Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2016

Εκεί όπου το θερμόμετρο δείχνει 1.100 βαθμούς Κελσίου.

Στην περιοχή Αφάρ της Αιθιοπίας βρίσκεται η λεγόμενη «πύλη προς την κόλαση», μια από τις παλαιότερες αδιάλειπτα ενεργές λίμνες λάβας στον κόσμο.
 
Ο Πορτογάλος φωτογράφος Joel Santos πέταξε drone πάνω από τη λίμνη που κοχλάζει. Με τη θερμοκρασία να φτάνει τους 1100 βαθμούς Κελσίου στάθηκε μόλις ένα μέτρο από την άκρη της «λίμνης» για να χειριστεί το «αεροπλανάκι» του.

Η λίμνη έχει διαρκή ροή από το 1906 και βρίσκεται στο ηφαίστειο Erta Ale ή αλλιώς «βουνό που καπνίζει». Η τελευταία μεγάλη έκρηξή του συνέβη τον Σεπτέμβριο του 2005 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο κοπαδιού 250 ζώων ενώ ανάγκασε τους ανθρώπους από τη γύρω περιοχή να απομακρυνθούν για να μην κινδυνεύσουν.

Τον Αύγουστο του 2007 χρειάστηκε εκ νέου να εκκενωθεί η περιοχή λόγω της ροής της λάβας που είχε ως αποτέλεσμα να δηλωθούν αγνοούμενοι δύο άνθρωποι ενώ η πιο πρόσφατη έκρηξη ήταν τον Νοέμβριο του 2008.

Ο 38χρονος φωτογράφος ξέρει πολύ καλά τους κινδύνους της φωτογράφισης τέτοιων φυσικών φαινομένων από τόσο μικρή απόσταση. «Ήταν ένα απ’ τα πιο επικίνδυνα πρότζεκτ μου, ήμουν μόλις 20 μέτρα μακριά από τη λάβα, ένα μέτρο από την άκρη της λίμνης», περιγράφει στη Daily Mail.

«Το πραγματικό πρόβλημα στο Erta Ale είναι πως το χείλος του κρατήρα αλλάζει καθώς η λάβα διαρκώς ανεβαίνει και κατεβαίνει. Ειδικά όταν ξεχειλίζει αλλάζουν όλα τα δεδομένα. Μπορεί να θεωρείς πως το σημείο που στέκεσαι είναι σταθερό αλλά να μαλακώσει και να πέσεις. Πρέπει να είσαι πολύ προσεκτικός», προσθέτει.


Ο Santos χρησιμοποίησε drone για να καταγράψει το υλικό του με κάμερες υψηλής ανάλυσης. «Έπρεπε να είμαι κοντά για να ελέγχω το drone επειδή τα κύματα της ζέστης είναι τόσο ισχυρά που μπορεί να κάνουν το αεροπλανάκι να λιώσει ή να συντριβεί. Έπρεπε να είμαι πολύ υπομονετικός. Κάθε δύο ή τρία λεπτά ακούς τον ατμό από την πίεση κάτω από το ηφαίστειο και ξαφνικά ανοίγει μια ρωγμή. Μετά είναι σαν επίδειξη πυροτεχνημάτων, όλο το ηφαίστειο εκτοξεύει λάβα στον αέρα».

Η έρημος Danakil, όπου βρίσκεται το ηφαίστειο, είναι το πιο ζεστό μη κατοικημένο μέρος στον πλανήτη που σημαίνει πως ο Santos μπορούσε να βιντεοσκοπήσει μόνο νωρίς το πρωί ή αργά τη νύχτα.







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου