Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 31 Οκτωβρίου 2015

Η ομιλία του π.Ανανία Κουστένη στα Δημήτρια 2015(βίντεο)






Μία ψυχοσωματική αποτοξίνωση!

Μία ψυχοσωματική αποτοξίνωση!


Άγιος Πορφύριος ο Καυσοκαλυβίτης

Αυτές τις μέρες που οι περισσότεροι από εμάς αγωνιούμε για το μέλλον της πατρίδας μας και καθόμαστε με τις ώρες μπροστά στην τηλεόραση για να δούμε τα νέα και τις εξελίξεις, μου ήλθε στο νου κάτι που είχα διαβάσει στο ανθολόγιο συμβουλών του Αγίου Γέροντος Πορφυρίου του Καυσοκαλυβίτου.
Ήταν μία αφοπλιστική απάντηση σε ένα ερώτημα μιας νέας κοπέλας. Μία διέξοδος ξεχωριστή με έναν ιδιαίτερο και μοναδικό τρόπο που μόνο η εκκλησία ξέρει να μας υποδεικνύει και που μπορούμε όλοι μας να εφαρμόσουμε, εάν θέλουμε να κάνουμε ψυχοσωματική αποτοξίνωση.
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Συνήθιζαν πολλοί νέοι να πηγαίνουν στον Γέροντα Πορφύριο και να ζητούν την συμβουλή και την προσευχή του για διάφορα θέματα που τους απασχολούσαν.
Μία νέα λοιπόν κοπέλα, ψιλή και εμφανίσιμη, τακτικά κατέφευγε στον Γέροντα για να πάρει την ευχή του και για να ακούσει αυτά που θα την συμβούλευε. Ήταν μελετηρή καθώς σπούδαζε στην Αρχιτεκτονική και δαπανούσε πολύ από τον ελεύθερο χρόνο της στην γυμναστική, πιστεύοντας ότι την ξεκούραζε και της έδινε ζωντάνια και ευεξία.

Ένας "άσημος" ήρωας, Ιωάννης Καραβίας.

b3
Γεώργιος Β. Τσούπρας, Δρ. Θεολογίας-Καθηγητής στο 4ο Γυμνάσιο Άνω Λιοσίων

Σαν σήμερα ένας άσημος Ταγματάρχης του Ελλην. Στρατού, ο Ιωάννης Καραβίας του Θεοδώρου, έπαιρνε διαταγή από τη Στρατιά Δ. Μακεδονίας να μεταφέρει εντολές στο Απόσπασμα Πίνδου, υπό τον Κ. Δαβάκη. Αυτός, έφτασε στο Επταχώρι και βρήκε μια κατάσταση τραγική. Οι Ιταλοί της μεραρχίας Τζούλια είχαν εισχωρήσει και οι Έλληνες είχαν αποδιοργανωθεί. Ο Δαβάκης έκανε ό,τι μπορούσε αλλά τα γεγονότα ξεπερνούσαν τις δυνάμεις του. Το απόσπασμα είχε δύναμη τριών λόχων ενώ η Τζούλια είχε χιλιάδες πάνοπλους αλπινιστές.
Ο νεαρός Ταγματάρχης ήταν Ρουμελιώτης, δεν το έβαζε κάτω. Ανέλαβε, χωρίς να έχει υποχρέωση μια διλοχία και έστησε καρτέρι στο Ταμπούρι και την Τσούκα. Μιλώντας στους στρατιώτες τους εμψύχωσε για να δώσουν τη μάχη υπέρ βωμών και εστιών. Αυτοί πήραν θάρρος και αντιμετώπισαν με επιτυχία τους πάνοπλους Ιταλούς, προκαλώντας τους σοβαρότατες απώλειες. Την κρίσιμη στιγμή ο Δαβάκης τραυματίστηκε αλλά ο ταγματάρχης τον αντικατέστησε επάξια. Τότε έπεσε και ο πρώτος νεκρός αξιωματικός, ο Διάκος από την ιταλοκρατούμενη Σύμη.

Ο αυθεντικός πλούτος (Σχόλια στο Ευαγγέλιο της Κυριακής Ε΄ Λουκά)

Ο αυθεντικός πλούτος

 «Και εν τω άδη επάρας τους οφθαλμούς αυτού, υπάρχων εν βασάνοις, ορά τον Αβραάμ από μακρόθεν και Λάζαρον εν τοις κόλποις αυτού»

Η φιλαργυρία των Γραμματέων και των Φαρισαίων στάθηκε αφορμή για να μας προσφέρει ο Χριστός την παραβολή του πλούσιου και του φτωχού Λαζάρου, η οποία  βρίθει μηνυμάτων και νοημάτων ουράνιας εμβέλειας και ακτινοβολίας. Οι Φαρισαίοι έβλεπαν σαν εύνοια του θεού την εξασφάλιση υλικών αγαθών και χρημάτων και κατ’  επέκταση σαν αποδεικτικό στοιχείο και πιστοποίηση του «καλού εαυτού τους». Με αυτό τον τρόπο δικαίωναν τον εαυτό τους μπροστά στους ανθρώπους και αδιαφορούσαν βέβαια για την εσωτερική τους ακαταστασία και κυρίως την αξεπέραστη υποκρισία τους που αποτύπωναν τις πραγματικές προθέσεις και διαθέσεις τους.

Οκτώ μικροί ήρωες: Καθημερινά πάνε με καΐκι στο σχολείο.

Οκτώ μικροί ήρωες: Καθημερινά πάνε με καΐκι στο σχολείο(ΦΩΤΟ)


Για να πάνε στο σχολείο μπαίνουν καθημερινά στο καΐκι. Φεύγουν από τα σπίτια τους στις 6:30 και με τα πόδια φτάνουν στο λιμάνι. 
Λίγο πριν τις 7:00 σαλπάρουν για την απέναντι ακτή, όπου θα φτάσουν 45 λεπτά αργότερα. Αν έχει απαγορευτικό, χάνουν το μάθημα. 
Γυρίζουν το απόγευμα στο μικρό καταπράσινο νησάκι τους. Είναι «τα παιδιά του Καλάμου», που βρίσκεται νότια της Λευκάδας. Είναι οι πέντε μαθητές του γυμνασίου και οι 3 του λυκείου, οι οποίοι καθημερινά έχουν «κοινή πορεία» για να μάθουν γράμματα στα σχολεία του Μύτικα και της Κανδήλας, στην Αιτωλοακαρνανία.
 

«Έχω κάνει μεγάλες και πολλές αμαρτίες δεν υπάρχει για μένα συγγνώμη και σωτηρία.» Τί απαντά η Εκκλησία μας;

«Έχω κάνει μεγάλες και πολλές αμαρτίες δεν υπάρχει για μένα συγγνώμη και σωτηρία.» Τί απαντά η Εκκλησία μας;




Το πιο ύπουλο όμως εμπόδιο του διαβόλου είναι σίγουρα η απελπισία και η απόγνωση.
Ο δρόμος της επιστροφής δεν είναι χωρίς εμπόδια.
Λένε μερικοί:
«Έχω κάνει μεγάλες και πολλές αμαρτίες δεν υπάρχει για μένα συγγνώμη και σωτηρία.» Αυτή η φράση είναι τελείως αντιορθόδοξη και αντιεκκλησιαστική δεν έχει καμιά σχέση με τη διδασκαλία
του Ιησού Χριστού. Η εκκλησία είναι νοσοκομείο, ιατρείο ψυχών.
Γι” αυτό βρισκόμαστε μέσα στην εκκλησία, όπως λέει ο άγιος Ισαάκ ο Σύρος, «δεν υπάρχει ασυγχώρητη αμαρτία, παρεκτός από την αμετανόητη». Δεν υπάρχει καμιά αμαρτία που να μη διαλύεται με τα δάκρυα της μετάνοιας. Σε τελευταία ανάλυση δεν θα κολαστούμε γιατί αμαρτήσαμε, αλλά γιατί δεν μετανοήσαμε.

Πως θα κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας το χειμώνα.

Πως θα κρατήσουμε ζεστό το σπίτι μας το χειμώνα


Η μεγαλύτερη «μάχη» που δίνουμε κάθε χειμώνα είναι να διατηρήσουμε το σπίτι ζεστό.
Ο κρύος αέρας που εισέρχεται από χαραμάδες, κάτω από τις πόρτες ή από τα παράθυρα μειώνει την εσωτερική θερμοκρασία και αυξάνει κατά συνέπεια τα έξοδα για θέρμανση.
Φέτος τον χειμώνα για να πετύχουμε μείωση των εξόδων, θα πρέπει να μεριμνήσουμε για τις εισόδους του κρύου αέρα και να τις φράξουμε.
Εξωτερική πόρτα: Η κεντρική πόρτα του διαμερίσματος ή της κατοικίας, αποτελεί την «κύρια» οδό διαφυγής της ζέστης. Το κενό κάτω από την πόρτα είναι η αιτία που η θερμοκρασία στον εσωτερικό χώρο «πέφτει» γρήγορα. Η λύση είναι να εξαφανίσουμε αυτό το κενό. Χρησιμοποιούμε αεροστοπ που υπάρχουν στο εμπόριο, εναλλακτικά μπορούμε μόνοι μας να φτιάξουμε το δικό μας.

Γιατί έχει τόσο μίσος;

20151027-1

Ο Διάβολος έχει μεγάλο μίσος 
κατά της Υπεραγίας Θεοτόκου, 
διότι γέννησε τον Θεάνθρωπο 
και Σωτήρα μας Ιησού Χριστό.

Οἱ Ἅγιοι Στάχυς, Ἀπελλῆς, Ἀμπλίας, Οὐρβανός, καὶ Νάρκισσος οἱ Ἀπόστολοι ἐκ τῶν 70.

Καὶ οἱ πέντε ἄνηκαν στοὺς ἑβδομήκοντα Ἀποστόλους τοῦ Κυρίου. Καὶ ὅλοι τους ὑπῆρξαν «Χριστοῦ εὐωδία τῷ Θεῷ ἐν τοὶς σωζομένοις». Δηλαδὴ εὐωδία Χριστοῦ, εὐχάριστη στὸ Θεό, καὶ εὐωδία μεταξὺ τῶν σῳζόμενων ποὺ ἄκουγαν ἀπ’ αὐτοὺς τὸ σωτήριο μήνυμα τοῦ Εὐαγγελίου.
Ὁ Στάχυς ἔγινε πρῶτος ἐπίσκοπος Βυζαντίου, καὶ ἀφοῦ διάνυσε 16 χρόνια στὸ ἀποστολικὸ κήρυγμα, εἰρηνικὰ ἀναπαύθηκε ἐν Κυρίῳ.
Ὁ Ἀπελλῆς ἔγινε ἐπίσκοπος Ἡράκλειας καὶ πολλοὺς ἔφερε στὴν χριστιανικὴ πίστη.
Ὁ Ἀμπλίας ἔγινε ἐπίσκοπος Ὀδυσουπόλεως καὶ ὁ Οὐρβανός, ἐπίσκοπος Μακεδονίας. Ἐπειδὴ καὶ οἱ δυὸ γκρέμιζαν τὰ εἴδωλα, θανατώθηκαν μαρτυρικά.
Ὁ Νάρκισσος χειροτονήθηκε ἐπίσκοπος Ἀθηνῶν. Ἡ ἀλήθεια, ὅμως, τοῦ Εὐαγγελίου, τὴν ὁποία δίδασκε μὲ ζῆλο, ἐξήγειρε τοὺς εἰδωλολάτρες, μὲ ἀποτέλεσμα νὰ τὸν βασανίσουν καὶ νὰ παραδώσει τὴν ψυχή του μαρτυρικά.

Παρασκευή 30 Οκτωβρίου 2015

Ο άνθρωπος σαν Ναός του Θεού.

Ο άνθρωπος σαν Ναός του Θεού
Του Αγίου Ιουστίνου Πόποβιτς

Εδώ βρίσκεται το θείο γνώρισμα της ανθρώπινης ύπαρξης: ότι ο Θεός την γεμίζει, ότι ο Θεός γίνεται το περιεχόμενο της, ότι ο Θεός ζει σ” αυτήν σαν σε δικό του ναό, οίκο του, σώμα του.
Η ανθρώπινη φύση έχει εκπληρώσει αυτό το γνώρισμα στην τελειότητά του στο πρόσωπο του Θεανθρώπου Χριστού. Στο πρόσωπα του Χριστού ο άνθρωπος είναι εξολοκλήρου πλήρης Θεού και είναι στ” αλήθεια ναός Θεού, στον οποίο «κατοικεί παν το πλήρωμα της Θεότητος σωματικώς» (Κολ. β” 9).
Αυτός είναι ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός. Και οι χριστιανοί είναι χριστιανοί διότι είναι όπως είναι αυτός: είναι δηλαδή κι αυτοί ναός του Θεού όπου ζει το Πνεύμα του Θεού, δηλαδή το Άγιο Πνεύμα.
Με ποιό τρόπο ζει κάποιος μέσα στο ναό του Θεού; Με τη θεία λατρεία με την προσευχή. Αυτή είναι η πιο φυσική σχέση του ανθρώπου με το Θεό, του πλάσματος με τον Πλάστη, Σωτήρα και Προπονητή, από τον οποίο, στον οποίο και διά του οποίου υπάρχουν τα πάντα.

Στην πνευματική ζωή όλα είναι σχετικά και αναστρέψιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή.

