Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2016

Παρουσίαση βιβλίου ''Ο Ιερός Ναός Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς'' .


parousiasi-11 

Βαγγέλης Καρπαθάκης

Με την παρουσία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πειραιώς κ. Σεραφείμ παρουσιάστηκε σήμερα Κυριακή απόγευμα 13 Νοεμβρίου 2016 το βιβλίο του Προϊσταμένου του Ιερού Ναού του Αγίου Νείλου π. Δημητρίου Μπάτση με τίτλο "Ο Ιερός Ναός Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς"
Το βιβλίο περιέχει υλικό το οποίο συγκεντρώθηκε από βιβλία της Ιεράς Μητροπόλεως αλλά και με πληροφορίες από διάφορα ιστορικά γεγονότα της Περιοχής (βιβλιογραφία,συγκεντρωτικά από την παραχώρηση Ιερού Λειψάνου του Αγίου και του Ιερείς που Διακόνησαν κα).
Επίσης το βιβλίο, την επιμέλεια του οποίου, είχε ο Προϊστάμενος του Ιερού Ναού π. Δημήτριος Μπάτσης, περιέχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό από τον Άγιο Νείλο, την ενορία κατά το παρελθόν του Ναού αλλά και του παρόντος.
Στην συζήτηση η οποία πραγματοποιήθηκε εντός του Ιερού Ναού συντόνισε ο ίδιος ο π. Δημήτριος και ομιλητές ήταν ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς Αρχιμ. Μεθόδιος Κρητικός και ο ιστορικός κ. Στέφανος Μίλεσης πρόεδρος Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς.
Στην ομιλία του ο Αρχιμ. Μεθόδιος αναφέρθηκε αρχικά στο κίνητρο της συγγραφής του βιβλίου από τον π.Δημήτριο, το οποίο όπως τόνισε χαρακτηριστικά ήταν η αμέριστη αγάπη και ο Θεουργός ζήλος.

Στην συνέχεια ο Αρχιμ. Μεθόδιος αναφέρθηκε στο εκκλησιαστικό και επιστημονικό έργο το οποίο περιέχει το βιβλίο, το οποίο θα παρέχετε στην ενορία αλλά και σε όλους διαμέσου της πετυχημένης προσέγγισης η οποία θα προσφέρει τέρψη και ωφέλεια.
Στην συνέχεια ο Ιεροκήρυκας της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς αναφέρθηκε περιγραφικά στα περιεχόμενα του βιβλίου, ενώ ανέπτυξε και λόγους θεολογικής εντοπίσεως τα οποία περιέχονται σε αυτό.
Στην συνέχεια της παρουσίασης τον λόγο έλαβε ο ιστορικός κ. Στέφανος Μίλεσης όπου διαμέσου των ιστορικών γεγονότων που συνδέουν την περιοχή του Πειραιά και συγκεκριμένα την ενορία του Αγίου Νείλου με μεταφορές Ελλήνων κατά την οποία μετίκοισαν στην περιοχή αυτή, ακόμα μέχρι και σήμερα η περιοχή δεν αναφέρεται πουθενά ώς "τόπονύμιο" Άγιος Νείλος.
Συνεχίζοντας κ. Μίλεσης ως ιστορικός θέλησε από την πλευρά του να αναδείξει την επικράτηση άλλων μεταφορικών συσχετισμών της περιοχής ώς προσδιορισμό της συνοικίας του Αγίου Νείλου.
Να αναφερθεί, ότι μετά την ολοκλήρωση της παρουσίασης του βιβλίου "Ο Ιερός Ναός Αγίου Νείλου Μυροβλύτου Πειραιώς", ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ εκ μέρους του Ιερού Ναού δώρησε στους δύο ομιλητές από μία εικόνα του Αγίου Νείλου ως Ευλογία.
Τέλος, την ομιλία έκλεισε ο συγγραφέας του βιβλίου και Πρόεδρος του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου του Ιερού Ναού του Αγίου Νείλου π. Δημήτριος, ο οποίος ευχαρίστησε όλους για την συνεισφορά τους στην σημερινή παρουσίαση και ιδιαίτερα τον Σεβασμιώτατο και τους δύο ομιλητές.

 
parousiasi-1
parousiasi-2
parousiasi-3
parousiasi-10
parousiasi-12

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου