Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2015

Ένας χρόνος μετά.


b3

Της Αγγελικής Δασούλα*

Ένας χρόνος μετά, αν και νομίζεις πως μόνο  λίγες μέρες πριν ηταν η  τρίτη ιεραποστολή. Ακόμα νωπή η αναμέτρηση των σκέψεων, των συναισθημάτων με την λογική.
Το ταξίδι συνολικά έξι ώρες. Χρόνος αρκετός να αναλογισθείς, να αναρωτηθείς, γιατί πάλι εδώ; θέλω να βοηθήσω, θέλω να βοηθηθώ, θέλω... Μακάρι να μην κρύβουν εγωισμό όλα αυτά τα θέλω, τελικά αυτό το ταξίδ
Συνταξιδιώτες δύο ακόμα ψυχές. Ένας γιατρός ιδιαίτερος άνθρωπος με μνήμη θανάτου σε ένα λεπτό , όπως χαρακτηριστικά επαναλαμβάνει, και μια κοπέλα οργανωτική, στρατιώτης σε κατασκηνώσεις και κατηχητικά, αφιερωμένη στην διακονία των άλλων.
Όταν ξεκινούσε αυτό το ταξίδι χρονικά δεν φανταζόμασταν ότι από εκείνη την στιγμή  η ιερταποστολή  θα ξεκινούσε και την  προσφορά της.  Μία ώρα περίπου πριν την προσγείωση, στα 35.000 πόδια ύψος, ένας άνθρωπος χάνει τις αισθήσεις του.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί προσκυνήσαν τις εικόνες της Παναγίας στο κέντρο του Κιέβου.

Πάνω από 100.000 Ουκρανοί προσκυνήσαν τις εικόνες της Παναγίας στο κέντρο του Κιέβου (ΦΩΤΟ)
Στους 100.000 υπολογίζουν οι αρχές και η Μητρόπολη Κιέβου τους πιστούς που προσκύνησαν μέσα σε μόλις δύο ημέρες (27-28 Ιουλίου) τις οκτώ θαυματουργές εικόνες της Παναγίας που τέθηκαν για προσκύνηση στο κέντρο της πόλης, παρά τις κακές καιρικές συνθήκες.
«Στο Κίεβο βρέθηκαν πολίτες από πολλά μέρη της Ουκρανίας, όλων των ηλικιών. 
Ολοι ενωμένοι υπό την Εκκλησία της Ουκρανίας είμαστε η δύναμη της χώρας μας» ανέφερε σε δηλώσεις του Ιερέας.
Ο Μητροπολίτης Αντώνιος από την πλευρά του δήλωσε σε ουκρανικά μέσα: «Ελπίζω ο Θεός να ακούσει τις προσευχές μας.
Η προσκύνηση των Εικόνων εντάσσεται στις εκδηλώσεις που οργάνωσε η Εκκλησία της Ουκρανίας για τον εορτασμό των 1.000 ετών από το θάνατο του Αγίου Βλαδίμηρου.

Πηγή:  Αγιορείτικο Βήμα

IMG_1982.jpg

Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος.

Ὁ Ἅγιος Εὐδόκιμος γεννήθηκε στὴ Καππαδοκία καὶ ἔδρασε κατὰ τοὺς χρόνους τοῦ αὐτοκράτορα Θεόφιλου (829 – 842).
Οἱ γονεῖς του Βασίλειος καὶ Εὐδοκία ἦταν ἄνθρωποι πλούσιοι καὶ εὐσεβεῖς. Ἡ ὀρθόδοξη οἰκογένειά του τὸν ἀνέθρεψε σύμφωνα μὲ τὶς ἐπιταγὲς τοῦ Εὐαγγελίου καὶ γρήγορα ὁ Εὐδόκιμος διακρίθηκε γιὰ τὸ ἦθος καὶ τὶς ἀρετές του.
ἠθικὸς βίος του καὶ φιλάνθρωπη δράση του ἐκτιμήθηκαν ἀπὸ τὸν αὐτοκράτορα Θεόφιλο, ὁποῖος τὸν διόρισε στρατοπεδάρχη τῆς Καππαδοκίας ἀρχικὰ καὶ ἀργότερα ὅλης της αὐτοκρατορίας. Κατὰ τὴν τέλεση τῶν καθηκόντων του Εὐδόκιμος ἦταν πάντα δίκαιος καὶ ταπεινόφρων, ἐνῷ δὲν σταμάτησε στιγμὴ νὰ ἐπιδίδεται στὸ φιλάνθρωπο ἔργο του.
Ἐνῷ βρισκόταν στὸ 33ο ἔτος τῆς ἡλικίας του ὁ Εὐδόκιμος προσβλήθηκε ἀπὸ βαριὰ σωματικὴ ἀσθένεια.

Πέμπτη 30 Ιουλίου 2015

Ενωμένη Ευρώπη, χωρίς να καταργηθούν τα εθνικά κράτη.


shmaia Κωνσταντίνου Χολέβα, Πολιτικού Επιστήμονος
Ὁ Καποδίστριας μπορεῖ κάλλιστα νά ἀποτελέσει πρότυπο πολιτικοῦ καί διπλωμάτη γιά τήν ἐποχή μας. Παραμένει ἐπίκαιρος, διότι τό ἦθος του καί οἱ ἱκανότητές του συνέθεταν μία προσωπικότητα διαχρονικῆς καί οἰκουμενικῆς ἀξίας καί ἐμβέλειας. 
Δέν ἐμπνέει μόνον τούς Ἕλληνες, ἀλλά καί τούς Ρώσους, τούς Ἑλβετούς, τούς Γάλλους καί ἄλλους λαούς. Τούς Ἕλληνες τούς βρῆκε ματωμένους, διχασμένους, φτωχούς καί μέ τόν Ἰμπραήμ στήν Πελοπόννησο καί ἔδωσε ἀγώνα γιά νά δημιουργήσει κράτος καί νά καθορίσει τά σύνορά του. Οἱ Ρῶσοι τόν ἀξιοποίησαν ὡς Ὑπουργό Ἐξωτερικῶν, οἱ Ἑλβετοί τόν τιμοῦν ὡς θεμελιωτή τῆς Ἑλβετικῆς Συνομοσπονδίας τῶν καντονίων, οἱ Γάλλοι τόν εὐγνωμονοῦν διότι ἐμπόδισε τόν Τσάρο καί τούς ἄλλους ἡγέτες ἀπό τό νά τεμαχίσουν τήν ἡττημένη Γαλλία τοῦ Ναπολέοντα.

Συμπαράσταση στον αδύνατο που πέφτει.

Συμπαράσταση στον αδύνατο που πέφτει

Πήγε κάποτε ένας αδελφός σε κάποιον Γέροντα και του λέει: «Ο αδελφός μου με βγάζει από τη σειρά μου πηγαίνοντας εδώ κι εκεί και στενοχωριέμαι».
Κι ο Γέροντας τον παρηγόρησε συμβουλεύοντάς τον: «Να τον υπομείνεις, αδελφέ, και ο Θεός βλέποντας τον κόπο της υπομονής σου, θα τον επαναφέρει. 
Γιατί με τρόπο σκληρό δεν είναι εύκολο να μεταστρέψεις κάποιον.
Ούτε ένας δαίμονας διώχνει άλλον δαίμονα. Αλλά μάλλον με την καλοσύνη σου θα τον επαναφέρεις. Γιατί και ο Θεός μας ελκύει τους ανθρώπους προσφέροντάς τους την παρηγοριά».
Και του διηγήθηκε το εξής: Ήταν δύο αδελφοί στη Θηβαϊδα και ο ένας πολεμήθηκε από τον πειρασμό της πορνείας και είπε στον άλλο: «Θα γυρίσω στον κόσμο».

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με μαθητές στην Ίμβρο.

Ο Πατριάρχης Βαρθολομαίος συναντήθηκε με μαθητές στην Ίμβρο
Με τα παιδιά που θα φοιτήσουν την προσεχή περίοδο στο σχολείο, αλλά και τις οικογένειες τους, συναντήθηκε στην Ίμβρο ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, όπως αναφέρει το rumvader.org.
 
Με την ευκαιρία της επίσκεψης στη γενέτειρά του, το νησί του Βορείου Αιγαίου, ο Παναγιώτατος γνώρισε και συνομίλησε με τους μικρούς μαθητές, τους γονείς τους και τους εκπαιδευτικούς.
Τη ζεστή αυτή εκδήλωση διοργάνωσε ο Εκπαιδευτικός και Μορφωτικός Σύλλογος Ίμβρου, ο οποίος είναι και ο κεντρικός φορέας που είναι υπεύθυνος για την ανάπτυξη της παιδείας και του πολιτισμού στο νησί.

Eλευθερία είναι η μνήμη μας.

Eλευθερία είναι η μνήμη μας

Γράφει ο Δημ. Νατσιός, Δάσκαλος –Κιλκίς

«Μνήμη του λαού μου σε λένε Πίνδο και σε λένε Άθω»
Οδ. Ελύτης «Άξιόν Εστι»

. «Μνήμη είναι η ιθαγένεια. Χωρίς την μνήμη δεν υπάρχει τίποτε. Κι ας λένε. Μόνον όταν θυμάσαι, υπάρχεις στ’ αλήθεια. Καί μόνον όταν υπάρχεις στ’ αλήθεια, είσαι στ’ αλήθεια ελεύθερος. Ελευθερία μονάχη είναι η μνήμη μας. Πάνω σ’ αυτή σαν σε τεντωμένο σχοινί ισορροπούμε και υπάρχουμε “ένα σημείο μοναχά, ένα σημείο”.

. Πέρα απ’ αυτήν την αναγκαστική σχοινοβασία της εποχής, δεν είμαστε πιά “εμείς”. Είμαστε-όχι οι Άλλοι. Αυτό θα ήταν τουλάχιστον μία ευγενής αποδοχή αυτοκτονίας -είμαστε οι “δήθεν Άλλοι”. Σκιάχτρα ζωής, τέρατα νοθείας, βάρβαροι ήχοι, βλάσφημα μέτρα, ο,τι το αλλόκοτο, μάταιο και κίβδηλο. Είμαστε οι πλεγματικοί, δυτικοειδείς, ένοχοι πίθηκοι της Βαλκανικής των τύψεων.
Ξέρω. Η αγάπη ούτε επιβάλλεται ούτε νομοθετείται. Ανοίγονται πάντως προς αυτήν μονίμως δύο δρόμοι. Ο δρόμος της μαιμούς και ο δρόμος των δέντρων. Η μαιμού μιμείται στις κατασκευές του τον ξυλουργό που θαυμάζει. Δεν κατασκευάζει όμως τίποτα η μαιμού κι ας το νομίζει.

Το μικρό μας ιατρείο ένας μικρός παράδεισος!!


00 Από τις πρώτες ημέρες της παραμονής μας στην Ουγκάντα ο γιατρός της 4ης αποστολής μας κ.Γιώργος Πολυχρονίδης ,ξεκίνησε να προσφέρει εθελοντικά τις υπηρεσίες του όπως και όπου χρειαζόταν. 
Από την Τρίτη  7 Ιουλίου έως την Παρασκευή 10 Ιουλίου με τη βοήθεια του Παθολόγου από την Ουγκάντα κ. Αθανασίου Καβουμά, ξεκίνησαν οργανωμένο ιατρείο στο χωριό Λουγκουζί. 
Το μικρό μας ιατρείο ένας μικρός παράδεισος!!
Για τέσσερις μέρες 450 άτομα δέχτηκαν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη δωρεάν.Ο γιατρός μας με τον  π. Γεώργιο που βοηθούσε στη μετάφραση με πολλή επιμέλεια και προσοχή άκουγε τις μικρές Αφρικάνικες περιπέτειες της υγείας των ιθαγενών. Παράλληλα λειτούργησε και οδοντιατρικό τμήμα από το οποίο πέρασαν πολλοί ασθενείς. Το ιατρείο πάντοτε ξεκινούσε με προσευχή και το απολυτίκιο των Αγίων Αναργύρων.

Μας αγάπησε και μας αγαπάει ένας Άγιος...


KRHTIKOS6
Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου*

Επιτρέψτε μου Σεβασμιώτατε, κάνοντας κατάχρηση της αδελφικής σας αγάπης, μόνο δυό λόγια.
Αν και ελέχθησαν, αλλά επειδή για λόγους υπακοής πρέπει να το κάνω, να μεταφέρω σε σας, στον κλήρο και στον λαό της Μητροπόλεώς σας, τα πατρικά συλλυπητήρια του Σεβ. Προκατόχου σας, του Γέροντάς μας κ. Καλλινίκου.
Με παρεκάλεσε να το κάνω και ξέρω καλά όπως είπε και ο π. Μεθόδιος τούτη την ώρα είναι κοντά μας και αυτός, που τόσο αγάπησε και αγαπήθηκε από τον π. Γεώργιο.
Και μια προσωπική μου εξομολόγηση.
Πληροφορήθηκα την κοίμησή του, στο αποκορύφωμα της εορτής των Θεοφόρων Πατέρων της Δ΄ Οικουμενικής Συνόδου, εορτάζοντας και λειτουργώντας σε Μοναστήρι του Αγίου Σεραφείμ του Σαρώφ, στην Μητρόπολή μου, εορτάζοντας την ανακομιδή των λειψάνων του.

Φωτογραφίες από τα ονομαστήρια του Σεβ. Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγία η Χρυσοπηγή.


00 Με την ευκαιρία της εορτής του Αγίου Μάρτυρος Καλλινίκου στην Ιερά Μονή Παναγίας Χρυσοπηγής εορτάσθη η ονομαστική εορτή του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου πρ. Πειραιώς κ. Καλλινίκου.
Στην ακολουθία του Εσπερινού χοροστάτησε ο εορτάζων Σεβ. κ. Καλλίνικος, συγχοροστατούντων των Σεβασμιωτάτων Μητροπολιτών Δημητριάδος κ. Iγνατίου, Σύρου κ. Δωροθέου και Νέας Σμύρνης κ. Συμεών.
Τον θείο λόγο εκήρυξε ο Πρωτ. Γεώργιος Δορμπαράκης.
Στη σημερινή Θεία Λειτουργία συλλειτούργησαν οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Δημητριάδος κ. Iγνάτιος και Πειραιώς κ. Σεραφείμ και Γόρτυνος και Μεγαλοπόλεως κ.Ιερεμίας.
Συμπροσευχόμενοι ήταν ο εορτάζων Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης πρ. Πειραιώς κ. Καλλίνικος και οι Σεβασμιώτατοι Μητροπολίτες Πατρών κ. Χρυσόστομος και Γόρτυνος κ. Ιερεμίας.
Το θείο λόγο κήρυξε ο Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος.
Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο Γέροντας Καλλίνικος δεχόμενος τις ευχές μοίρασε το αντίδωρο σε όλους.
1
11
12

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος οἱ Ἀπόστολοι.

Οἱ Ἅγιοι Σίλας, Σιλουανός, Ἐπαινετός, Κρήσκης καὶ Ἀνδρόνικος, ἦταν πέντε ἀπὸ τοὺς ἑβδομήκοντα μαθητὲς τοῦ Κυρίου. Ὅλοι ὑπηρέτησαν τὸ Εὐαγγέλιο τοῦ Χριστοῦ.

Ὁ Σίλας φυλακίστηκε μαζὶ μὲ τὸν Παῦλο στοὺς Φιλίππους τῆς Μακεδονίας. Μετὰ ἀπὸ πολλοὺς μόχθους καὶ μακρὰ πορεία ἔγινε ἐπίσκοπος Κορίνθου.

Ὁ Κρήσκης, ἔγινε ἐπίσκοπος Καρχιδονίας καὶ ἀπὸ τὴν θέση αὐτὴ μόχθησε καὶ ὑπηρέτησε τὸ Θεῖο Εὐαγγέλιο.

Ὁ Σιλουανός, ἀπὸ τὸ ἀξίωμα τοῦ ἐπισκόπου Θεσσαλονίκης, ἀγωνίσθηκε καὶ βασανίστηκε καὶ αὐτὸς γιὰ τὴν πίστη του στὸν Κύριο.

Μὲ τὸν ἴδιο τρόπο, ἀγωνίσθηκε καὶ ὁ Ἐπαινετὸς σὰν ἐπίσκοπος Καρθαγένης.

Τετάρτη 29 Ιουλίου 2015

Σου φτάνει ο Θεός;

Σου φτάνει ο Θεός;
του Αρχιεσπικόπου Τιράνων Αναστάσιου (από συνέντευξη)

«...Το θέμα το άλλο που είπατε της ιεραποστολής. Είμασταν τότε στο ξεκίνημα.
Η δική μου η γενιά μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, διερωτηθήκαμε γιατί, μέσα στις όλες άλλες χριστιανικές ομολογίες, οι Ορθόδοξοι δεν έχουμε μια τέτοια παρουσία μιάς μαρτυρίας της δικής μας πίστεως σε άλλους λαούς.
Κι έτσι ξεκίνησε αυτή η προσπάθεια με σύνθημα τη λέξη που είπατε προηγουμένως, «Πορευθέντες», που είναι η τελευταία εντολή του Χριστού προς τους μαθητάς του, η εντολή του Αναστάντος Κυρίου προς τους μαθητάς του.
Καί σ’ αυτήν την δραστηριότητα μερικοί από μας είχαμε πεί: δεν φτάνει να μιλούμε για το τι πρέπει να κάνουν οι άλλοι, πρέπει να πάμε κι εμείς προσωπικά εκεί. ’58, ’59, ’60. Το ’60 αποφασίζω και γίνομαι κληρικός. ’61, ’62, ’63. Έρχεται ακριβώς το ερώτημα:

Μια εργασία σκληρή.

Μια εργασία σκληρή
«...έρχομαι τα βράδυα, σκέφτομαι... αυτά που κάνουμε είναι σωστά, δεν είναι... είναι σύμφωνα με το θέλημα του Θεού, έχουμε την ευλογία του;

Έχουμε κανένα δείγμα, σ’ αυτή τη πορεία που πήραμε, από το Θεό, καμμιά πληροφόρηση;
Γιατί... έχουμε πολλές δυσκολίες! ...έχουμε πολλές δυσκολίες! 

Αυτά που γράφανε στα περιοδικά ή γράφουν και στις εφημερίδες περί αναγεννήσεως της Αφρικής, περί αθρόων προσελεύσεων και χίλια δυό άλλα, κατ’ εμέ είναι παραμύθια...

Ἡ Ἁγία Θεοδότη ἡ Μάρτυς καὶ τὰ τρία παιδιά της.



Ἡ Ἁγία Θεοδότη ἦταν ἀπὸ τὴ Νίκαια καὶ διακρινόταν γιὰ τὴ θερμότητα τῆς εὐσέβειάς της.
Ἔμεινε χήρα καὶ ἀφοσιώθηκε στὴν ἀνατροφὴ τῶν τριῶν παιδιῶν της, χωρὶς νὰ δώσει καμιὰ προσοχὴ στὶς προτάσεις δεύτερου γάμου. 
Μὲ τὴ φιλόστοργη φροντίδα της, μεγάλωσαν οἱ γιοί της καὶ ἀναδείχτηκαν παιδιὰ πιστὰ καὶ μὲ μεγάλη φρόνηση. Τὰ χρόνια ὅμως ἐκεῖνα, ἦταν δύσκολα καὶ ἐπικίνδυνα. Ἡ εἰκονομαχία ἦταν στὸ ἀποκορύφωμά της. 
Ἡ Ἁγία Θεοδότη μὲ τοὺς γιούς της, ἦταν στὴν πρώτη τάξη τῶν ὑπερμάχων ἀθλητῶν τῆς Ὀρθοδοξίας. 
Ἐκείνη μεταξὺ τοῦ γυναικείου κόσμου, αὐτοὶ μεταξὺ τῶν συνομηλίκων τους, συμβούλευαν καὶ διήγειραν κατὰ τῶν ἄσεβων προσταγμάτων τῶν εἰκονομάχων βασιλέων. Τὸ καθῆκον αὐτό, ἔφερε μητέρα καὶ γιοὺς στὸ μαρτύριο, ποὺ τὸ ὑπέστησαν μὲ ἀξιοθαύμαστη καρτερία.

Τρίτη 28 Ιουλίου 2015

Απλά Σεβασμός…Ο Αυξέντιος Καλαγκός έχει χειρουργήσει δωρεάν πάνω απο 14.000 παιδιά,ο γιατρός των φτωχών παιδιών!

Απλά Σεβασμός…Ο Αυξέντιος Καλαγκός έχει χειρουργήσει δωρεάν πάνω απο 14.000 παιδιά,ο γιατρός των φτωχών παιδιών!
«Να προσπαθείς να γίνεις κάποιος που θα προσφέρει στους άλλους». Αυτό είναι το μότο του διεθνούς φήμης καρδιοχειρουργού κ. Αυξέντιου Καλαγκού. 
Συμβουλή που κληρονόμησε από τον πατέρα του και προσπαθεί να την κάνει πράξη κάθε λεπτό της ζωής του. 
Ο 53χρονος Κωνσταντινουπολίτης, διευθυντής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Γενεύης, είναι ξακουστός όχι μόνο για την επιστημονική του επάρκεια αλλά και για την πολύτιμη προσφορά του στον συνάνθρωπό του όπου αυτός και αν μένει και σε όποια οικονομική κατάσταση και αν βρίσκεται.
Δεν είναι λίγοι αυτοί που τον αποκαλούν «φύλακα άγγελο» των άρρωστων φτωχών παιδιών, και όχι άδικα. Τα τελευταία 14 χρόνια έχει χειρουργήσει περισσότερα από 13.000 άπορα παιδιά, μέσα από πρόγραμμα του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Coeurs pour tous» («Καρδιές για όλους») που ο ίδιος έχει ιδρύσει. Ταξιδεύει από τη μια άκρη της Γης στην άλλη χαρίζοντας ξανά τη ζωή σε παιδιά με σοβαρά καρδιακά προβλήματα. Αρκεί ένα μήνυμα, ένα τηλεφώνημα, για να αναλάβει δράση.

Εμείς οι Ελληνες.

Εμείς οι Ελληνες
του Μητροπολίτη Αλεξανδρουπόλεως Ανθίμου

ΥΠΟΚΡΙΝΟΜΑΣΤΕ...
Ο διθυραμβικός ποιητής Φιλόξενος σε συμπόσιο του τυρράννου των Συρακουσών Διονυσίου του πρεσβυτέρου, ρωτήθηκε να πεί τη γνώμη του για ένα ποίημα του άρχοντος.
Καίτοι είχαν προηγηθεί κολακευτικές γνώμες πολλών άλλων, ο Φιλόξενος είπε ότι το ποίημα ήταν για την πυρά. Έξαλλος ο τύραννος διέταξε να τον φυλακίσουν «εις τα λατομεία», μια φρικτή φυλακή. Μετά πάροδο χρόνου, ο Διονύσιος έστειλε και έφεραν τον Φιλόξενο και πάλι σε συμπόσιον, όπου απήγγειλε νέο ποίημά του και ζήτησε ξανά τη γνώμη του. Καί ο ποιητής απάντησε: «επαναγαγέτωσάν με εις λατομεία» (ας με ξαναγυρίσουν πάλι στα λατομεία).
 
ΠΑΛΙΝΩΔΟΥΜΕ...
Ο ονομαστός σικελός ποιητής του στ’ αιώνα Στησίχορος είχε γράψει μια ωδή, όπου σατύριζε την περιβόητη και περικαλλή Ελένη, την αιτία του Τρωικού πολέμου: "εσύ φταίς που έφυγες από τη Σπάρτη με τον Πάρι, για σένα έγινε ο 10ετής πόλεμος, εξαιτίας σου πέθαναν τόσοι άνδρες" κ.α.

Γιατί η ζωή μας ώρες-ώρες είναι τόσο χωρίς νόημα;

Γιατί η ζωή μας ώρες-ώρες είναι τόσο χωρίς νόημα;


Καλή ερώτηση!
Τέτοια ερωτήματα είναι σημάδια υγιούς ψυχής. Μιας ψυχής που δε βολεύεται στην ήσυχη και απροβλημάτιστη ζωή. Διψάει κάτι άλλο πάνω από τα κοινά μέτρα.
 Η στείρα καθημερινότητα δεν τη γεμίζει. Πώς θα μπορούσε, άλλωστε, ένας ουρανοδρόμος αετός να βολευτεί σ’ ένα κοτέτσι; 
Πώς να ψαλιδίσει τα φτερά του, να κυκλοφορεί σε μια αυλή και να έχει για τροφή του μερικούς σπόρους; Πώς να δεχθεί να βαδίζει με το κεφάλι σκυμμένο, όταν είναι πλασμένος για τα ψηλώματα; Ανησυχείς, λοιπόν, γιατί τίποτα δε σε γεμίζει. Η ψυχή σου δε βρίσκει πουθενά ικανοποίηση. Και ευτυχώς που ανησυχείς.
Το ανησυχητικό δεν είναι ο προβληματισμός και η αναζήτηση. Το ανησυχητικό θα ήταν ο συμβιβασμός και η συμφιλίωση με την ήσσονα προσπάθεια, με το «δε βαριέσαι». Να πνίξει μέσα του ο άνθρωπος τους ευγενικούς πόθους και τους υψηλούς οραματισμούς. Να πάψει να νοσταλγεί τους ουρανούς. Να μην τον συγκλονίζει η βαθιά επιθυμία του ιερού Αυγουστίνου:

Εικόνες ερήμωσης στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.


katexomena-8

Της Μαρίας Στυλιανού

Με αφορμή τη γιορτή του Αγίου Παντελεήμονα, η κάμερα του Sigmalive βρέθηκε στο κατεχόμενο μοναστήρι του Αγίου Παντελεήμονα στη Μύρτου.
Kαταγράψαμε εικόνες ερήμωσης, εγκατάλειψης που προκαλούν συναισθήματα λύπης και οργής.
Το εσωτερικό μέρος του Μοναστηριού, απογυμνωμένο πια, δεν θυμίζει σε τίποτα το παρελθόν.
Το εικονοστάσι κατασκευής 1780 που όπως λεγόταν ήταν απο τα καλύτερα της Κύπρου είναι εξαφανισμένο. Το δάπεδο έχει καταστραφεί ενώ ευδιάκριτες είναι οι αναγραφές με σπρέι στους τοίχους.
Μόνο τα σημάδια στον τοίχο δείχνουν ότι εκεί υπήρχε κάποτε ο άμβωνας και ο ξύλινος γυναικωνίτης.
Όσο για την εικόνα του Αγίου, την καλυμμένη από χρυσάφι εικόνα του1798, που σύμφωνα με την παράδοση, είχαν φέρει από τον Πόντο οι ιδρυτές του μοναστηριού: ουδείς γνωρίζει που κατέληξε μετά τη βάρβαρη εισβολή του 1974.
Τρεις μικρές ξύλινες εικόνες του Αγίου Παντελεήμονα και ένα καντηλάκι, που έχουν τοποθετήσει προσκυνητές, αποτελούν τα μόνα στοιχεία στο εσωτερικό, που υποδηλώνουν ότι στο παρελθόν το μέρος ήταν ναός.

π. Γεώργιος Κρητικός:᾽᾽βιωτής των όσων έλεγες...᾽᾽


KRHTIKOS5
Γεώργιος Ευαγγέλου*

Παπούλη μου ούτε έγραψα, ούτε διάβασα κάτι για να πω. Γιατί σκέφτηκα ότι εσύ μας μίλαγες με την καρδιά σου, και εγώ τούτη τη στιγμή εκ  μέρους όλων των αδελφών, της αδελφότητος της ΧΑΕΕ ΧΟΝ, ανοίγω την δική μου, να σου πω ένα μεγάλο ευχαριστώ, να καταθέσω την ευγνωμοσύνη μας, γιατί εσένα γνωρίσαμε από τα παιδικά μας βήματα, εσύ μας άνδρωσες, δίπλα σου ασπρίσαν τα μαλλιά μας, με τις συμβουλές σου κάναμε οικογένειες, φέραμε στον κόσμο παιδιά, εγγόνια, υπηρετήσαμε την εκκλησία με την δύναμη που ο Θεός μας έδωσε και μέχρι την τελευταία στιγμή την δική σου ευλογία είχαμε.
Ειπώθηκαν πολλά και θα ακουστούν κι άλλα και πόσα αλλοίμονο ο καθένας μας δεν έχει μέσα στην καρδιά του για σένα. Δεν θα ξεχάσουμε όμως εμείς τα παιδιά σου την πολλή σου την αγάπη, το ενδιαφέρον σου, την στοργή σου, το χάδι σου, το άγγιγμα της κεφαλής, αν ήθελες να μας πεις κάτι πολύ σοβαρό. 

Καταρράκτης: Θεραπεία με ειδικές σταγόνες, χωρίς χειρουργείο.

Καταρράκτης: Θεραπεία με ειδικές σταγόνες, χωρίς χειρουργείο
Μια νέα θεραπεία με ειδικές σταγόνες αποδείχθηκε αποτελεσματική στην αντιμετώπιση του καταρράκτη σε σκύλους, χωρίς να χρειάζεται επακόλουθη χειρουργική επέμβαση.
Η εξέλιξη αυτή ανοίγει το δρόμο για νέες, λιγότερο επεμβατικές θεραπευτικές προσεγγίσεις και για τον άνθρωπο.
Ο καταρράκτης εμφανίζεται ότι ο φακός του οφθαλμού «θολώνει», με αποτέλεσμα να μειώνεται σημαντικά η οπτική οξύτητα. Ο καταρράκτης ευθύνεται για περισσότερα από τα μισά περιστατικά τύφλωσης παγκοσμίως. Επί του παρόντος, η μόνη θεραπευτική λύση είναι η χειρουργική επέμβαση.
Ο καταρράκτης είναι συχνά αποτέλεσμα της συνένωσης πρωτεϊνών που αποτελούν τον οφθαλμό. Προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα πώς το μάτι προλαμβάνει φυσιολογικά αυτή τη συνένωση ώστε ο φακός να παραμείνει διαφανής, οι ερευνητές μελέτησαν γονίδια από δύο συγγενικές οικογένειες στις οποίες είχαν εμφανιστεί περιστατικά καταρράκτη εκ γενετής.

Πυροβόλησαν ιερέα στο Κίεβο-Κρίσιμη η κατάστασή του.


Πυροβόλησαν ιερέα στο Κίεβο-Κρίσιμη η κατάστασή του (BINTEO)
Στο Κίεβο την παραμονή της Κυριακής αφιερωμένης στους "Ήρωες του Στάλινγκραντ" άγνωστοι πυροβόλησαν στο κεφάλι τον  ηγούμενο του ναού της Μεγαλομάρτυρος Τατιάνας. Ιερέα Nikolaev

Ο ιερέας ήταν ζωντανός, αλλά η κατάστασή του είναι σοβαρή.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, υπήρχαν δύο δράστες. Μετά την επίθεση, τράπηκαν σε φυγή. 

Πηγή:    ekklisiaonline

Ἡ Ὁσία Εἰρήνη ἡ Χρυσοβαλάντου.

Ὑπῆρξε στὰ χρόνια τῆς βασίλισσας Θεοδώρας, ποὺ ἀναστήλωσε τὶς ἅγιες εἰκόνες.
Ἡ Εἰρήνη καταγόταν ἀπὸ τὴν Καππαδοκία καὶ διακρινόταν ὄχι μόνο γιὰ τὴν εὐσέβειά της, ἀλλὰ καὶ γιὰ τὴν σωματικὴ ὡραιότητά της καὶ γιὰ τὴν εὐγενῆ ἀνατροφή της. 
Εἶχε ζητηθεῖ λοιπὸν σὲ γάμο, ἀπὸ διακεκριμένο ἄνδρα τοῦ παλατιοῦ καὶ ξεκίνησε γιὰ τὸ Βυζάντιο. Στὴ διαδρομὴ ὅμως, πέρασε ἀπὸ τὴ Μονὴ τοῦ Χρυσοβαλάντου καὶ τόσο ἑλκύστηκε ἀπὸ τὴ συναναστροφὴ τῶν καλογριῶν, ὥστε πῆρε τὴ μεγάλη ἀπόφαση νὰ παραμείνει μαζί τους. 
Ἔτσι ἀπέρριψε τὶς κοσμικὲς δόξες, γύρισε στὴν πατρίδα της, πούλησε τὰ ὑπάρχοντά της, βοηθώντας πολλοὺς φτωχοὺς καὶ τὰ ὑπόλοιπα χρήματα τὰ ἐναπόθεσε στὴ Μονή.
Ἔγινε μοναχὴ καὶ ἡ ζωὴ τῆς μέσα στὸ μοναστήρι ὑπῆρξε πολὺ ἀσκητικὴ καὶ ἁγία.

Δευτέρα 27 Ιουλίου 2015

Αυτόπτης περιγράφει την τελευταία μέρα του Γέροντος Παϊσίου στο Νoσοκομείο.

c7a360599c89f3c74309cc542d9db722_M Ο Γέροντας Παίσιος τελικά προσβλήθηκε από καρκίνο και νοσηλεύθηκε σε νοσοκομείο της Θεσσαλονίκης!
Στο νοσοκομείο φρόντισαν το Γέροντα όσο μπορούσαν καλύτερα. 
Ο καρκίνος, όμως, προχώρησε τόσο, πού το τέλος ήταν πολύ ορατό.
Η αναχώρησή του για τους ουρανούς ήταν ζήτημα χρόνου. Γι΄αύτη την αναχώρηση, για την οποία προετοιμαζόταν σε όλη του τη ζωή, ήθελε να αφιερώσει και τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής του στο μοναστήρι του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου Σουρωτής. 
Ο μακαριστός Χριστόφορος Οικονόμου ήταν κοντά του και σε γράμμα του περιγράφει την αναχώρηση του Γέροντα από το Νοσοκομείο:

Πώς να μοιράσω το ψωμί; (αληθινή ιστορία)

Πώς να μοιράσω το ψωμί; (αληθινή ιστορία)


Τούτες τις μέρες που την πατρίδα μας τη δέρνει η φτώχεια και η πείνα, η Χρυσούλα, μεγάλη ώριμη γυναίκα με δική της τώρα οικογένεια, φέρνει στο νου της τη συγχωρεμένη τη γιαγιά της. Χρυσούλα την έλεγαν κι εκείνη, με παππού ιερέα ευλαβικό τον ονομαστό παπα-Γιώργη τον Διακουμάτο στην περιοχή της Οιτύλου στη Λακωνία.
Απ’ το στόμα του παπα-Γιώργη έβγαινε πάντα χρυσάφι ο θείος λόγος του Ευαγγελίου. Αυτόν έσπερνε παντού και γλύκαινε τους πονεμένους. Στη μικρή του τη Χρυσούλα έκανε μαθήματα μέσα από την Αγία Γραφή, το Οκτωήχι και το Ψαλτήρι. 
 Τι στιγμές ήταν εκείνες! Σμίλευε ο ακούραστος λευΐτης με τη σμίλη του Πνεύματος την άκακη και αθώα ψυχή της εγγονούλας του, την μάθαινε να αγαπά τον Θεό, να συγχωρεί τους ανθρώπους, να σκορπίζει καλοσύνες σε εχθρούς και φίλους. Ποτέ δεν ξεχνούσε -η μακαρίτισσα τώρα- γιαγιά τη μεγάλη μορφή του ιερέα παππού της που για το χωριό δεν ήταν μόνο παπάς αλλά και δάσκαλος και συμφιλιωτής και παρηγορητής, άγγελος ήταν για όλο το χωριό τους ο παπα-Γιώργης.
Μεγάλωσε κάποτε η μικρή Χρυσούλα. Έκανε τη δική της οικογένεια, και έμενε στο Ελαιοχώρι. Τέσσερα κορίτσια και ένα αγόρι της είχε χαρίσει ο Πανάγαθος. Μικρά ήταν όλα τότε. Πού να τ’ αφήσει; Τα χωράφια τους είχαν απαιτήσεις. Ήθελαν χέρια δυνατά και σκληρά να τα δουλεύουν. Και κείνα άμειβαν. Και δίναν πλούσιο τον καρπό τους για να τρέφουν τη φτωχή οικογένειά τους.

Το μεγάλο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα που μας εξομολογείται ένας γιατρός!

Το μεγάλο θαύμα του Αγίου Παντελεήμονα που μας εξομολογείται ένας γιατρός!
Παρακάτω θα διαβάσετε άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα της ζωντανής πίστης μας και της έντονης παρουσίας των Αγίων στη ζωή μας. 
Ο καρδιολόγος κ. Βασίλειος Καρογιάννης μας εξομολογείται μια συγκλονιστική εμπειρία και ένα μεγάλο θαύμα του μεγάλου Ιατρού Αγίου μας Αγίου Παντελεήμονα.
Σας αναφέρω με ακρίβεια ένα από τα πολλά ιατρικά θαύματα που πολλοί συνάδελφοι έχουν βιώσει στην ιατρική τους καριέρα χωρίς πάντα να τα ανακοινώνουν δημοσία. 
Ήταν καλοκαίρι του 2000 ή 2001 δεν θυμάμαι ακριβώς το έτος και εφημέρευα ως ειδικευόμενος καρδιολόγος στο Νοσοκομείο Σωτήρια. Πάντα έπαιρνα το γερμανικό επονομαζόμενο ωράριο 3-6πμ . Όπως όλες οι εφημερίες ήταν παρότι καλοκαίρι αρκετά εξαντλητική. Μετά τις 5 όμως το πρωί ουδείς ασθενής προσήλθε στα επείγοντα. Είχε ξημερώσει 27 Ιουλίου και στις 6 άρχιζε η θερινή μου άδεια. Στις 5.55 πμ άρχιζα κατάκοπος άλλα και χαρούμενος που θα άρχιζα διακοπές να ετοιμάζω τα πράγματα μου και να κλείσω το βιβλίο της εφημερίας για να φύγω.

Αύξηση, στην προσέλευση ανασφάλιστων και άπορων ασθενών, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολή.

Αύξηση, στην προσέλευση ανασφάλιστων και άπορων ασθενών, στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολή
Περισσότεροι από 100 ασθενείς περνάνε καθημερινά το κατώφλι του ιατρείου

Σημαντική αύξηση στην προσέλευση ασθενών ,στο Ιατρείο Κοινωνικής Αποστολής του ΙΣΑ και της «Αποστολής», έχει διαπιστωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα.
 Ο ΙΣΑ απευθύνει κάλεσμα, για την στήριξη του Ιατρείου, στο οποίο έχουν βρει καταφύγιο, οι αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας, σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για τη χώρα.
Το κατώφλι του Ιατρείου, περνάνε το τελευταίο χρονικό διάστημα, περισσότεροι από εκατό άποροι και ανασφάλιστοι ασθενείς ενώ χορηγούνται πάνω από 500 φάρμακα την ημέρα.

Μάλιστα τελευταία, ζητούν βοήθεια από το Ιατρείο ασφαλισμένοι -κυρίως συνταξιούχοι μεγάλης ηλικίας - που αδυνατούν να πληρώσουν την συμμετοχή ακόμα και για φάρμακα, των οποίων η αξία είναι ιδιαίτερα μικρή.

Ου χρείαν έχουσιν απελθείν.


moyrtzanosΠρωτ. Θεμιστοκλής Μουρτζανός

Ο χορτασμός περισσότερων από πέντε χιλιάδες ανθρώπων με πέντε άρτους και δύο ψάρια αποτελεί το θαύμα εκείνο δια του οποίου ο Χριστός έδωσε ορατό σημείο της θεϊκής Του δύναμης σε μαζικό επίπεδο. Συνήθως τα θαύματα του Χριστού είναι προσωπικά. Απευθύνονται σε ένα ή δύο ανθρώπους κάθε φορά. Εδώ πρόκειται για ένα θαύμα το οποίο προκαλεί απεριόριστο θαυμασμό και στη συνέχεια ενθουσιασμό τέτοιο, που οι άνθρωποι θα επιχειρήσουν να ανακηρύξουν τον Χριστό ως τον επίγειο βασιλιά τους. Τους έδωσε τη δυνατότητα να έχουν, έστω και για μία ημέρα, την επίγεια τροφή τους, άκοπα, άφθονα, αναπάντεχα. Οι άνθρωποι νιώθουν ότι η επιβίωση κοντά στον Χριστό είναι εξασφαλισμένη. Οι υλικές τους ανάγκες μπορούν να καλυφθούν, χωρίς κόπο, χωρίς αγωνία, χωρίς άγχος. Γιατί να μην είναι ο Χριστός ο άρχοντάς τους, γενναιόδωρος, ικανός να πολλαπλασιάσει το ελάχιστο και να τους θρέψει μέχρι κορεσμού;  Ο Χριστός θα αρνηθεί βεβαίως κάτι τέτοιο, προκαλώντας και την οργή τους, αλλά θα φύγει από ανάμεσά τους, δείχνοντάς τους ότι ο αληθινός σκοπός της κοινωνίας Του με τον κόσμο δεν είναι η επιβίωση του ανθρώπου αλλά ο Άρτος της Ζωής, η αγάπη που γίνεται άνοιγμα αιωνιότητας, με απλοχεριά, πληρότητα και την ίδια στιγμή με μοναδική προϋπόθεση την πείνα για Θεό, που κάνει όποιον το επιθυμεί να εγκαταλείψει τη ζωή του, την εργασία του, τις κοσμικές του προτεραιότητας, για να ακούσει τον λόγο του Χριστού και να κοινωνήσει το Πρόσωπό Του. 

SOS από τους ειδικούς: Η οικονομική κρίση αύξησε τα υπέρβαρα παιδιά στην Ελλάδα.

SOS από τους ειδικούς: Η οικονομική κρίση αύξησε τα υπέρβαρα παιδιά στην Ελλάδα
«Οι πολίτες αναγκάζονται πλέον να τρέφονται με φθηνά τρόφιμα τα οποία τις περισσότερες φορές είναι φτωχά σε διατροφική αξία», λέει ο Ευθύμιος Καπάνταης, πρόεδρος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας
Σήμα κινδύνου εκπέμπουν οι ειδικοί αφού παρά τις αυξανόμενες ανησυχίες για ενίσχυση της παχυσαρκίας στη χώρα μας, ειδικά μεταξύ των νέων, η κατάσταση φαίνεται να επιδεινώνεται λόγω της οικονομικής κρίσης.
Μάλιστα σύμφωνα με τα αποτελέσματα έκθεσης του Οργανισμού για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ) για την παχυσαρκία, η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη μεταξύ των κρατών-μελών του στην παιδική παχυσαρκία. Αναφέρεται επίσης ότι τα ελληνόπουλα είναι είτε υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε ποσοστό 44%.

Ο π. Γεώργιος Κρητικός είχε το χάρισμα της αφάνειας.


krhtikos4

Αρχ. Μεθόδιος Κρητικός*

Σεβασμιώτατοι, Άγιοι Πατέρες, Σεβαστοί μου Πατέρες, συμπρεσβύτεροι και συνδιάκονοι, οσιότατοι μοναχοί και μοναχές, αγαπημένα μου αδέρφια, δεν είμαι εις θέσιν να κάνω ομιλία. Άλλωστε οι προλαλήσαντες άγγιξαν την καρδιά μας. 
 Απλώς αυτήν την ώρα, μια ώρα που να το πω απλά και ανθρώπινα και ειλικρινά την απευχόμαστε και θέλαμε να την απωθήσουμε όσο γινότανε πιο μακριά, θέλω να εκφράσω το συναίσθημα της καρδιάς μας.
Πολλά τα συναισθήματα, οδύνη, πόνος, ίσως θλίψη, αίσθημα ορφάνιας όπως πολλοί μου το εκφράσαν από τους αδελφούς που πλημμυρίζουν αυτό το Ναό σήμερα, δέος αν θέλετε μπροστά στο  μυστήριο της πορείας της ζωής. Είναι πραγματικά για πολλούς από μας και για μένα προσωπικά ιδιαίτερα μια αλλαγή σελίδας ζωής και είναι η ώρα συγκλονιστική για μένα, αλλά εκείνο το οποίο αισθάνθηκα μέσα μου τελικά ήταν από όλα αυτά τα συναισθήματα εκείνο που αναδείχθηκε και που μου έδωσε χαρά, στήριξη, ελπίδα, βεβαιότητα, ήταν ένα γλυκό αίσθημα ευγνωμοσύνης. 

Sos συμβουλές για τον καύσωνα - Προσοχή σε ηλικιωμένους και παιδιά...


Οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά και οι χρόνιοι ασθενείς αποτελούν τους ευπαθείς πληθυσμούς που απαιτούν ιδιαίτερη φροντίδα στις υψηλές θερμοκρασίες. 
Η πρόληψη αλλά και η έγκαιρη διάγνωση της θερμοπληξίας είναι πολύ σημαντική.

Προσοχή στα πρώτα συμπτώματα: ζεστό και κόκκινο δέρμα, έντονος πονοκέφαλος, ναυτία, ατονία, εξάντληση, τάση για λιποθυμία, χαμηλή αρτηριακή πίεση, ταχυκαρδία, κράμπες

Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις: πυρετός, εμετοί, διάρροια, απουσία εφίδρωσης, απώλεια αισθήσεων. Στις περιπτώσεις αυτές διαταράσσεται η ισορροπία υγρών – ηλεκτρολυτών στον οργανισμό, πρόβλημα που για να αποκατασταθεί χρειάζεται η παροχή πρώτων βοηθειών στο σπίτι του ασθενή. 

Ὁ Ἅγιος Παντελεήμων ὁ Μεγαλομάρτυρας καὶ Ἰαματικός .



Τὸν καιρὸ ποὺ τὰ μαῦρα σύννεφα τῆς εἰδωλολατρείας σκέπαζαν ἀπειλητικὰ ὅλη τὴν οἰκουμένη, στὰ τέλη δηλαδὴ τοῦ τρίτου αἰώνα μετὰ Χριστόν, γεννήθηκε στὴ Νικομήδεια τῆς Μικρᾶς Ἀσίας ὁ Ἅγιος μεγαλομάρτυρας Παντελεήμων. Τὴν ἐποχὴ ἐκείνη αὐτοκράτορας τῆς Ρώμης ἦταν ὁ φοβερὸς διώκτης τῶν Χριστιανῶν, ὁ Μαξιμιανός.

Ὁ πατέρας του λεγόταν Εὐστόργιος καὶ ἦταν εἰδωλολάτρης ἀξιωματοῦχος, μέλος τῆς συγκλήτου. Ἡ μητέρα του λεγόταν Εὐβούλη καὶ ἦταν θερμὴ Χριστιανή. Τὸ ὄνομα ποὺ ἔδωσαν στὸ παιδί τους ἦταν Παντολέον.

Ὁ Παντολέον ἦταν πολὺ ἔξυπνος, εὐγενικός, ἐπιμελής, ταπεινὸς καὶ πράος, γεμάτος ἀρετή, παρ’ ὅλο ποὺ ἀκόμη δὲν εἶχε βαπτιστεῖ Χριστιανός. Ὅταν μεγάλωσε, ὁ πατέρας του τὸν παρέδωσε σ’ ἕνα φημισμένο γιατρό, τὸν Εὐφρόσυνο , γιὰ νὰ τοῦ διδάξει τὴν ἰατρικὴ ἐπιστήμη. Σὲ λίγο καιρὸ ὁ Παντολέον ξεπέρασε ὅλους τους συνομήλικούς του στὴν μόρφωση καὶ ὅλοι μιλοῦσαν μὲ θαυμασμὸ γιὰ τὸ χαρακτήρα του. Ὁ ἴδιος ὁ αὐτοκράτορας, μαθαίνοντας γιὰ τὴν ἀρετὴ καὶ τὴν ἐξυπνάδα του, τὸν προόριζε γιὰ νὰ γίνει γιατρὸς στὸ παλάτι, ὁ γιατρὸς τῶν ἀνακτόρων.

Κυριακή 26 Ιουλίου 2015

Ἡ εἰσβολή τοῦ 1974.


isboli
τοῦ Πρωτ. Κυριακοῦ Ρήγα
 
«Ὦ πόποι ἦ μέγα πένθος Ἀχαιίδα γαῖαν ἱκάνει» (Ὁμ. Ἰλ. Α΄ 254) 
Τό δίδυμο ἔγκλημα ἐπιτελεῖται. Τό ἀνίερο πραξικόπημα ἐνάντια στήν πατρίδα, τήν ἐκκλησία καί τή δημοκρατία πραγματοποιεῖται, καί ἡ παραβίαση τῆς συνταγματικῆς τάξης ἔχει βέβαιη τελεολογική συνέπεια τήν Τουρκική εἰσβολή, παρόλες τίς συνετές προειδοποιήσεις τοῦ Ἐθνάρχη Μακαρίου τοῦ Γ΄, πρώτου προέδρου τῆς Κυπριακῆς Δημοκρατίας. Ἄσπονδοι ἐχθροί καί φίλοι, ξένοι καί δικοί μας ἐνορχηστρώνονται γιά την Κυπριακή τραγωδία.
Ὁ Ἑλληνισμός τῆς Κύπρου θρηνεῖ! Ἡ ἁγιασμένη γῆ μας, τό νησί τῶν ἡρώων και ἁγίων defacto διχοτομεῖται. Τό 37% τῆς βόρειας γῆς μας τουρκοπατεῖται καί λεηλατεῖται. 200 χιλιάδες Ἑλληνοκύπριοι φεύγουν ἔντρομοι μπροστά στίς ὀρδές τοῦ Ἀττίλα ἐγκαταλείποντας τίς προαιώνιες ἑλληνικές πατρογονικές ἑστίες, «θεῶν τε πατρώων ἔδη θήκας τε προγόνων». Καταφεύγουν γιά νά βροῦν σωτηρία καί θαλπωρή στή νότια Κύπρο μας.

Το σπίτι - φυλακή του Αγίου Νεκταρίου.


kairo agios nektarios

Του Μάκη Αδαμόπουλου- 
από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

Ενα απλό σπιτάκι σε μια γειτονιά κοντά στο παζάρι. Φτωχικό, με το μικρό γραφείο του και το μπαλκονάκι που βλέπει στα σοκάκια.
Είναι το σπίτι του Αγίου Νεκταρίου στο Κάιρο, εκεί όπου ζούσε για καιρό, έχοντας να αντιμετωπίσει ακόμα και τις συκοφαντίες όσων τον πολέμησαν.
Είναι ευλογία για κάθε ορθόδοξο επισκέπτη στο Κάιρο της Αιγύπτου να ανέβει στο σπίτι του Αγίου, που είναι επισκέψιμο, και να προσκυνήσει στον ναό όπου χειροτονήθηκε Επίσκοπος (ακριβώς δίπλα).
Εκεί, αισθάνεται την παρουσία του Αγίου, σαν να ζει ακόμη ανάμεσά μας. Αισθάνεται ότι θα σηκωθεί από το γραφείο στο οποίο μελετά την Αγία Γραφή, για να τον ευλογήσει.

Οι ιδιοτροπίες και οι φοβίες μας.

Οι ιδιοτροπίες και οι φοβίες μας




του Γέροντα Παϊσίου

- Γέροντα, αυτός που σιχαίνεται, γιατί το παθαίνει;
- Πες μου, εσύ τι σιχαίνεσαι;
- Όλα τα σιχαίνομαι.
-Τότε όλα σ' εσένα θα έρχονται! Και τα σκουλήκια στα φρούτα ή στα όσπρια και καμιά τρίχα στο ψωμί κ.λπ.
- Έτσι γίνεται, Γέροντα!
- Δόξα Σοι ο Θεός! Βλέπεις πόσο σε βοηθάει ο Θεός για να το ξεπεράσεις;
- Από τον λογισμό δεν ξεκινάει, Γέροντα, αυτό; Ας πούμε ότι βρήκε η αδελφή μια τρίχα. Ας τη βγάλει στην άκρη.
- Αυτό είναι ευλογία! Δώσ' την σ' εμένα, να την πάρω εγώ ευλογία!...
Αχ! Θυμάμαι, μια φορά στο Σινά πηγαίναμε κάπου με έναν μοναχό και του έδωσα δυο ροδάκινα. Τον βλέπω, δεν τα τρώει. Ήθελε να πάει να τα πλύνει για να τα φάει, και τα κρατούσε στα χέρια, μην τα βάλει στην τσέπη και κολλήσουν μικρόβια και από την τσέπη!
Ο αδελφός του που είχε οκτώ παιδιά μου έλεγε: Περισσότερο σαπούνι ξοδεύει αυτός, για να πλύνει τα χέρια του, παρά η γυναίκα μου με τα οκτώ παιδιά που πλένει!

To πρώτο διεθνές κοινό μνημείο γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας.

To πρώτο διεθνές κοινό μνημείο γενοκτονίας των Χριστιανών της Μικράς Ασίας
Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης,Δημοσιογράφος

Στις 29 Μαΐου παρουσία περίπου πέντε χιλιάδων Αρμενίων, Ασσυρίων, και Ελλήνων, έγινε στην πόλη Örebro της Σουηδίας τα αποκαλυπτήρια του πρώτου μνημείου της μεγάλης γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής. Το κεντρικό σύνθημα της εκδήλωσης ήταν η επιγραφή στα ασσυριακά, αρμενικά και ελληνικά, «Δεν ξεχνάμε την Γεννοκτονία», ενώ υπήρχαν και συνθήματα καταδίκης της σύγχρονης γενοκτονίας των χριστιανών της Συρίας και του Ιράκ από τους Τζιχαντιστές που στηρίζονται από την Τουρκία.
Τα αποκαλυπτήρια έγιναν παρουσία του Πατριάρχη των Ασσυρίων, Εφραίμ, των τοπικών σουηδικών αρχών, εκπροσώπων των αρμενικών ενώσεων της Σουηδίας και των Ποντίων της Σουηδίας, με μια μεγαλοπρεπή τελετή όπου τονίστηκε η ανάγκη αναγνώρισης της ολικής γενοκτονίας των χριστιανών της Ανατολής από τους Οθωμανούς και τους Κεμαλικούς στις αρχές του εικοστού αιώνα.