Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

Νέο βιβλίο: «Πέρα από την χώρα της λύπης»


Γράφει ο Σωτήριος Ν. Κόλλιας
Δρ Θεολογίας ΕΚΠΑ

Σε ένα νοητό ταξίδι μετανοίας πέρα από την χώρα της λύπης, μάς καλεί το νέο βιβλίο του θεολόγου και πρωτοπρεσβυτέρου Χριστοδούλου Μπίθα, προϊσταμένου του Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών Μοσχάτου, που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τις εκδόσεις Γρηγόρη.
Στο βιβλίο περιλαμβάνονται οκτώ ιστορίες μετανοίας βασισμένες σε πραγματικά γεγονότα ανθρώπων που τις έζησαν.
«Ιστορίες ανθρώπων πονεμένων, αναγκεμένων, κουρασμένων από την δυσκολία του βίου, που δεν γνωρίζουμε πώς θα καταλήξουν, αλλά που ελπίζουμε κι ευχόμαστε μέσα από τα δάκρυά τους να επιμείνουν μέχρι τέλους πως ο κόσμος είναι όμορφος», όπως διαβάζουμε στον πρόλογο του βιβλίου.
Ο συγγραφέας με λογοχεχνική μαεστρία για μια ακόμη φορά, στο δεύτερο μεγάλου μήκους βιβλίο του, καταφέρνει να μας δώσει τροφή και σκέψη για περισυλλογή και αυτογνωσία, προβάλλοντας το δρόμο της μετανοίας, καθώς αυτός καθίσταται ο μόνος σίγουρος τρόπος για τη συνάντησή μας με τον Χριστό.
Βάλσαμο παρηγοριάς της ψυχής για τους πονεμένους καθώς ζητούν παραμυθία και πνευματική ανακούφιση, που όμως πρέπει να στηρίζεται στην αλήθεια.
Μια αλήθεια που δεν προσεγγίζεται λογικά, αλλά νοερά, μετασχηματίζοντας το εγώ στο εμείς και νοιώθοντας υπαρξιακά ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος παρά η εθελούσια παράδοση στο θέλημα Εκείνου που καθορίζει τα πάντα.
Οι ήρωες, ή μάλλον οι αντιήρωες, που πρωταγωνιστούν στα κείμενα είναι οι «αποτυχημένοι» της ζωής ή απλοί άνθρωποι της καθημερινότητάς μας με τους οποίους κάλλιστα μπορούμε να ταυτιστούμε: ο επαναστάτης νέος που ονειρεύεται να αλλάξει τον κόσμο, ο αυταρχικός γονιός που αισθάνεται αλάνθαστος παγιδευμένος όμως σε κοινωνικά στερεότυπα, ο καταδιωκόμενος πρόσφυγας που παλεύει να επιβιώσει, ο μπερδεμένος σύζυγος που εγκλωβίστηκε σε έναν αδιέξοδο γάμο, ο αυτοδικαιωμένος δάσκαλος που νομίζει ότι τα γνωρίζει όλα, ο ηθικολόγος ιεροκήρυκας που με αυστηρό τρόπο στηλιτεύει τους πάντες, ο πονεμένος πλούσιος που έζησε τη ζωή του λάθος.

Η αχαριστία απέναντι στις ομορφιές του κόσμου, οι ψυχικές συγκρούσεις, τα διλήμματα, η στασιμότητα, ο θάνατος, το νόημα της ζωής, είναι τα θέματα που απασχολούν τον συγγραφέα ως απόσταγμα της πολυετούς ποιμαντικής του διακονίας, από τα οποία αναδύεται με τη Χάρη του Αγίου Πνεύματος πάντα η ελπίδα!
Η υπέροχη και πρωτότυπη φωτογραφία του εξωφύλλου (τραβηγμένη από τον ίδιο τον συγγραφέα) παραπέμπει στον μοναχικό άνθρωπο, που του αποκαλύπτονται τα χνάρια του αιώνιου Χριστού, που όχι μόνο είναι δίπλα μας και μας καθοδηγεί αλλά και μας καταδιώκει με την αγάπη Του μέσα στη θάλασσα της Χάριτός Του. Είναι τότε που η άγονη άμμος της καρδιάς μας συναντά το ζωοποιό ύδωρ του Θεού.
Καλλιτεχνικές φωτογραφίες κοσμούν και τους αντίστοιχους τίτλους των κεφαλαίων δίνοντας στο βιβλίο μία ιδιαίτερη καλαίσθητη χροιά.
Το περιεχόμενο σίγουρα θα αποζημιώσει τον αναγνώστη, που δεν αρκείται σε κείμενα προβλέψιμα αλλά αφήνει τη διάνοιά του ελεύθερη να δεχθεί τους απροσδόκητους τρόπους με τους οποίους ο Θεός σαρώνει τα σκοτάδια της ψυχής μας προσφέροντας το Φως και τη Βασιλεία Του.

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου