς δύο ἄλλους, δηλαδὴ ἀπὸ τὸν Βασίλειο καὶ τὸν Χρυσόστομο. Ἡ φιλονικία αὐτὴ εἶχε σὰν ἀποτέλεσμα νὰ διαιρεθοῦν τὰ πλήθη τῶν Χριστιανῶν καὶ ἄλλοι ὀνομάζονταν «Ἰωαννίτες», ἄλλοι «Βασιλεῖτες» καὶ ἄλλοι «Γρηγορίτες».

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

Με αφορμή την τρομοκρατία.

Τοῦ ἱεροκήρυκος 
ἀρχιμ. Δανιήλ Ἀεράκη

Τρομοκρατία σημαίνει ἀπειλή κατά ἀθώων μέ κάθε βίαιο τρόπο. Τρομοκρατία βέβαια εἶναι καί ἡ κατά ἐνόχων βίαιη ἀπειλή καί ἐνέργεια. Ἔνοχοι εἴμαστε ὅ­λοι. 
Ὅσοι ἔχουν ἐξουσία καθίστανται, κάπως, ὡς ὑπεύθυνα πρόσωπα, περισ­σότερο ἔνοχοι. Αὐτό δέν σημαίνει «παίρνω τό νόμο στά χέρια μου». Ὑπάρχει ὁ λόγος μέ τά ἐπιχειρήματά του, ὑπάρχει ἡ δικαιοσύνη μέ τούς νόμους της, ὑπάρ­χει τό κράτος μέ τά κατασταλτικά του ὄργανα.
Τόν τελευταῖο καιρό ἡ τρομοκρατία ἦρθε καί πάλι στήν ἐπικαιρότητα.

Γέρων Παΐσιος: Μην πιπιλίζεις σαν καραμέλα τους λογισμούς και ύστερα…απελπίζεσαι!


1233

- Γιατί, Γέροντα, μου περνούν στο μοναστήρι διάφοροι κακοί λογισμοί, ενώ στον κόσμο δέν γινόταν αυτό; Έγώ τους επιτρέπω;
  • Όχι, ευλογημένη! Άσ’ τους να ερχωνται και νά φεύγουν. Μήπως τα αεροπλάνα πού περνούν πάνω από το μοναστήρι και σου χαλούν τήν ησυχία σέ ρωτούν; Έτσι και αυτοί οι λογισμοί. Μήν απελπίζεσαι.
Αυτοί οι λογισμοί είναι κανοναρχίσματα τού διαβόλου. Είναι σαν τα διαβατάρικα πουλιά πού, όταν πετούν στον ουρανό, είναι πολύ όμορφα νά τά χαζεύης. Αν όμως κατεβούν και κάνουν φωλιά στό σπίτι σου, μετά κάνουν πουλάκια, και τά πουλάκια λερώνουν.

Μνημόσυνο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Βόλο.

Με βαθιά συγκίνηση και ευγνωμοσύνη, η Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος τίμησε σήμερα την μνήμη του αειμνήστου Ποιμενάρχου της, Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου, του από Δημητριάδος, επτά χρόνια μετά την εις Κύριον εκδημία του.
Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Βελεστίνου κ. Δαμασκηνού, τον οποίο πλαισίωσαν αρκετοί κληρικοί και πλήθος κόσμου. Το παρών έδωσε, επίσης, ο Βουλευτής Μαγνησίας κ. Χρήστος Μπουκώρος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας τελέστηκε μνημόσυνο από τους Σεβ. Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο και Βελεστίνου κ. Δαμασκηνό.

Γέροντας Παΐσιος: Η καλοσύνη βλάπτει τον αμετανόητο!

Γέροντας Παΐσιος: Η καλοσύνη βλάπτει τον αμετανόητο!



- Γέροντα, θυμάμαι, μια φορά με είχατε μαλώσει πολύ.
- Αν χρειασθή, πάλι θα σε μαλώσω, για να πάμε όλοι μαζί στον Παράδεισο. Τώρα θα λάβω δρακόντεια μέτρα!…
Κοίταξε, έχω τυπικό πρώτα να δώσω στον άλλον να καταλάβη ότι χρειάζεται το μάλωμα και ύστερα να τον μαλώσω. Καλά δεν κάνω; Εγώ, επειδή μαλώνω τον άλλον, όταν βλέπω να κάνη κάτι βαρύ, γίνομαι κακός.
Αλλά τι να κάνω; να αναπαύω καθέναν στο πάθος του, για να είμαι τάχα καλός μαζί του, και μετά να πάμε όλοι μαζί στην κόλαση;

Η Οικογένεια και το Σχολείο συνομιλούν: η τέχνη της αγωγής και της αγάπης.


1111Το Γραφείο Νεότητος, η Διεύθυνση Ποιμαντικής Γάμου και Οικογένειας, και το Ίδρυμα «Διακονία» της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, με αφορμή τον εορτασμό των Αγίων Τριών Ιεραρχώνδιοργανώνουν εκδήλωση με τίτλο: «Η Οικογένεια και το Σχολείο συνομιλούν: η τέχνη της αγωγής και της αγάπης».
 
 Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 31 Ιανουαρίου 2015, από τις 17:00 έως τις 20:00, στο χώρο των Εκπαιδευτηρίων «Η Θεομήτωρ» (Ελ. Βενιζέλου 128, Ηλιούπολη). 

Η κοπέλα με το κόκκινο κασκόλ - Απίστευτη αληθινή ιστορία.

Η κοπέλα με το κόκκινο κασκόλ - Απίστευτη αληθινή ιστορία



Μεσημέρι. Δεν τον έπιανε ύπνος. Βγήκε για μια βόλτα στην αυλή.
Έκλεισε την πόρτα πίσω του και τότε ένιωσε μια εκκωφαντική σιγή να απλώνεται στο χώρο.
Η αυλή της μονής ειρηνική και όμορφη. 
Με τα λεμονοκυπάρρισα, καθαρή από την περιποίηση των πατέρων, με τις υγρές πέτρες να μαρτυρούν το ψύχος και την υγρασία που επικρατούσε.
Ο ιερομόναχος χαιρόταν την ησυχία. Ακόμα και τα πουλιά κάνανε διάλειμμα από την ψαλμωδία τους.
Περπάτησε γύρω γύρω από το περιστύλιο του κτιρίου. Το βήμα του αργό, απολάμβανε την ησυχία. Όσο πλησιάζε όμως το καθολικό της μονής σαν να αισθανόταν ότι κάποιος βρισκόταν εκεί.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον τάφο του Μακαριστού Χριστοδούλου (ΦΩΤΟ)

Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος στον τάφο του Μακαριστού Χριστοδούλου (ΦΩΤΟ)

Τρισάγιο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, με αφορμή τη συμπλήρωση επτά ετών από την κοίμησή του, τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος στο Α' κοιμητήριο Αθηνών.

Πηγή:  ecclesia.gr
Φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi




Ο Αρχιεπίσκοπος Αλβανίας κοντά στα παιδιά (ΦΩΤΟ)


Του Θάνου Θανόπουλου

Επίσκεψη στο Σπίτι της Ελπίδας και στην Θεολογική Ακαδημία "Ανάσταση του Χριστού" πραγματοποίησε ο Αρχιεπίσκοπος Τιράνων και πάσης Αλβανίας κ. Αναστάσιος.
Τον Αρχιεπίσκοπο Αλβανίας συνόδευαν οι Θεοφ. Επίσκοποι Απολλωνίας κ. Νικόλαος και Βύλιδος κ. Άστι.

Στο Σπίτι της Ελπίδας τα παιδιά υποδέχθηκαν με ιδιαίτερο ενθουσιασμό τον Μακαριώτατο, ενώ είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν μαζί του για το σχολείο και τα αγαπημένα τους θέματα.

Το ραντεβού με τον… Θεό!

Το ραντεβού με τον… Θεό!



Ένας ερημίτης προσευχόταν πολύ σκληρά και επίπονα, ζητώντας να συναντηθεί με το Θεό
Επιτέλους κατάφερε να «κλείσει» ένα ραντεβού μαζί Του. «Αύριο, πάνω στο όρος» του είπε ένας άγγελος.
Την επομένη ημέρα ο ερημίτης σηκώθηκε πολύ πρωί και κοίταξε το όρος, ήταν τελείως καθαρό από σύννεφα.
Ξεκίνησε, λοιπόν, χαρούμενος και με δέος, προς την κορυφή του βουνού. 
Κάποια στιγμή, εκεί που περπάταγε κατά μήκος του μονοπατιού συνάντησε έναν άνθρωπο που είχε πέσει κάτω μέσα στα αγκάθια και του ζήτησε βοήθεια.
«Λυπάμαι, βιάζομαι, έχω ραντεβού με τον Θεό», απάντησε ο ερημίτης και συνέχισε το δρόμο του.

Εθισμένος.


10850030_405825869569570_5031107470934704466_n π. Ανδρέας Κονάνος
Κάνε εθισμό σου τη χαρά. Να μη μπορείς χωρίς  την ευτυχία.

Να νιώθεις σταθερή ειρήνη μέσα σου.

Όπως τώρα δεν μπορείς χωρίς τσιγάρο ποτό και κινητό, έτσι να μη μπορείς χωρίς Χριστό, χωρίς αγάπη, και γαλήνη στην ψυχή σου.

Αυτό που τα βιβλία τα παλιά ονομάζουν ¨θεία μέθη κι έρωτα¨.

Πώς; Ξεκίνα μ’ ένα ¨αααχ¨, μ’ έναν καημό!

Ὁ Ἅγιος Δημήτριος ὁ Νεομάρτυρας ὁ Χιοπολίτης.

Ὁ Ἅγιος Νεομάρτυς Δημήτριος γεννήθηκε τὸ ἔτος 1780 στὸ Παλαιόκαστρο τῆς Χίου ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς, τὸν Ἀπόστολο καὶ τὴν Μαρουλοῦ. Σὲ νεαρὴ ἡλικία ἦρθε στὴν Κωνσταντινούπολη καὶ ἐργαζόταν πλησίον τοῦ ἀδελφοῦ του Ζαννῆ, ποὺ ἦταν ἔμπορος. Μνηστευθεὶς ὅμως μὲ μία νέα, χωρὶς νὰ τὸ γνωρίζει ὁ ἀδελφός του, ἀποπέμφθηκε ἀπὸ τὴν ἐργασία του.
Ἡ φτώχεια τὸν ἔκανε νὰ θυμηθεῖ ὅτι ὁ Τοῦρκος Σεΐχ – οὐλ – ἰσλάμης ὄφειλε στὸν ἀδελφό του δύο δηνάρια, ἀπὸ κάποια ἀγορὰ ὑφασμάτων μὲ πίστωση, πῆγε στὴν οἰκία του, γιὰ νὰ εἰσπράξει τὸ ὀφειλόμενο χρέος καὶ νὰ τὸ χρησιμοποιήσει γιὰ τὸν ἑαυτό του. 
Ἐκεῖ βρῆκε μία Μωαμεθανὴ ποὺ τοῦ ἐκδήλωσε τὴν ἀγάπη της λέγοντάς του ὅτι, ἢ πρέπει νὰ γίνει Μωαμεθανὸς γιὰ νὰ τὴ νυμφευθεῖ ἢ πρέπει νὰ πεθάνει. Ὁ Δημήτριος αἰφνιδιάστηκε. Δέχθηκε τὶς προτάσεις τῆς γυναίκας καὶ παρέμεινε στὴν οἰκία της ὡς ἐξωμότης.

Τετάρτη 28 Ιανουαρίου 2015

Το φωτεινό λευκό ράσο.

                   
Το φωτεινό λευκό ράσο
Ο κυρ Μανώλης ήταν ήσυχος άνθρωπος. αγαθός και λιγάκι αφελής. Είχε δέκα τέσσερα χρόνια νεωκόρος στους Αγίους Ταξιάρχες.
Πριν ήταν σε άλλη επαρχία κι ήταν κι εκεί νεωκόρος, έτσι είχε πεί. Όχι πως ένοιαζε και κανένα…

Ήταν κι ο εφημέριος που τον προσέλαβε, ο παπα-Θεοδόσης, άνθρωπος άδολος.
Κάποια Κυριακή, ξεκίνησε ο νεωκόρος πρωί-πρωί για τον ναό. Θα είχαν μουσαφιραίους παπάδες από άλλη Μητρόπολη. Ο Δεσπότης είχε ζητήσει από τον παπα-Θεοδόση να τους φιλοξενήσει συλλειτουργούς στον ναό του.

Η Παναγία οικονόμησε … Όρος 2014.

Του Νώντα Σκοπετέα

Στο αρχονταρίκι του πρώτου ορόφου που κοιτά  στο καθολικό αναζητήσαμε ανάπαυση και λόγον αγαθό το τελευταίο μας βράδυ στο Όρος. 
Συναντήσαμε τον Μοναχό Γ. που διαρκώς ανιχνεύει την σπίθα στα μάτια και στην ψυχή κάθε επισκέπτη –προσκυνητή στην Μονή Κουτλουμουσίου . Παλαιός συνενορίτης μου στα μέρη του Αγίου Δημητρίου Αμπελοκήπων στην Αθήνα. 
Τον θυμάμαι σαν παιδί, να μπαινοβγαίνει εκείνος και να διακονεί στο Ιερό . Και τώρα Μοναχός Κοινοβιάτης, της Ριζαρείου τέκνο πεφιλημένο και του Αγίου Νεκταρίου απόγονος εκλεκτός. Ξεκινά να μας μιλά ..Έχει τα μάτια του κλειστά κάτω από ένα ζευγάρι με γυαλάκια. Σαν κάποιος να του ψιθυρίζει τούτα τα λόγια : -Αποστελλώ εις υμάς Ποιμένας και Επισκόπους κατά τας καρδίας υμών …

Γέροντας Παΐσιος: «Θα έρθη καιρός πού όλοι θα πιστέψουν».

Γέροντας Παΐσιος: «Θα έρθη καιρός πού όλοι θα πιστέψουν»



Γέροντα, πώς συμβαίνει άνθρωποι πιστοί νά φθάνουν στην αθεΐα;
- Στο θέμα αυτό μπορεί νά υπάρχουν δύο περιπτώσεις. Στην μία περίπτωση μπορεί νά ήταν κανείς πολύ πιστός, νά ενήργησε ή δύναμη τού Θεού στην ζωή του μέ πολλά χειροπιαστά γεγονότα, και ύστερα νά έφθασε σέ μιά θόλωση στο θέμα της πίστεως.

Αυτό συμβαίνει, όταν λ.χ. κάνη κανείς άσκηση αδιάκριτη με εγωισμό, πιάνη δηλαδή ξερά την πνευματική ζωή. «Τί έκανε ό τάδε Άγιος; λέει, θά το κάνω καί έγώ», και αρχίζει νά κάνη μιά αδιάκριτη άσκηση.

Αλήθεια, θυμούνται οι Άγιοι; Πώς ένας... αμαρτωλός γνώρισε τον γέροντα Παϊσιο στο Αγιον 'Ορος.







Αν κάποιος ήθελε να με χαρακτηρίσει κάπως, θα μπορούσε να πει οτιδήποτε… εκτός του ότι είμαι ένας ιδιαιτέρως θρησκευόμενος άνθρωπος.

Είμαι δηλαδή της εκκλησίας όσο -υποθέτω- κι εσείς… Η εκκλησία με βλέπει το Πάσχα λίγο πριν από την Ανάσταση και άντε σε κανέναν γάμο παλαιοτέρα, τώρα πια συχνά μόνο σε κηδείες…

Αυτά…

Τώρα, το πώς βρέθηκα εγώ στο Άγιο Όρος, πριν χρόνια, πώς με πείσανε να περπατήσω ικανή απόσταση για να δω από κοντά έναν ασκητή που τον λέγανε Παΐσιο που είχε φήμη φοβερή και τρομερή και που έρχονταν από τα πέρατα του κόσμου να τον δούνε... δεν το κατάλαβα…

Μπορεί να γίνει πόλεμος κατά του Σατανά;

Του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Χριστόδουλου.

Ο οποίος μιλάει για τον πνευματικό πόλεμο, τον Σατανά, τις μεθοδείες του Διαβόλου και τον τρόπο εξουδετερώσεώς του, με γενικές μεθόδους αντιδράσεως. Διαβάστε σήμερα τον πρόλογό του!...

ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΛΟΓΟ ΤΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ
Ο πόλεμος κατά του Σατανά είναι μία πραγματικότητα. Εφ' όσον εκείνος μάς μάχεται και αδυσώπητα επιδιώκει να μας αιχμαλωτίσει και να μας στερήσει της φιλίας του Θεού, είμαστε και εμείς υποχρεωμένοι να λάβουμε θέση απέναντί του. Και είναι βέβαια αλήθεια ότι αρκετοί άνθρωποι δεν προβάλλουν καμμία αντίσταση στις επιθέσεις του διαβόλου. Σηκώνουν από την αρχή τα χέρια και παραδίνονται άνευ όρων. Γίνονται παιχνίδι στα χέρια του πονηρού και δούλοι της αμαρτίας.

Η αγκαλιά κάνει καλό στην υγεία.


prototype_LARGE_t_19_22493_type225Η ζεστή αγκαλιά από έναν αγαπημένο άνθρωπο μπορεί να μειώσει τα συμπτώματα των ασθενειών – και όσο περισσότερο αγκαλιάζεται κανείς, τόσο μεγαλύτερο το όφελος, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Carnegie Mellon (CMU), στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβάνια, ρώτησαν 400 εθελοντές για τις προσωπικές διενέξεις και το είδος της κοινωνικής υποστήριξης που είχαν.
Στη συνέχεια τους εξέθεσαν σε έναν ιό κοινού κρυολογήματος και τους έβαλαν σε καραντίνα.

Κάποτε ένας προτεστάντης είπε σε έναν Ορθόδοξο Ιερέα...

                   
Κάποτε ένας προτεστάντης είπε σε έναν Ορθόδοξο Ιερέα...
Κάποτε ένας προτεστάντης είπε σε έναν Ορθόδοξο Ιερέα:
Εμείς κάνουμε ορφανοτροφεία, γηροκομεία, συναυλίες, ελεημοσύνες...
Εσείς οι Ορθόδοξοι τί κάνετε; Και του απάντησε εκείνος:
Θεία Λειτουργία! που γεμίζει δωρεάν τον Παράδεισο και αδειάζει την κόλαση!
Αυτό κάνει η Εκκλησία, αδειάζει την κόλαση και γεμίζει τον Παράδεισο. Συντηρεί τον κόσμο κάνοντας Θεία Λειτουργία!

Ὁ Ὅσιος Ἐφραὶμ ὁ Σύρος.



Ὁ Ὅσιος Ἐφραὶμ καταγόταν ἀπὸ τὴν Ἀνατολὴ καὶ γεννήθηκε στὴν πόλη Νίσιβη τῆς Μεσοποταμίας πιθανῶς τὸ 308 μ.Χ. ἢ καὶ ἐνωρίτερα. 
Ἤκμασε ἐπὶ Μεγάλου Κωνσταντίνου (324 – 337 μ.Χ.), Ἰουλιανοῦ του Παραβάτου (361 – 363 μ.Χ.) καὶ τῶν διαδόχων αὐτοῦ. Ἀπὸ τὴν μικρή του ἡλικία διδάχθηκε τὴν πίστη καὶ τὴν ἀρετὴ ἀπὸ τὸν Ἐπίσκοπο τῆς γενέτειράς του Ἰάκωβο (309 – 364 μ.Χ.), ὁ ὁποῖος καὶ τὸν χειροτόνησε διάκονο, ἀλλὰ ὁ Ὅσιος ἀρνήθηκε νὰ λάβει μεγαλύτερο ἀξίωμα. Ἀκολούθησε πολὺ νωρὶς τὸν μοναχικὸ βίο καὶ μὲ τὸ φωτισμὸ τοῦ Παρακλήτου ἔγραψε πάρα πολλὰ συγγράμματα πνευματικῆς καὶ ἠθικῆς οἰκοδομῆς. 
Γι’ αὐτὸ καὶ θαυμάζεται γιὰ τὸ πλῆθος καὶ τὸ κάλλος τῶν ἔργων του. Γνώστης ἀκριβὴς ὅλων τῶν δογματικῶν θεμάτων, ἤξερε νὰ καταπολεμᾶ τὶς αἱρέσεις καὶ νὰ ὑπερασπίζει μὲ θαυμάσια σαφήνεια τὴν Ὀρθοδοξία. Ἦταν ἐκεῖνος ποὺ κατατρόπωσε σὲ διάλογο τὸν αἱρετικὸ Ἀπολλινάριο καὶ ὁδήγησε πολλοὺς αἱρετικοὺς νὰ ἐπιστρέψουν στὴν πατρώα εὐσέβεια.

Τρίτη 27 Ιανουαρίου 2015

Γιατί τα Rolex είναι τόσο ακριβά: Καρέ-καρέ οι 3.135 κινήσεις που χρειάζονται για να κατασκευαστεί ένα ρολόι [βίντεο]



7d0bbcf1abf8c6ca47642b20da825a2a_L ΟΛΕΣ ΣΤΟ ΧΕΡΙ ΚΑΙ ΤΗΣ… ΛΕΠΤΟΜΕΡΕΙΑΣ

Τα ρολόγια Rolex είναι ένα σύμβολο κύρους και χλιδής. Η τιμή τους απλησίαστη για την πλειοψηφία. Γιατί, όμως, ένα ρολόι Rolex κοστίζει τόσο ακριβά;
Την απάντηση τη δίνει το παρακάτω βίντεο. Ενας ωρολογοποιός αποσυναρμολογεί ένα Rolex Submarine σε μια προσπάθεια να αποδείξει το πόσο δύσκολη είναι η κατασκευή ενός τέτοιου ρολογιού.

Τα καλά του να γερνάς.

                   
Τα καλά του να γερνάς
 
π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Η αίσθηση ότι τα χρόνια περνούν και ’μεις μεγαλώνουμε ενδεχομένως να δημιουργεί πανικό στην ψυχή μας.
Γιατί μας δείχνει την αδυναμία «να κάνουμε κάτι», να αντισταθούμε στη δύναμη της φθοράς. Άλλωστε, οι γύρω μας τονίζουν ότι σημασία έχει αυτό που παράγουμε κι όχι αυτό που είμαστε.
Η χρησιμότητά μας, δηλαδή, βρίσκεται στη δυνατότητα της εργασίας, της προσφοράς και της συμβολής μας στην απόκτηση αγαθών. Αν αυτή η δυνατότητα δεν υπάρχει, τότε αχρηστεύεται η ανθρώπινη παρουσία.
Πέρα όμως από αυτή την αντίληψη, υπάρχει η Ορθόδοξη αντίληψη για το ανθρώπινο πρόσωπο, που μας λέει ότι σημασία και αξία έχει το τι είμαστε κι όχι τόσο αυτό που κάνουμε.

Ὑπουργικό ρουσφέτι (διήγημα)



π. Σταύρου Τρικαλιώτη

Περπατοῦσε στούς δρόμους τῆς μικρῆς ἐπαρχιακῆς πόλης κάπου στή βόρεια Ἑλλάδα καί σκεφτόταν τήν αὐριανή ἐπίσκεψη στόν ὑπουργό. Τήν συνάντηση εἶχε κλείσει κοινός τους φίλος. 
Ὁ ἀξιότιμος κύριος ὑπουργός εἶχε ἔλθει ἐδῶ καί δύο μέρες στήν γραφική μας πόλη γιά νά δεῖ ὁρισμένους γνωστούς καί φίλους του καί γιά νά διοργανώσει τήν καθιερωμένη πλέον προεκλογική ἐξόρμηση.
   Οἱ ἐκλογές εἶχαν ὁριστεῖ γιά τόν ἑπόμενο μῆνα. Ὁ κύριος ὑπουργός ἐκλεγόταν στήν ἐκλογική περιφέρεια πού ἀνῆκε ἡ πόλη μας ἀνελιπῶς ἐδῶ καί δύο δεκαετίες.

Συλλυπητήρια επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου στον Διοικητή της 111 Π.Μ.

Συλλυπητήρια επιστολή του Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνατίου στον Διοικητή της 111 Π.Μ.

 Εξ' αφορμής του τραγικού αεροπορικού δυστυχήματος στην Ισπανία, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνάτιος απέστειλε στον Διοικητή της 111 Π.Μ.  συλλυπητήρια επιστολή.

Αγαπητέ κ. Σμήναρχε,
Η Τοπική μας Εκκλησία και εγώ προσωπικώς, διερμηνεύοντας τα αισθήματα του πιστού λαού μας, εκφράζουμε τον συγκλονισμό μας για τον αδόκητο θάνατο δύο εκλεκτών στελεχών της 111 ΠΜ και των Ενόπλων Δυνάμεων της πατρίδος μας, οι οποίοι έπεσαν εν ώρα καθήκοντος, κατά τη διάρκεια Νατοϊκής ασκήσεως στην Ισπανία.

Είναι αλήθεια πως τέτοιου είδους τραγικά γεγονότα, σκορπίζουν θλίψη στις οικογένειες, στις Στρατιωτικές Μονάδες στις οποίες οι πεσόντες ανήκουν, ταυτόχρονα, όμως, δυναμώνουν την τιμή και την ευγνωμοσύνη όλου του λαού μας στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, για την πίστη που επιδεικνύουν στο έργο της προάσπισης της ελευθερίας και της εθνικής μας ανεξαρτησίας, για τις οποίες είναι έτοιμοι να θυσιάσουν και τη ζωή τους.

Τα αίτια της ψυχικής ταραχής και πώς να τα αντιμετωπίζουμε.

Τα αίτια της ψυχικής ταραχής και πώς να τα αντιμετωπίζουμε



Η ζωή μας είναι γεμάτη από αγωνία

Η ζωή μας είναι γεμάτη από ταραχή και σύγχυση και ο βίος μας είναι φορτωμένος από πολλούς θορύβους και ακαταστασίες. 
Πλούσιοι και φτωχοί ταλαιπωρούνται το ίδιο, πολλές φορές μάλιστα ο πλούσιος περισσότερο από το φτωχό.
Στεναχωριέται επίσης και ο άρχοντας και ο αρχόμενος, και ο πολύτεκνος πατέρας και εκείνος που δεν έχει κανένα παιδί. 
Η ταραχή και η στενοχώρια δεν οφείλονται στην ξαφνική αλλαγή των καταστάσεων, αλλά σε μας τους ίδιους και στις ιδέες μας. Όταν αυτές είναι ορθές και σωστές, κι αν ακόμη ξεσηκώνονται από παντού τρικυμίες, εμείς θα έχουμε συνεχώς ψυχική γαλήνη και ηρεμία.

Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: Το πρώτο σοκ.




Του Γιώργου Ν. Παπαθανασόπουλου
 
Ακόμη δεν είχε αναλάβει τα καθήκοντα του ως πρωθυπουργός της Ελλάδος ο κ. Τσίπρας και υπέστημεν οι Έλληνες το πρώτο σοκ. 
Ο νέος και στην ηλικία πρωθυπουργός δεν ορκίστηκε. Αρκέστηκε να δώσει «διαβεβαίωση στη συνείδησή του». 
Το δεξί του χέρι δεν ακούμπησε το Ιερό Ευαγγέλιο. Ο κ. Τσίπρας την ώρα της «διαβεβαίωσης» κινούσε αμήχανα τα χέρια του στον αέρα, λες και δεν μπορούσε να τα τιθασεύσει. Το περιβάλλον παγωμένο με προβληματισμένο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και σε άβολη κατάσταση τους «συντρόφους» του κ. Τσίπρα, που τον συνόδευσαν στο Προεδρικό Μέγαρο. Η ιερότητα της τελετής αντικαταστάθηκε από μια τυπική γραφειοκρατική πράξη.

Αν σηκώσουμε το Σταυρό μας (Χαρισματική Οδός)

Αν σηκώσουμε το Σταυρό μας (Χαρισματική Οδός)



Αρχιμ. Αιμιλανού Σιμωνοπετρίτη

Σε όλους μας ο Θεός δίνει ένα σταυρό, που είναι οι διάφορες σωματικές, ψυχικές και πνευματικές ασθένειες.

Σωματικές ασθένειες είναι οι ποικίλες αρρώστιες του σώματος, για τις οποίες δεν φταίμε εμείς, αλλά οφείλονται σε λόγους οργανικούς.

Ψυχικές ασθένειες είναι η φυσική νωθρότης του οργανισμού, αργόνοια, η μελαγχολία, η αδυναμία συγκεντρώσεως του νού.

Nτροπή να νιώθεις όταν αμαρτάνεις, όχι όταν μετανοείς!

Nτροπή να νιώθεις όταν αμαρτάνεις, όχι όταν μετανοείς!

Kοίταξε τί σου έκανε ο διάβολος.
Yπάρχουν δύο πράγματα η αμαρτία και η μετάνοια. H αμαρτία είναι τραύμα η μετάνοια φάρμακο. 'Οπως ακριβώς για τά σώματα υπάρχουν φάρμακα και τραύματα, το ίδιο και γιά την ψυχή υπάρχουν τα αμαρτήματα και η μετάνοια.

 H αμαρτία μέσα της έχει την ντροπή η μετάνοια έχει το θάρρος και τήν παρρησία. Θέλω να με ακούσεις, σε παρακαλώ, με προσοχή, μήπως και δεν αντιληφθείς πώς είναι η τάξη των πραγμάτων, και χάσεις έτσι την ωφέλεια. Πρόσεξε τί θα πώ! Yπάρχει το τραύμα υπάρχει και τό φάρμακο.

Που ο οδηγεί η αυτογνωσία;

Screen shot 2015-01-24 at 6.54.24 AM

Η αυτογνωσία οδηγεί στη Θεογνωσία


 Άγιος Νεόφυτος ο Έγκλειστος



Ὁ Ἅγιος Δημητριανὸς ὁ Θαυματουργός Ἐπίσκοπος Ταμασσοῦ Κύπρου.


Ἀπὸ τὶς πολὺ ὀλίγες πληροφορίες ποὺ ἔχουμε γι’ αὐτὸν μανθάνουμε ὅτι γεννήθηκε στὴν Ταμασσὸ καὶ ἔζησε σ’ αὐτὴν τὰ πρῶτα χρόνια τοῦ Χριστιανισμοῦ. Ἦταν τότε ἀκόμη ποὺ ἡ εἰδωλολατρία καὶ ἡ εἰδωλομανία προέβαλλε δυνατὰ τῆς Ἀφροδίτης τὸ ἄστρο καὶ τὴ λατρεία. 
Τὸ κήρυγμα τοῦ Ἰησοῦ ποὺ ἔφεραν στὴν Κύπρο οἱ τρεῖς ἀπόστολοι Βαρνάβας, Παῦλος καὶ Μάρκος ἄρχισε σιγὰ – σιγὰ νὰ προχωρεῖ σ’ ὅλο τὸ νησί. Στὴν Ταμασσὸ μὲ κέντρο μία σπηλιὰ ποὺ ὑπάρχει ὡς σήμερα καὶ ποὺ χρησίμευε στὴν ἀρχὴ ὡς κατοικία καὶ ἐκκλησία καὶ ἐπισκοπὴ ἀγωνίζονται οἱ πρῶτες ἐκεῖνες μορφὲς ὁ Ἠρακλείδιος, ὁ Μύρων, ὁ Μνάσων καὶ οἱ ἄλλοι συνεργάτες τους νὰ ἀνάψουν καὶ νὰ προβάλουν παντοῦ τὸ φῶς τοῦ Χριστοῦ, τὸ ἱλαρὸν φῶς τῆς νέας ζωῆς. 
Σ’ αὐτὴ τὴ σπηλιὰ στὴν ὁποία οἱ πρῶτοι χριστιανοὶ ὄχι μονάχα παρακολουθοῦσαν τὸ κήρυγμα γιὰ τὸν Χριστό, ἀλλὰ καὶ βαφτίζονταν καὶ προσεύχονταν καὶ τελοῦσαν τὶς διάφορες ἀκολουθίες τους, σ’ αὐτὴν ἀκόμη βρίσκεται καὶ ὁ τάφος τοῦ Ἁγίου Ἠρακλειδίου.

Δευτέρα 26 Ιανουαρίου 2015

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για θαύμα της Παναγίας στη Νινευή την περασμένη εβδομάδα!

Αυτόπτες μάρτυρες μιλούν για θαύμα της Παναγίας στη Νινευή την περασμένη εβδομάδα!





Πλήθος πιστών Χριστιανών που ζουν στο κατεχόμενο τμήμα της Νινευή, μιλούν για νέο θαύμα της Παναγίας, σύμφωνα με το πρακτορείο του Λιβάνου tayyar.org.

Στις 21 Ιανουάριου από διαφορετικές περιοχές παρατήρησαν ένα ασυνήθιστο φαινόμενο: ο σκοτεινός νυχτερινός ουρανός φωτίστηκε από μια κόκκινη εικόνα η οποία εξαφανίστηκε λίγα λεπτά αργότερα.

Η εικόνα σόκαρε τους ντόπιους, ενώ οι περισσότεροι εκ των πιστών  έδωσα ντην εξήγηση πως η φωτεινή εικόνα δεν αντιπροσωπεύει τίποτε άλλο από τη σιλουέτα της Θεοτόκου σε μια γνωστή χριστιανική εικονογραφία της εκκλησίας.