Στην πνευματική ζωή όλα είναι σχετικά και αναστρέψιμα ανά πάσα ώρα και στιγμή
Εάν δεν φλερτάρεις με την αποτυχία δεν θα μπορέσεις να επιτύχεις.
Έτσι νομίζω και στα πνευματικά. Η πνευματική ζωή είναι ένα ρίσκο. Δεν ρισκάρεις απλά την δουλειά σου, ούτε ακόμα και την επίγεια ζωή σου...ρισκάρεις ακόμα πιο πολλά, την αιωνιότητά σου.
Πως; Έχοντας ως δικαίωμά σου μόνο την σιωπή και την προσευχή, αγαπώντας χωρίς αντάλλαγμα, συγχωρώντας χωρίς προϋποθέσεις, υπάρχοντας ως μη εκ του κόσμου τούτου.
Είναι μεγάλο ρίσκο. Γιατί; Διότι μπορεί στην πορεία να αποτύχεις, μπορεί στην πορεία να αποκάμεις και να τα παρατήσεις, να σε πείσουν οι άλλοι ότι δεν αξίζει τον κόπο, ή εάν αντέξεις να πέσεις στο τέλος στην παγίδα της οίησης. Δεν είναι εύκολη η χριστιανική ζωή, είναι μια ζωή ρίσκου. Ρισκάρεις με το να πάς κόντρα στον κόσμο, να πας κόντρα στο κατεστημένο, να πας κόντρα στην ζωή της υλικής ευμάρειας, των παθών, του «δε βαριέσαι».

Από την αντίσταση των Ελλήνων.


Οσιος Πορφύριος: «Πρώτον καταλλάγηθι τοις σε λυπούσιν».

Οσιος Πορφύριος: «Πρώτον καταλλάγηθι τοις σε λυπούσιν»
Tο να συγχωρούμε όσους μας έβλαψαν, το θεωρούσε ο Γέροντας πολύ βασικό. Πολύ συχνά επαναλάμβανε το στίχο της ευχής: «Πρώτον καταλλάγηθι τοις σε λυπούσιν».
Καί στην εξομολόγηση έδινε ιδιαίτερη σημασία σ᾿ αυτή την πνευματική αμαρτία, να θυμόμαστε το κακό που μας έκανε κάποιος και να του κρατάμε κακία η πικρία η έχθρα. 
Ήθελε τις ψυχές μας ανεξίκακες, γεμάτες συγχωρητικότητα και καλοσύνη.
«Η κακή σκέψη δεν κρύβεται.Επηρεάζει δυσμενώς για μας εκείνον για τον οποίον σκεπτόμεθα άσχημα, ακόμη και από μακριά, ακόμη και όταν δεν συνειδητοποιεί αυτός τον λόγο για τον οποίον έρχεται σε αντίθεση μαζί μας.

Μητροπολίτης Μαυροβουνίου: ''Το ΝΑΤΟ είναι τρομοκρατική οργάνωση''.


maurobouniou nato

Επίθεση κατά το ΝΑΤΟ εξαπέλυσε για ακόμη μια φορά ο Σεβ. Μητροπολίτης Μαυροβουνίου κ. Αμφιλόχιος, τονίζοντας ότι το Μαυροβούνιο έχει μετατραπεί σε ένα γρανάζι της τρομοκρατικής οργάνωσης που λέγεται ΝΑΤΟ.
"Αυτό δεν είναι πλέον το Μαυροβούνιο των προγόνων μας" τόνισε από τον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου ο Μητροπολίτης Αμφιλόχιος.

Ας προλάβουμε!

Ας προλάβουμε!


π. Ανδρέα Αγαθοκλέους

Το άγγελμα του αιφνιδίου θανάτου γνωστών μας, κυρίως, ανθρώπων μας φέρνει στο ενδεχόμενο του δικού μας ξαφνικού θανάτου.
Η προσπάθεια να παρακάμψουμε την πραγματικότητα αυτή, με την ψευδαίσθηση ότι αποκλείεται να συμβεί σε μας, δείχνει πνευματική ανωριμότητα και αφέλεια.
Άλλωστε, και αν η ξαφνική αναχώρηση από αυτόν τον κόσμο δεν συμβεί σε μας, ίσως συμβεί σε εκείνους που οι σχέσεις μας έχουν διασαλευθεί. Πού θα τους βρούμε τότε για να «τα βρούμε»; Πώς θα τους πούμε το «συγγνώμη» μας; Με ποιον τρόπο θα αγκαλιαστούμε και θα συμφιλιωθούμε;
Ο Απόστολος Παύλος συμβουλεύει στην προς Εφεσίους Επιστολή του (4,26) «η δύση του ήλιου ας μη σας βρίσκει ακόμα οργισμένους». Γιατί η κάθε δύση μας θυμίζει τη δύση της ζωής μας όπως και η κάθε ανατολή τη νέα δυνατότητα που μας δίνεται να ζήσουμε «εν καινότητι ζωής».

Ένας Πόντιος Άγιος στο Ρουμανικό Αγιολόγιο.


ro-6

Συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση, η Ιερά Σύνοδος του Πατριαρχείου Ρουμανίας υπό την προεδρία του Μακαριωτάτου Πατριάρχου κ.κ. Δανιήλ.
Προηγήθηκε η Θεία Λειτουργία στον Καθεδρικό Ναό Βουκουρεστίου τελεσθείσα υπό του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Τούλτσεας κ.κ. Βησσαρίωνος, στο τέλος της οποίας αναγνώσθηκε ειδική ευχή δια την ευόδωση των εργασιών της Ιεράς Συνόδου.
Στην πρώτη πανηγυρική συνεδρία, στην οποία έλαβε τιμητικά μέρος ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δράμας κ.κ. Παύλος, πραγματοποιήθηκε η επίσημη αναγνώριση και κατάταξη στο Ρουμανικό Αγιολόγιο, του Οσίου και Θεοφόρου Πατρός ημών Γεωργίου του Νέου Ομολογητού του εν Δράμα τελειωθέντος.
Στην εισηγητική ομιλία του ο Μακαριώτατος κ.κ. Δανιήλ, ευχαρίστησε τον Άγιο Τριαδικό Θεό, διότι και στις ημέρες μας αναδεικνύει αγίους προς ενίσχυσιν των αγωνιζομένων χριστιανών. Οι άγιοι είναι το στοιχείο ενότητας των ορθοδόξων λαών.
Μνημόνευσε με σεβασμό το όνομα της ΑΘΠ, του Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ. Βαρθολομαίου, διότι επί των ημερών της Πατριαρχείας του, εχουν καταγραφεί πολλοί άγιοι στο Ορθόδοξο Αγιολόγιο.

Είναι 5 χρονών και αποφάσισε να πεθάνει: ''Μαμά, όχι στο νοσοκομείο, προτιμώ να πάω στον παράδεισο''.

Είναι 5 χρονών και αποφάσισε να πεθάνει: ''Μαμά, όχι στο νοσοκομείο, προτιμώ να πάω στον παράδεισο''


Η Τζουλιάνα Σνόου πάσχει από μία ανίατη ασθένεια.
Ανά πάσα στιγμή, το παραμικρό μικρόβιο, ακόμη και ένα κοινό κρυολόγημα, μπορεί να την σκοτώσει.
Ομως, ήδη έχει δηλώσει στους γονείς της τι θέλει να γίνει την επόμενη φορά που θα επιδεινωθεί η κατάστασή της. Θέλει να πεθάνει στο σπίτι τους και όχι να πάει στο νοσοκομείο για θεραπεία.
Αν η Τζουλιάνα ήταν ενήλικη, θα μπορούσε να αποφασίσει η ίδια πότε θα είχε κουραστεί από όλες τις θεραπείες και θα αποφάσιζε ότι ήρθε η ώρα να φύγει από αυτό τον κόσμο. Ομως είναι ένα κοριτσάκι μόλις πέντε χρονών.
Οταν ήταν εννιά μηνών, οι γονείς της παρατήρησαν ότι δεν μπορούσε να καθίσει, κάτι που τα περισσότερα μωρά κάνουν από τους έξι μήνες. Στα πρώτα της γενέθλια, όταν άλλα παιδιά συνήθως ξεκινούν να περπατούν, εκείνη δεν μπορούσε καν να σταθεί όρθια μόνη της. 

Η ομιλία του π.Μεθοδίου Κρητικού στα Δημήτρια 2015(βίντεο)



Είναι ανώτερη από όλα.

20151028-4

Παρόλο που η παρθενία, η νηστεία
 και το να κοιμάται κανείς στο χώμα 
απαιτούν μεγαλύτερο κόπο από την ελεημοσύνη, 
όμως τίποτε δεν είναι τόσο ισχυρό και δυνατό 
στο να σβήνει τη φωτιά των αμαρτημάτων μας, 
όσο η ελεημοσύνη. 

Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

Συναρπαστικό! Πώς θα έπαιζαν το Happy Birthday, ο Μπετόβεν, ο Μότσαρντ, ο Σοπέν [video]

Ατομο δημιουργικό και με εξαιρετική αίσθηση του χιούμορη ταλαντούχα πιανίστρια Νικόλ Πέσε αποφάσισε να δείξει στο κοινό της το πώς θα ενορχήστρωναν το διασημότερο τραγούδι γενεθλίων, δηλαδή το «Happy Birthday», οι μεγάλοι κλασικοί συνθέτες.

Η Πέσε πριν από περίπου δύο χρόνια κατά τη διάρκεια συναυλίας της στο Tempe Center Art έδειξε πως ο Σοπέν, ο Μπετόβεν και ο Μότσαρτ θα έπαιζαν το Happy Birthday αποσπώντας το θερμότερο χειροκρότημα του κοινού το οποίο, παράλληλα, παραληρούσε από το γέλιο…

Αφιέρωμα στον μακαριστό Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κυρό Παντελεήμονα (Μπαρδάκο).

 Μία ξεχωριστή βραδυά δημιουργήσαμε κατά την διάρκεια των εκδηλώσεων ΔΗΜΗΤΡΙΑ 2015, στην Ενορία μας και συγκεκριμένα το Σάββατο 24 Οκτωβρίου, με την πραγματοποίηση εκδήλωσης τιμής και μνήμης στο πρόσωπο του μακαριστού Μητροπολίτη Σάμου και Ικαρίας, κυρού Παντελεήμονος (Μπαρδάκου).
Ο μακαριστός ως Αρχιμανδρίτης την δεκαετία του '60, υπηρέτησε στον Ιερό Ναό μας, αναπτύσσοντας μία πολυσχιδή δραστηριότητα τόσο στο φιλανθρωπικό όσο και στον νεανικό τομέα. Με την καθοδήγησή του λειτουργούσαν κατηχητικά σχολεία όλες σχεδόν τις ημέρες της εβδομάδος, ενώ υπήρξε πρωτοπόρος και στο φιλανθρωπικό έργο, καθώς πολύ νωρίς, ίσως και ο πρώτος, καθιέρωσε τα ενοριακά συσσίτια.

Συγκλονιστική μαρτυρία: Η φρίκη που έζησα στα σκλαβοπάζαρα των τζιχαντιστών.

Συγκλονιστική μαρτυρία: Η φρίκη που έζησα στα σκλαβοπάζαρα των τζιχαντιστών
Αυτή όπως και άλλες Γιαζίντι απήχθη, κοκοποιήθηκε, πουλήθηκε βιάστηκε.
Η Τζινάν έπεσε στα χέρια των τζιχαντιστών στις αρχές του καλοκαιριού του 2014 και κρατήθηκε για τρεις μήνες πριν καταφέρει να ξεφύγει.
Την αγόρασαν δύο άνδρες ένα πρώην αστυνομικός και ένας ιμάμης. «Μας βασάνιζαν, προσπαθούσαν να μας αλλάξουν πίστη. Αν αρνούμασταν μας έδερναν, μας αλυσόδεναν στον ήλιο και μας ανάγκαζαν να πίνουμε νερό με νεκρά ποντίκια μέσα σε αυτό. Κάποιες φορές μας απειλούσαν ότι θα μας βασανίσουν με ηλεκτρισμό».
«Δεν είναι άνθρωποι. Παίρνουν συνέχεια ναρκωτικά. Αναζητούν εκδίκηση εναντίον όλων. Λένε ότι μία μέρα θα κυριαρχήσουν σε όλο τον κόσμο».

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά.

Ο Εορτασμός της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά (ΦΩΤΟ&BINTEO)
Με την αρμόζουσα λαμπρότητα εορτάστηκε και φέτος η Εθνική Εορτή της 28ης Οκτωβρίου στην Κορυτσά. 
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με την Δοξολογία που τελέστηκε στο Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στη Μπομποστίτσα. 
Ακολούθησε το Τρισάγιο και η Κατάθεση Στεφάνων στο Μνημείο για τους πεσόντες το οποίο βρίσκεται στον ίδιο χώρο.
Στην συνέχεια όλοι παρευρέθηκαν στο Ελληνοαλβανικό Σχολείο Όμηρος, όπου, μετά από το λόγο του Γενικού Προξένου της Ελλάδας στην Κορυτσά κ. Γεωργίου Αλαμάνου, παρακολούθησαν τη θεατρική παράσταση που είχαν ετοιμάσει οι μαθητές του σχολείου.

Ρίγη συγκίνησης στην Θεσσαλονίκη - Το μήνυμα του πιλότου του F-16.

Ρίγη συγκίνησης στην Θεσσαλονίκη - Το μήνυμα του πιλότου του F-16 (ΒΙΝΤΕΟ)
Η Ελλάδα τιμά σήμερα το ένδοξο «ΟΧΙ» του 1940. Αυτή την ημέρα που το έθνος μας έδειξε για άλλη μια φορά σε όλο τον κόσμο τη γενναιότητά του.
Σήμερα, 75 χρόνια μετά, οι Ελληνες καλούμαστε να παραμείνουμε όρθιοι και να διατηρήσουμε τα ιδανικά μας.
Αυτή την ημέρα, με λαμπρότητα πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη η μεγάλη στρατιωτική παρέλαση, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.
Ρίγη συγκίνησης προκάλεσαν τα λόγια χειριστή του F-16 σμηναγού Λουκά Θεοχαρόπουλου που έστειλε το δικό του μήνυμα, σκορπίζοντας ρίγη συγκίνησης στους απανταχού Έλληνες.

Ο διάβολος ποτέ δεν μπορεί να κάνει καλό!

Ο διάβολος ποτέ δεν μπορεί να κάνει καλό!
– Γέροντα, μπορεί ένας μάγος να θεραπεύσει κάποιον άρρωστο;
– Μάγος και να θεραπεύση άρρωστο άνθρωπο! Έναν που τραντάζεται από το δαιμόνιο, αυτόν μπορεί να τον κάνη καλά στέλνοντας το δαιμόνιο σε άλλον. Γιατί ο μάγος με τον διάβολο είναι συνέταιροι, οπότε λέει στον διάβολο: »Βγες από αυτόν και πήγαινε στον τάδε».
Βγάζει λοιπόν το δαιμόνιο από εκείνον και συνήθως το στέλνει σε κάποιον συγγενή του ή γνωστό του που έχει δώσει δικαιώματα στον διάβολο. Λέει μετά αυτός πγερου είχε το δαιμόνιο: »εγώ υπέφερα, αλλά ο τάδε μ” έκανε καλά», και έτσι γίνεται διαφήμιση.

Το θαύμα του Αγίου Μηνά που έκρινε την μάχη.


DSCN7925

Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr

Σε μια προσκυνηματική μου επίσκεψη στο Άγιον Όρος πριν περίπου δύο χρόνια και συγκεκριμένα στην Μονή της Μεγίστης Λαύρας, ένα απόγευμα αποφάσισα να μεταβώ με τα πόδια στην περιοχή της Βίγλας και να πάω στο κελλάκι του Αγίου Μηνά του θαυματουργού του άλλοτε προστάτη της Αστυνομίας Πόλεων, εκεί που διαμένει ο γνωστός π. Ιωσήφ, αυτός που κυματίζει την Ελληνική σημαία σε κάθε πέρασμα μαχητικού αεροσκάφους από την περιοχή. Ναι εκεί στο νοτιοανατολικότερο άκρο του Άθωνα.
Χτύπησα την πόρτα του κελιού και μου άνοιξε ο π. Ιωσήφ με τον οποίον γνωριζόμασταν και με πήγε ως είθισται να προσκυνήσω στο εκκλησάκι του Αγίου, εκεί και μάλιστα στο τρόπον τινά πρόναο είδα κάποιες αγιογραφίες του Αγίου Μηνά, η μία τον παρουσίαζε καβάλα όχι όπως συνήθως τον βλέπουμε σε άλογο αλλά σε καμήλα. Ναι σε καμήλα...

Η ομιλία του π.Εφραίμ Παναούση στα Δημήτρια 2015 (βίντεο)




Η σεναριογράφος πρεσβυτέρα με διεθνές βραβείο.

Η σεναριογράφος πρεσβυτέρα με διεθνές βραβείο
του Αντώνη Μακατούνη- από την Ορθόδοξη Αλήθεια που κυκλοφορεί στα περίπτερα

 
Συγγράφει σενάρια και υπογράφει βιβλία που «αγγίζουν» το κοινό και ειδικότερα τους εφήβους και τους νέους.
Το σενάριό της με τίτλο «Ζωγραφίζοντας του χορού τα βήματα» διακρίθηκε ανάμεσα σε 70 ταινίες και 20 σενάρια, στην κατηγορία της μυθοπλασίας, σε διεθνές φεστιβάλ ελληνικού κινηματογράφου, το οποίο έλαβε χώρα στο Λονδίνο, με την ονομασία London Greek Film Festival.
Βραβείο όμως παίρνει και στο αληθινό σενάριο της ζωής, ως πολύτεκνη μητέρα οκτώ παιδιών (πέντε αγόρια και τρία κορίτσια). Ο λόγος για την Ελένη Λεφάκη-Στάτη, η οποία διαμένει μόνιμα εδώ και 23 χρόνια, μαζί με τον σύζυγό της πατέρα Βασίλειο και τα παιδιά τους, στην περιοχή του Αρχαγγέλου της Ρόδου.

Όσιος Πορφύριος: Οι μητέρες ξέρουν πολλά, αλλά δεν έμαθαν…

Οι μητέρες ξέρουν να αγχώνονται, 
να συμβουλεύουν, να λένε πολλά, 
αλλά δεν έμαθαν να προσεύχονται.

Ἡ Ἁγία Ἀναστασία ἡ Ρωμαία, ἡ Ὁσιομάρτυς.



Ἡ Ὅσια Ἀναστασία ἔζησε στὰ χρόνια τοῦ Διοκλητιανοῦ καὶ καταγόταν ἀπὸ τὴν Ρώμη. 
Ὅταν πέθαναν οἱ πλούσιοι γονεῖς της, διαμοίρασε τὴν περιουσία ποὺ κληρονόμησε στοὺς φτωχοὺς καὶ ἀποσύρθηκε σὲ μοναστήρι.
Ὅταν τὴν συνέλαβε ὁ ἡγεμόνας Πρόβος, ὑπενθύμισε στὴν Ἀναστασία τὴν ἀνθηρὴ νεότητά της, γιὰ τὴν ὁποία θὰ ἔπρεπε νὰ ἀρνηθεῖ τὸν Χριστό.
Τότε, δυναμικὴ ὑπῆρξε ἡ ἀπάντηση τῆς Ἀναστασίας: «Ἐγώ, εἶπε, μία ὡραιότητα καὶ νεότητα γνωρίζω, ἐκείνη ποὺ δίνει ὁ Χριστὸς στὶς πιστὲς καὶ γενναῖες ψυχές, ποὺ προτιμοῦν γι’ Αὐτὸν τὸν θάνατο ἀντὶ ἄλλων ἐγκόσμιων ἀγαθῶν, ὅταν αὐτὰ προτείνονται γιὰ τὴν προδοσία τοῦ Θεοῦ τους. Πλούτη εἶχα ἄφθονα. Δὲν τὰ θέλησα. Ἀλλὰ τὸν Χριστό μου τὸν θέλω καὶ ἀπ’ Αὐτὸν καμία δύναμη δὲν θὰ μπορέσει νὰ μὲ χωρίσει. Ἂν ἀμφιβάλλεις, δοκίμασε».

Τετάρτη 28 Οκτωβρίου 2015

Μια διδακτική ιστορία από την ένδοξη περίοδο του '40.

Μια διδακτική ιστορία από την ένδοξη περίοδο του '40


Γράφει η Μαίρη Καρά
 
Κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου του 1940 και συγκεκριμένα κατά την ΙΤΑΛΙΚΗ κατοχή, σε κάποιο νησί του Ιονίου η ομάδα Κατοχής των Ιταλών είχε επιτάξει το Δημαρχείο, που βρισκόταν στην κεντρική πλατεία και το είχε μετατρέψει σε αρχηγείο της. Όπως συνέχισαν να κάνουνε μετά και οι Γερμανοί σύμμαχοί τους. 

Ο επικεφαλής της ομάδας Κατοχής Ιταλός Αξιωματικός είχε θρονιαστεί στο γραφείο του Δημάρχου κι απ' το παράθυρό του απολάμβανε την θέα προς την πλατεία του νησιού. Τι παρακολουθούσε άραγε αφού όλοι οι νησιώτες ήταν κλεισμένοι στα σπίτια τους, γιατί δεν ήθελαν να τους βλέπουν;

Εκείνος όμως είχε βάλει στο μάτι μια εντυπωσιακή Εκκλησία, που βρισκόταν στο κέντρο της πλατείας. Δίπλα στην Εκκλησία υπήρχε και ένα πανύψηλο καμπαναριό, με ένα περίτεχνο ρολόι στη μέση της κορυφής του. Μάταια όμως περίμενε ο Ιταλός Αξιωματικός να το ακούσει να χτυπάει, αφού δεν είχε λάδι.

Να είμαστε αισιόδοξοι ότι και αν συμβαίνει… (Μέρος 2ο)

Να είμαστε αισιόδοξοι ότι και αν συμβαίνει…


Πολλοί νομίζουν ότι έτσι απλά κάποιος είναι αισιόδοξος και κάποιος απαισιόδοξος. Δεν είναι όμως έτσι. Αισιοδοξία σημαίνει ευτυχία, ενώ απαισιοδοξία σημαίνει δυστυχία. Μεγαλύτερη ευτυχία για έναν άνθρωπο δεν είναι η υγεία, ο πλούτος, οι φίλοι και η δόξα. Η μεγαλύτερη ευτυχία για έναν άνθρωπο είναι να έχει αισιοδοξία. Ούτε μεγαλύτερη δυστυχία για έναν άνθρωπο είναι η αρρώστια, η φτώχεια, η μοναξιά, η εγκατάλειψη, η αδικία, η οποιαδήποτε δυσκολία και απώλεια.
Η μεγαλύτερη δυστυχία για έναν άνθρωπο είναι να είναι απαισιόδοξος, γιατί ενώ η αισιοδοξία αποτελεί ύμνο της ζωής, η απαισιοδοξία αποτελεί ύμνο στον θάνατο.Οι άνθρωποι δεν μπορούν με τίποτε να συνηθίσουν να παρατηρούν τα πάντα από την οπτική της αιωνιότητος. Όλα όσα παράγει αυτός ο κόσμος, τα παράγει για την αιωνιότητα. Η αγάπη μας και η φιλία μας είναι αξεπέραστες στον χρόνο, όπως και ο κόσμος. Τα μάτια μας κάνουν λάθος όταν μας λένε πως όλα περνάνε, όπως μας εξαπατούν για την κίνηση του ηλίου. Υπάρχει ένα περιβάλλον πνευματικό όπου όλα ζουν και κινούνται. Αυτό το περιβάλλον είναι σταθερό και ακίνητο. Όλα όσα έζησαν στη γη, ζουν και σήμερα σ” αυτό το πνευματικό περιβάλλον.

Ο μικρός ήρωας.


Σοφια Βεμπο - Παιδια της Ελλαδος παιδια.


Το μενταγιόν - Μια ιστορία του 1940.

Το μενταγιόν - Μια ιστορία του 1940
Σβησμένα βογγητά έκαναν τον Κυριάκο να κόψει το γρήγορο περπάτημά του.
Κατέβασε απότομα το όπλο του απ᾽ τον ώμο και πήρε θέση μάχης. Προχωρούσε σαν το λαγωνικό. Κάτω από τις βαριές αρβύλες του σακατεύονταν πουρναρόκλαδα και τσαλιά[1].
Κατέβαινε προσεκτικά την απότομη πλαγιά ανοίγοντας δρόμο με την ξιφολόγχη του. Τα βογγητά δυνάμωναν˙ σημάδι πως πλησίαζε σ᾽ άνθρωπο. Έριξε ένα γύρω τη ματιά ερευνητικά κι άγρια. Τούτη την ώρα του δειλινού δύσκολα ξεχώριζε τις σκιές από τα πράγματα. Προχωρούσε περισσότερο με την ακοή παρά με την όραση.
   — Aqua! Aqua! [2] ιταλικό αναφιλητό κι έκκληση για νερό τον έκανε να σκύψει στη ρίζα ενός θάμνου. Ανάσκελα πεσμένος στις λάσπες σάλευε –μ᾽ όσες δυνάμεις του είχαν απομείνει– ένας Ιταλός της μεραρχίας των Κενταύρων.
   Οι δύο άντρες κοιτάχτηκαν στα μάτια. Δεν γνώριζε ο ένας τη γλώσσα του άλλου. Δεν γνώριζε ο ένας τις προθέσεις του άλλου. Δεν γνώριζε ο ένας τίποτε για τον άλλο, εκτός από το ότι ήταν εχθροί.

ΚΟΡΟΙΔΟ ΜΟΥΣΟΛΙΝΙ @ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΔΗΜΟΥ ΛΑΡΙΣΑΣ - ΜΑΡΙΑ ΡΟΥΚΑ


TO OXI TOU 1940 - Έκτακτο Aνακοινωθέν


Τ' ΑΚΟΡΝΤΕΟΝ-Β.Παπακωνσταντίνου & παιδική χορωδία


To 1940 αγωνιστήκαμε για την Παναγία, όχι για την πολυπολιτισμικότητα.

To 1940 αγωνιστήκαμε για την Παναγία, όχι για την πολυπολιτισμικότητα
Από την Κυριακάτικη Δημοκρατία γράφει ο Κωνσταντίνος Χολέβας

Οι μεγάλες νίκες, τις οποίες πανηγυρίζουμε αυτές τις ημέρες οφείλονται στην πίστη στου λαού μας στον Χριστό, στην Παναγία και στους Αγίους και όχι σε κάποια θολή πολυπολιτισμικότητα. 
Ο Άγιος Δημήτριος παρενέβη ανήμερα της εορτής του και η Θεσσαλονίκη, η πόλη του, ελευθερώθηκε το 1912 από τον Ελληνικό Στρατό. Στην Παναγία της Τήνου αφιέρωναν οι στρατιώτες μας τα τάματά τους το 1940 διότι την έβλεπαν μπροστά τους να τούς οδηγεί στη νίκη στα χιονισμένα βουνά της Βορείου Ηπείρου.
Η ελληνορθόδοξη παιδεία κράτησε όρθιο το έθνος μας σε όλες τις δύσκολες περιόδους της νεώτερης Ιστορίας μας. Τα πολυπολιτισμικά και πολυθρησκειακά πειράματα του Υπουργού Παιδείας Νίκου Φίλη έχουν στόχο να μας αποκόψουν από τις αρχές και τις αξίες, οι οποίες διεφύλαξαν τη συνέχεια του Ελληνισμού επί αιώνες.

Το ΟΧΙ το ΑΛΗΘΙΝΟ και ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟ.

Το ΟΧΙ το ΑΛΗΘΙΝΟ και ΑΤΑΛΑΝΤΕΥΤΟ
Γράφει ο Φώτης Μιχαήλ, ιατρός

Με την ηγεμονική εμφάνιση του Καρλομάγνου και την αυτοανακήρυξή του σε βασιλιά της Ιταλίας στα 774, οι Χριστιανικοί λαοί της δυτικής Ευρώπης (τα σημερινά κράτη της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας και της Ιταλίας) υποδουλώνονται οριστικά στους Φραγκοτεύτονες επιδρομείς.
Δυόμισι αιώνες μετά, στα 1046, το σπαθί των απογόνων του Καρλομάγνου απομακρύνει βιαίως τον νόμιμο Ορθόδοξο Λατίνο προκαθήμενο του πατριαρχείου της Ρώμης και εγκαθιστά στον θρόνο, εντελώς αντικανονικά, τον πρώτο πάπα της Φραγκοσύνης.

Μέχρι τότε, οι αρχιεπίσκοποι της Ρώμης αντιστέκονταν στις αιρετικές δοξασίες των Φράγκων κατακτητών και διατηρούσαν ακέραιο το εκκλησιαστικό φρόνημα της Ρωμαιοσύνης. Μέχρι τότε, Ανατολή και Δύση ήταν εκκλησιαστικώς ομόδοξες και η αποστολική διαδοχή παρέμενε σε ολόκληρη την Ρωμαϊκή αυτοκρατορία διασφαλισμένη.

Οἱ Ἅγιοι Ἀγγελῆς, Μανουῆλ, Γεώργιος καὶ Νικόλαος οἱ Νεομάρτυρες ἐκ Μελάμπων Κρήτης.

Ὅλοι γεννήθηκαν στὸ χωριὸ Μέλαμπες Ρεθύμνου Κρήτης, ἀπὸ γονεῖς εὐσεβεῖς χριστιανούς.
Ὁ Ἀγγελῆς καὶ ὁ Μανουῆλ ἦταν γνήσια ἀδέλφια, γιοὶ τοῦ Ἰωάννη Ρετζέπη. Ὁ Γεώργιος ἦταν γιὸς τοῦ Κωνσταντίνου Ρετζέπη. Ὁ Νικόλαος ἦταν γιὸς κάποιου ἄλλου, Ἰωάννη Ρετζέπη.
Ὅλοι δηλαδὴ ἦταν ἀπὸ τὴν ἴδια οἰκογένεια, πλούσιοι, διακεκριμένοι γιὰ τὴν ἀνδρεία τους, ἔγγαμοι μὲ παιδιὰ καὶ ἀπολάμβαναν ὅλα τὰ προνόμια τῶν Μωαμεθανῶν, διότι ὑποκρίνονταν τοὺς Τούρκους.
Τὸ 1821 ὅμως, συντάχθηκαν μὲ τοὺς χριστιανοὺς καὶ πολέμησαν γενναία γιὰ τὴν ἐλευθερία τῆς πατρίδας. Ὅταν ἐπέστρεψαν στὴ γενέτειρά τους καὶ πῆγαν νὰ πληρώσουν τοὺς καθιερωμένους φόρους στοὺς ἐντεταλμένους Τούρκους, τοὺς κατάγγειλαν σὰν ἀποστάτες τοῦ Μουσουλμανισμοῦ στὸν Μεχμὲτ Πασᾶ τοῦ Ρεθύμνου.

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

Στα ψυχιατρεία του Βερολίνου καταλήγουν οι Eλληνες μετανάστες της κρίσης.

Στα ψυχιατρεία του Βερολίνου καταλήγουν οι Eλληνες μετανάστες της κρίσης
Με συμπτώματα που εμφανίζουν άνθρωποι που αφήνουν πίσω τους εμπόλεμη ζώνη, προσέρχονται οι Έλληνες μετανάστες-θύματα της οικονιμικής κρίσης στα ψυχιατρεία του Βερολίνου.
Περισσότεροι από 600 Ελληνες ασθενείς παρακολουθούνται το τελευταίο χρονικό διάστημα στα Εξωτερικά Ιατρεία Ψυχικής Υγείας της δημοτικής κλινικής Humboldt στη συνοικία Wittenau του Βερολίνου, σύμφωνα με ρεπορτάζ του «Έθνους». Τρεις στους τέσσερις είναι άνθρωποι που μετανάστευσαν στη Γερμανία μετά το 2010. Πολλοί όμως μένουν άνεργοι για καιρό ή υφίστανται άγρια εκμετάλλευση δουλεύοντας αδήλωτοι, με εξευτελιστικές αμοιβές. Κάποιοι καταλήγουν εξαντλημένοι να αναζητούν τον εαυτό τους στα αντικαταθλιπτικά και στην ψυχανάλυση. Με το θέμα ασχολήθηκε πρόσφατα και η Deutsche Welle.

Να είμαστε αισιόδοξοι ότι και αν συμβαίνει… (Μέρος 1ο)

Να είμαστε αισιόδοξοι ότι και αν συμβαίνει…



Υπάρχει ένας ανάπηρος άνθρωπος γεμάτος αισιοδοξία, τον οποίο έχω δει με τα ίδια μου τα μάτια. Είναι ένας στρατιώτης που πληγώθηκε στον πόλεμο.
Μια εχθρική σφαίρα διαπέρασε το σώμα του, τον πλήγωσε δίπλα στη μέση του. Με κάλεσε να τον επισκεφθώ. Μπήκαμε μέσα στο μισοσκότεινο δωμάτιο. Σε μία μεγάλη καρέκλα, με πλάτη δίπλα στο παράθυρο, καθόταν ο γνωστός μου.
Με κοίταξε και μου είπε:«Κάθομαι εδώ από το πρωί μέχρι το βράδυ και παρατηρώ τη ζωή από το παράθυρο. Από το πρωί μέχρι το βράδυ και καμιά φορά από το ένα πρωί ως το άλλο πρωί. Ξέρετε πως εάν ένας άνθρωπος βρεθεί μέσα σ” ένα άδειο πηγάδι και από κει παρατηρήσει μέρα μεσημέρι τον ουρανό, θα δει τα αστέρια του ουρανού; Και εγώ παρατηρώ μέσα από το μισοσκόταδο μου τους ανθρώπους και μου φαίνονται σαν αστέρια λαμπερά που φέγγουν, κινούνται κυκλικά και αδιάκοπα.

Ομιλία π.Ανδρέα Κονάνου στα Δημήτρια 2015


 Ομιλία από τον Ιεροκήρυκα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη π. Ανδρέα Κονάνο με θέμα:"Ηρεμία στο σπίτι"

Συρία:Την σκότωσαν επειδή ήταν χριστιανή….άνανδρο έγκλημα της αλ Νούσρα.

Συρία:Την σκότωσαν επειδή ήταν χριστιανή….άνανδρο έγκλημα της αλ Νούσρα
Από μέσο που παρακολουθεί τα εγκλήματα και τις ακρότητες που διαπράτει το Μέτωπο της Νίκης η jabhat al Nusra το συριακό παρακλάδι της αλ Κάιντα ανακοινώνεται ο θάνατος μιας σύριας χριστιανής αρμενικής καταγωγής της Μαρίας Πάνος όνομα πατρός Μωυσής που υπέκυψε στις πληγές των τραυμάτων της.
Μέλη της ισλαμιστικής οργάνωσης πυροβόλησαν με πιστόλι εξοπλισμένο με σιγαστήρα την άτυχη γυναίκα προφανώς για σεχταριστικούς λόγους και εμφανέστατα επειδή ήταν χριστιανή.

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Κοινωνικός και πνευματικός καρκίνος ο ρατσισμός

Δημητριάδος Ιγνάτιος: Κοινωνικός και πνευματικός καρκίνος ο ρατσισμός
Συνέντευξη Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στον Γιώργο Κιούση

Γεγονότα και καταστάσεις που δεν προσεγγίζονται συχνά από άμβωνος. Δεν παύουν όμως να θέτουν το σύνολο της κοινωνίας μας μπροστά σε διλήμματα και προβληματισμό. Η προσέγγισή τους εκ μέρους ενός ποιμένα της Εκκλησίας αποτελεί σημαντικό γεγονός, διότι, πέραν των απόψεων που κατατίθενται, ικανοποιείται και μια ευρύτερη ανάγκη επαφής του εκκλησιαστικού λόγου με την επικαιρότητα...
Η δημοσίευση ενός τόσο ουσιαστικού λόγου στον Τύπο, αποτελεί γέφυρα συνάντησης με τους εκτός των τειχών της Εκκλησίας συνανθρώπους μας... Είναι σπάνιο στους καιρούς μας να διαβάζει η να ακούει κανείς εκκλησιαστικό λόγο επίκαιρο (λ.χ. με αναφορές στην σύγχρονη εκπαίδευση, στην επικείμενη Αγία και Μεγάλη Σύνοδο, στους μετανάστες, στον ρατσισμό κ.α.) ή τουλάχιστον λόγο επικαιροποιημένο (λ.χ. το νόημα του Πάσχα στον καιρό της κρίσης, τον φαρισαϊσμό των συγχρόνων χριστιανών κ.α.). Εξαίρεση σ' αυτόν τον ''κανόνα'' αποτελεί το βιβλίο του Μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνατίου με τίτλο "Πίσω από τα καθημερινά. Λόγια καρδιάς με αφορμή την επικαιρότητα", Αθήνα 2015, εκδόσεις: Αρχονταρίκι

Εκκλησία 400 ετών και βυθισμένη στο νερό...

Εκκλησία 400 ετών και βυθισμένη στο νερό...
Μια εκκλησία 400 ετών στη νότια πολιτεία Τσιάπας του Μεξικού ήταν βυθισμένη στο νερό και σήμερα λόγω της ξηρασίας έρχεται πάλι στην επιφάνεια.

 Ο ναός χρονολογείται από τον 16ο αιώνα ενώ κάποια στιγμή χάθηκε εντελώς κάτω από το νερό του ποταμού Grijalva όπου και παρέμεινε για χρόνια. 

Άγιος Νέστωρ, άξιος μαθητής αγίου διδασκάλου.


- Νέστορα, είναι καιρός τώρα που σε παρατηρώ κάθε μέρα νά πηγαίνεις στη Χαλκευτική Στοά. Τι ακριβώς συμβαίνει; Πολύς κόσμος πηγαίνει, και μάλιστα πολλά παιδιά.
- Καλά, δεν γνωρίζεις τίποτα, Πορφύριε; Όλη η Θεσσαλονίκη το ξέρει. Εκεί στις υπόγειες καμάρες της Στοάς βρίσκεται η «Καταφυγή». Ο τόπος όπου συγκεντρώνονται όσοι θέλουν να συναντήσουν τον Δημήτριο και να ακούσουν τη διδασκαλία του.
- Ποιον; Τον νέο μας ανθύπατο; Και τι διδάσκει που τόσο πολύ σ' εντυπωσιάζει; Φιλοσοφία, Ρητορική ή κάτι άλλο;
- Κάτι πολύ ανώτερο. Διδάσκει την πίστη στον αληθινό Θεό. Χάρη σ' αυτόν πολλοί άνθρωποι, μικροί και μεγάλοι, εγκατέλειψαν την πλάνη των ειδώλων, γνώρισαν την αλήθεια κι έγιναν χριστιανοί. Κι εγώ χάρη στο σοφό Δημήτριο είμαι τώρα χριστιανός.
- Ώστε λοιπόν είναι χριστιανός ο Δημήτριος;! Και δεν φοβάται; Ο αυτοκράτορας έχει διατάξει διωγμό κατά των χριστιανών. Πως τολμά να ομολογεί ότι είναι χριστιανός και όχι μόνο αυτό, αλλά και δημοσίως να προσπαθεί κι άλλους να πείσει να τον ακολουθήσουν;

Είναι βάραθρο.

20151024-3

Η κακή συνήθεια αποτελεί μεγάλο βάρος· 
συνθλίβει τον άνθρωπο, 
τον απομακρύνει από την αλήθεια και τη ζωή·

Ὁ Ἅγιος Λοῦππος.


Ὁρισμένες Συναξαριακὲς πηγὲς αὐτὴν τὴν ἡμέρα (κατ’ ἄλλους 26 Ὀκτωβρίου), ἀναφέρουν τὴν μνήμη τοῦ Ἁγίου Λούππου. 
Ὁ Ἅγιος αὐτὸς φέρεται ὡς ὑπηρέτης τοῦ Ἁγίου Δημητρίου, ποὺ ἦταν κοντά του τὴν ὥρα τοῦ μαρτυρίου του.

Λέγεται λοιπὸν ὅτι ὁ Ἅγιος Δημήτριος ἔχρισε μὲ τὸ αἷμά του τὸν Λοῦππο καὶ κατόπιν αὐτός, ἔπραττε πολλὰ θαύματα – μέσῳ αὐτοῦ – στὴν πόλη τῆς Θεσσαλονίκης.
Μαθεύτηκε αὐτὸ ἀπὸ τὸν ἡγεμόνα τῆς πόλης, ὁ ὁποῖος συνέλαβε τὸν Λοῦππο καὶ ἀμέσως τὸν φόνευσε.

Δευτέρα 26 Οκτωβρίου 2015

Φωτογραφίες από τη Λιτανεία στην ενορία μας

0klimis-41
Πειραιάς | Βαγγέλης Καρπαθάκης

Παρουσία πλήθους πιστών πραγματοποιήθηκε σήμερα, Δευτέρα 26 Οκτωβρίου η Λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας του Αγίου Δημητρίου στον ομώνυμο Ιερό Ναό του Πειραιά στους κεντρικούς δρόμους των Ταμπουρίων.
Στην λιτανεία προεξήρχε ο Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Μεθώνης κ. Κλήμης, πλαισιούμενος πλειάδα κληρικών της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιά.
Στην λιτανεία συμμετείχαν μέλη του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, η μπάντα του Δήμου Πειραιά, τα παιδιά των κατηχητικών του Ναού, καθώς και Στρατιωτικά Αγήματα όπου κρατούσαν την Εικόνα του Αγίου Δημητρίου αλλά και την Εικόνα της Παναγίας της Έλωνας όπου παραμένει προς προσκύνηση ακόμα στον Ιερό Ναό.
Επίσης παρέστησαν τα Σχολεία των Ταμπουρίων όπου με τους σημαιοφόρους και τους παραστάτες προπορέυτηκαν των Ιερών Εικόνων.
Μετά το πέρας της λιτανείας η μπάντα του Δήμου Πειραιά παιάνισε τον Εθνικό Ύμνο και κλήρος και λαός έψαλλαν το «Τις Θεός Μέγας ως ο Θεός Ημών.''

0klimis-1

0klimis-3