Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 22 Νοεμβρίου 2016

Το ταξίδι μας για τα Χριστούγεννα.

Του Μητροπολίτου Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου

Το ταξίδι μας για τα Χριστούγεννα ξεκινά στις 15 Νοεμβρίου.
Σήμερα ξεκινά η νηστεία των Χριστουγέννων
Τα αρχαία χρόνια η νηστεία των Χριστουγέννων είχε μήκος επτά ημερών. Τα Χριστούγεννα τότε εορτάζονταν στις 6 Ιανουαρίου μαζί με την εορτή της Βαπτίσεως του Κυρίου (Επιφάνεια). Πρώτη η Εκκλησία της Ρώμης γύρω στο 250 καθιέρωσε την 25η Δεκεμβρίου ως ημέρα εορτασμού της Γεννήσεως του Κυρίου. Στην Ανατολή ο πρώτος που διεχώρισε τον εορτασμό της Γεννήσεως από την Βάπτιση φαίνεται ότι είναι ο Μέγας Αθανάσιος, Αρχιεπίσκοπος Αλεξανδρείας. Ο ιερός Χρυσόστομος εκφωνεί ως Πρεσβύτερος περίφημη ομιλία για την εορτή των Χριστουγέννων και μας πληροφορεί ότι ήδη έχει παρέλθει μια δεκαετία από την καθιέρωση της εορτής των Χριστουγέννων στην Αντιόχεια. Μάλλον είναι αυτός ο οποίος εισήγαγε την εορτή και στην Κωνσταντινούπολη όταν έγινε Αρχιεπίσκοπος.
Μετά τον διαχωρισμό των δύο εορτών η επταήμερη νηστεία μεταφέρθηκε πριν την 25η Δεκεμβρίου ενώ ως κατάλοιπο της παλαιάς πρακτικής παρέμεινε έως σήμερα η νηστεία της παραμονής των Θεοφανείων στις 5 Ιανουαρίου.

Η Σύνοδος του Οικουμενικού Πατριαρχείου υιοθέτησε την πρακτική πολλών φημισμένων μοναστικών κοινοτήτων και καθιέρωσε τον 12 αιώνα την 40νθημερη νηστεία των Χριστουγέννων, όπως την γνωρίζουμε μέχρι σήμερα.
Η νηστεία των Χριστουγέννων δεν είναι τόσο αυστηρή όσο της Μεγάλης Τεσσαρακοστής. Νηστεύουμε το κρέας και τα γαλακτομικά προϊόντα. Καταλύουμε το ψάρι όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι την 17η Δεκεμβρίου. Καταλύουμε Οίνο και Έλαιο όλες τις ημέρες εκτός Τετάρτης και Παρασκευής μέχρι την 17η Δεκεμβρίου. Η τελευταία εβδομάδα τη νηστείας (17-24 Δεκεμβρίου) είναι αυστηρή ακολουθώντας το αρχαίο έθος της Εκκλησίας.
Ας γνωρίζουμε ότι ο τρόπος της νηστείας κανονίζεται από τον Πνευματικό μας. Δεν νηστεύουν οι έγκυες και όσες γυναίκες βρίσκονται στην περίοδο της λοχείας. Επίσης δεν νηστεύουν όσοι ασθενούν και χρειάζεται να ακολουθήσουν ειδικό διαιτολόγιο.
Τέλος, η νηστεία πρέπει να συνδυάζεται με την προσευχή, την εξομολόγηση, και την ελεημοσύνη.
Καλή νηστεία!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου