Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Παλαιστίνη: Απέμειναν μόλις 42.000 χριστιανοί

Ο Σαμίρ Κουμσιέχ (Samir Qumsieh), ένας από τους ηγέτες των στην , σε συνέντευξή του στο Ινστιτούτο GateStone είπε οι Παλαιστίνιοι χριστιανοί «εξαφανίζονται» στα εδάφη υπό παλαιστινιακό έλεγχο.


Με καταγωγή από την Μπετ Σαχούρ, κοντά στη Βηθλεέμ, ο Σαμίρ Κουμσιέχ εδώ και τέσσερις δεκαετίες κοντράρεται με τους ισλαμιστές Παλαιστίνιους. Οι απειλές για τη ζωή του είναι συχνές επειδή τολμά και μιλά για το «ταμπού» θέμα του διωγμού των χριστιανών στην Παλαιστίνη.
Στη συνέντευξή του στο GateStone κατηγόρησε τη διακυβέρνηση Ομπάμα ότι απέτυχε να καταπολεμήσει το Ισλαμικό Κράτος και τον μουσουλμανικό εξτρεμισμό και αποκάλυψε ότι μια «μουσουλμανική μαφία» κλέβει τη γη των χριστιανών στην περιοχή της Βηθλεέμ.
«Ο πρόεδρος Ομπάμα είναι ο πνευματικός ηγέτης της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος», αναφέρει ο Κουμσιέχ. «Η διακυβέρνησή του κι αυτός δεν πολέμησαν ποτέ σοβαρά το Ισλαμικό Κράτος. Αυτό είναι που ακλόνητα πιστεύω και πολλά γεγονότα επιβεβαιώνουν τις σκέψεις μου. Όταν ο Ομπάμα είδε ότι αυτό θα αποκαλύπτονταν, τελικά έδρασε, αλλά με αδύναμο τρόπο. Επικήρυξε το Αμπού Μπακρ Αλ Μπαγκντάντι κι άρχισε να μας λέει ότι βομβάρδισε το Ισλαμικό Κράτος και και ούτω καθεξής».
Στο ερώτημα πώς εξηγεί την άρνηση του Ομπάμα να χρησιμοποιήσει τον όρο «ριζοσπαστικό Ισλάμ», ο Κουμσιέχ απάντησε:

«Εάν με ρωτάτε, θα σας πω την αλήθεια: Αμφιβάλλω εάν ο Ομπάμα είναι χριστιανός. Πραγματικά αμφιβάλλω. Κατά τη διάρκεια της θητείας του το Ισλαμικό Κράτος αναδύθηκε και οι χριστιανοί υπέφεραν βαριά. Να σας κάνω μια ερώτηση. Τι είναι το Ισλαμικό Κράτος; Γιατί παρά την κινητοποίηση ολόκληρου του κόσμου δεν κατάφεραν να το εξοντώσουν; Ποιος μπορεί να με πείσει; Όταν η Αμερική ανέτρεψε τον Σαντάμ Χουσεΐν, που είχε έναν μεγάλο και ισχυρό στρατό, αυτός κατέρρευσε. Αλλά όταν ερχόμαστε στο Ισλαμικό Κράτος, πώς γίνεται και ακόμα υπάρχουν;».
«Ο Τραμπ θα σβήσει το Ισλαμικό Κράτος. Εάν είχε κερδίσει η Χίλαρι Κλίντον, πιστέψτε με, το Ισλαμικό Κράτος θα συνέχιζε και θα άνθιζε. Κατά την άποψή μου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι ο «πατέρας» του ISIS και η Κλίντον είναι η «μητέρα» του», τόνισε ο Κουμσιέχ και συνέχισε:
«Πάντα έλεγα ότι η λύση στον εξτρεμισμό δεν είναι ούτε στρατιωτική ούτε αστυνομική. Η λύση στον εξτρεμισμό ξεκινά από το νηπιαγωγείο και το δημοτικό. Ξεκινά από τις εκκλησίες, από τα τζαμιά και τα προγράμματα σπουδών. Τα προγράμματα σπουδών είναι πολύ σημαντικά, είτε είναι ιουδαϊκά, χριστιανικά ή μουσουλμανικά. Πρέπει να επικεντρωθούν στην αποδοχή του «άλλου». Εάν αυτή η αρχή υιοθετηθεί, η μελλοντική γενιά θα είναι φιλελεύθερη και ανοιχτόμυαλη».
Που οφείλεται ο πόλεμος στη Μέση Ανατολή
«Η παρούσα σύγκρουση σε ολόκληρη την περιοχή είναι θρησκευτική και σεχταριστική. Η Τουρκία, η Σαουδική Αραβία και το Κατάρ είναι σουνίτες. Είναι απέναντι στο Ιράν, στη Χεζμπολάχ στον Λίβανο και στο αλαουίτικο καθεστώς του Μπασάρ Αλ Άσαντ στη Συρία. Είμαστε λοιπόν μάρτυρες ενός θρησκευτικού και σεχταριστικού πολέμου. Δεν είναι μόνο μια σύγκρουση μεταξύ σουνιτών και σιιτών».
Παλαιστίνιοι ιμάμηδες κατά χριστιανών
«Την προηγούμενη Παρασκευή, ένας από τους σεΐχηδες σε ένα τζαμί μιλούσε απειλητικά για τους χριστιανούς. Κήρυττε ότι οι νεαροί μουσουλμάνοι δεν πρέπει να μιμούνται τους νεαρούς χριστιανούς και δεν πρέπει να τους ευχηθούν καλά Χριστούγεννα. Είπε ακόμα ότι οι μουσουλμάνοι δεν πρέπει να κάνουν δουλειές με χριστιανούς. (…) Ο ξάδελφός μου, που είναι συνταξιούχος αξιωματικός της υπηρεσίας Ασφαλείας της Παλαιστινιακής Αρχής, έκανε μια ανάρτηση στο Facebook σχετικά με αυτό το κήρυγμα. Την επόμενη ημέρα αναγκάστηκε να διαγράψει την ανάρτησή του επειδή φαίνεται τον απείλησαν. Όταν είπα στον ξάδελφό μου ότι θα μιλήσω στο γενικό εισαγγελέα της Παλαιστινιακής Αρχής σχετικά με αυτό, μου ζήτησε να μην το πω σε κανέναν. Μου είπε: «Σε παρακαλώ μην μιλήσεις σε κανέναν για αυτό το ζήτημα επειδή είμαστε 40 χριστιανικές οικογένειες στην περιοχή» [όπου ζει και ο σεΐχης]. Εμένα μου είναι ξεκάθαρο ότι ο ξάδελφός μου απειλήθηκε, αν και δεν το παραδέχεται».
Σχέσεις χριστιανών και μουσουλμάνων στη Βηθλεέμ
«Αντικειμενικά μιλώντας, υπάρχουν εκατομμύρια μουσουλμάνοι που είναι καλοί άνθρωποι. Έχω πολλούς κοντινούς φίλους μουσουλμάνους που τους θεωρώ αδερφούς μου. Το πρόβλημα δεν είναι οι μουσουλμάνοι. Το πραγματικό πρόβλημα είναι το ριζοσπαστικό Ισλάμ. Μέσα στο Κοράνι υπάρχουν διαφόρων ειδών αναφορές και ο κάθε μουσουλμάνος, σε σχέση πάντα με τα πιστεύω και τη συμπεριφορά του, επιλέγει ό,τι του ταιριάζει. Κάποιοι στίχοι καλούν σε ειρήνη και αναφέρονται στους χριστιανούς ως «λαό της Βίβλου» και καλούς ανθρώπους. Σε άλλα σημεία μας περιγράφει ως απίστους και αμαρτωλούς. Ο καθένας επιλέγει ό,τι του ταιριάζει».
«Έχουμε μια μαφία [στη Βηθλεέμ] που αρπάζει τη γη των χριστιανών. Έχω διαμαρτυρηθεί ενάντια σε αυτή τη μουσουλμανική μαφία, κάλεσα και σε μια μεγάλη συγκέντρωση. Κάλεσα 80 ανθρώπους στο σπίτι μου, συμπεριλαμβανομένων και των επιφανών μουσουλμάνων και χριστιανών. Όλοι συμφώνησαν με τη διαμαρτυρία μου. Την ίδια νύχτα έριξαν προκηρύξεις στη Βηθλεέμ με απειλές για τη ζωή μου».
«Επίσημα δεν υπάρχουν διακρίσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων. Ο Πρόεδρος Αμπάς πηγαίνει και στη χριστουγεννιάτικη λειτουργία, ο πρωθυπουργός του παρίσταται στον φωτισμό του χριστουγεννιάτικου δέντρου. Αυτό που απλά μπορώ να πω είναι ότι μεταξύ του λαού μας θα βρείτε και ορισμένους που υιοθετούν εξτρεμιστικές απόψεις. Το Ισλαμικό Κράτος είναι μια από αυτές. Χριστιανοί εργάζονται για την Παλαιστινιακή Αρχή, αλλά όχι πολλοί. Έχουμε χριστιανούς δημάρχους και έτσι έπρεπε να είναι. Η Βηθλεέμ, η Μπετ Σαχούρ και η Μπετ Τζαλά έχουν χριστιανούς δημάρχους, αν και ορισμένοι απαιτούν να αλλάξει αυτό επειδή οι χριστιανοί είναι μειονότητα. Ευτυχώς για εμάς, η Παλαιστινιακή Αρχή δεν ανταποκρίνεται σε αυτά τα αιτήματα».
«Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετωπίζουμε είναι η μετανάστευση των χριστιανών. Ορισμένοι πλούσιοι χριστιανοί βοηθάνε, αλλά αυτό γίνεται σε περιορισμένη κλίμακα. Δεν μπορώ να πω ότι τα χριστιανικά Πατριαρχεία κάνουν το καλύτερο που μπορούν. Ορισμένα βρίσκονται μακριά από το εκκλησίασμα και δεν νοιάζονται για εμάς. Θέλουμε πλούσιοι χριστιανοί να έλθουν εδώ και να δημιουργήσουν δουλειές. Δεν αρκεί να λένε ότι αγαπούν τους χριστιανούς και νοιάζονται για αυτούς. Η αγάπη τους πρέπει να αποδεικνύεται με πράξεις».
«Κάποτε 5.000 χριστιανοί ζούσαν στη Λωρίδα της Γάζας. Όταν η Χαμάς πήρε την εξουσία στη Γάζα το 2006, οι χριστιανοί άρχισαν να παρενοχλούνται και να υφίστανται διακρίσεις. Σήμερα μόνο 1.100 χριστιανοί ζούνε ακόμα εκεί. Στην περιοχή της Βηθλεέμ υπάρχουν περίπου 40.000 χριστιανοί. Όλοι μαζί, έχουμε απομείνει 42.000 χριστιανοί στη Δυτική Όχθη. Δύο είναι οι λόγοι. Ο πρώτος η μετανάστευση, ένας πραγματικός εφιάλτης για εμάς, ο δεύτερος ο χαμηλός ρυθμός γεννήσεων στις χριστιανικές οικογένειες. Για να καταλάβετε τη σοβαρότητα της κατάστασης, τη δεκαετία του 1950 το 86% του πληθυσμού της περιοχής της Βηθλεέμ ήταν χριστιανοί. Σήμερα είμαστε μόλις το 12%. Αντίθετα στο Ισραήλ έχουμε 133.000 χριστιανούς κι ο αριθμός τους παραμένει σταθερός. Φυσικά και ανησυχώ για το μέλλον των χριστιανών εδώ. Εάν κοιτάξεις τα δεδομένα μπορείς να δεις ότι δεν υπάρχει μέλλον για τους χριστιανούς εδώ. Λιώνουμε, εξαφανιζόμαστε. Φοβάμαι ότι θα έρθει μια ημέρα που όλες οι εκκλησίες μας θα έχουν γίνει μουσεία. Αυτός είναι ο εφιάλτης μου».

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου