Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Σάββατο 25 Ιουνίου 2016

Εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή: Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο.

Εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή: Πόσο γρήγορα πρέπει να περπατάτε για να μειώσετε τον κίνδυνο 
Το περπάτημα είναι η πιο απλή μορφή άσκησης με σπουδαία οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς βελτιώνει την ευαισθησία στην ινσουλίνη και τα επίπεδα των λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια), συμβάλλοντας στην καλύτερη καρδιαγγειακή υγεία.
Ειδικά οι γυναίκες, οι οποίες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να πάθουν εγκεφαλικό –περισσότερες απ’ ότι καρκίνο του μαστού- είναι χρήσιμο να περπατάνε προκειμένου να μειώσουν τον κίνδυνο.
Ποιος είναι όμως ο ρυθμός που μειώνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού και καρδιακής προσβολής;
Οι ερευνητές παρακολούθησαν 4.207 υγιείς άντρες και γυναίκες επί 10 χρόνια. Κάθε έξι μήνες, οι εθελοντές της μελέτης συμπλήρωναν ένα ερωτηματολόγιο για τη φυσική τους δραστηριότητα και τυχόν καρδιαγγειακά προβλήματα που προέκυψαν (οι συμμετέχοντες ήταν όλοι άνω των 65 ετών).

Τα αποτελέσματα αποκάλυψαν πως εκείνοι που περπατούσαν τακτικά με ένα συγκεκριμένο ρυθμό είχαν τα μισά περιστατικά εγκεφαλικού ή καρδιακού επεισοδίου συγκριτικά με εκείνους που βάδιζαν την ίδια απόσταση με ρυθμό περίπου 3 χιλιόμετρα την ώρα. Και η απόσταση που έπρεπε να βαδίζουν ήταν επίσης πολύ εφικτή, μόλις 7 οικοδομικά τετράγωνα τη μέρα ήταν αρκετό για να έχουν όλα τα οφέλη.
Ο ρυθμός στον οποίο κατέληξαν οι επιστήμονες είναι 4,8 χιλιόμετρα την ώρα –ή πιο γρήγορα- και μειώνει κατά 50% την πιθανότητα να υποστεί κάποιος εγκεφαλικό και καρδιακή προσβολή, σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύτηκε στην ιατρική επιθεώρηση Circulation.
Εκτός από τα παραπάνω όμως, υπάρχει και ένα επιπλέον όφελος, καθώς μειώνεται το κοιλιακό λίπος που επίσης αυξάνει τις πιθανότητες για καρδιαγγειακά νοσήματα.

Πηγή:   onmed.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου