Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου 2016

Μεγάλος κίνδυνος στεφανιαίας νόσου για όσους καπνίζουν πολλά χρόνια.


Ένας άνθρωπος που καπνίζει 20 τσιγάρα την ημέρα για 50 χρόνια, αντιμετωπίζει μεγαλύτερο καρδιαγγειακό σε σχέση με κάποιον που καπνίζει 50 τσιγάρα την ημέρα για 20 χρόνια, υποστηρίζουν αμερικανοί ερευνητές σύμφωνα με μελέτη που δημοσίευσαν στο επιστημονικό έντυπο Nicotine and Tobacco Research.
Οι ερευνητές του Εθνικού Αντικαρκινικού Ινστιτούτου Καρκίνου, με επικεφαλής τον Τζέι Λούμπιν, σπεύδουν πάντως να υπογραμμίσουν ότι, είτε κάποιος καπνίζει λίγα τσιγάρα για πολλά χρόνια, είτε πολλά για λίγα χρόνια, τελικά ο κίνδυνος από το κάπνισμα είναι υπολογίσιμος και υπαρκτός.
Οι επιστήμονες ανέλυσαν στοιχεία για σχεδόν 120.000 άτομα για μια περίοδο άνω των 27 ετών, συσχετίζοντας τον κίνδυνο που συνεπαγόταν το κάπνισμα σε σχέση με την εκδήλωση στεφανιαίας νόσου, η οποία με τη σειρά της αυξάνει τον κίνδυνο εμφράγματος.

Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώθηκε ότι, ο κίνδυνος στεφανιαίας νόσου ήταν μεγαλύτερος για όσους κάπνιζαν για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, σε σχέση με εκείνους που είχαν συνολικά καπνίσει τον ίδιο αριθμό τσιγάρων με τους πρώτους, αλλά σε μικρότερη χρονική περίοδο.
Δηλαδή, το κάπνισμα 20 τσιγάρων την ημέρα για 50 χρόνια αύξανε κατά 2,2 φορές τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, ενώ το κάπνισμα 50 τσιγάρων την ημέρα για 20 χρόνια αύξανε τον κίνδυνο κατά 1,7 φορές.
«Και στις δύο περιπτώσεις οι καπνιστές έχουν τελικά καπνίσει τον ίδιο αριθμό τσιγάρων, αλλά κινδυνεύει περισσότερο αυτός που τα κάπνισε σε μεγαλύτερο βάθος χρόνου» διευκρινίζουν οι ερευνητές.

Πηγή:  vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου