Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 29 Δεκεμβρίου 2016

Σουλτάνος του Μπρουνέι: Aπαγόρευσε τα Χριστούγεννα.

Το σουλτανάτο του Μπρουνέι είναι μια μικροσκοπική χώρα, με μόλις 393.000 κατοίκους, στη βόρεια ακτή της Νήσου Βόρνεο.


Σε αυτό το πλούσιο σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο κρατίδιο, που μέχρι το 1984 ήταν βρετανική αποικία, βασιλεύει ως απόλυτος μονάρχης ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ, ευρύτερα γνωστός ως ο Σουλτάνος του Μπρουνέι.
Τον Απρίλιο του 2015 ο σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ αποφάσισε να μετατρέψει το κρατίδιό του σε απόλυτο ισλαμικό κράτος ανακοινώνοντας ότι πλέον θα ισχύει στο Μπρουνέι ο θεοκρατικός μουσουλμανικός νόμος της Σαρία, ο οποίος προβλέπει μαστιγώματα, ακρωτηριασμούς, αποκεφαλισμούς και λιθοβολισμούς ως ποινές.
Είναι ο ίδιος θεοκρατικός νόμος που ισχύει στη Σαουδική Αραβία, στο Ιράν και εφαρμόζεται από τους τζιχαντιστές στα εδάφη που ελέγχουν.
Ο ίδιος σουλτάνος Χασανάλ Μπολκιάχ ανακοίνωσε τον Δεκέμβριο του 2015 και την απαγόρευση του εορτασμού των Χριστουγέννων.
Το υπουργείο θρησκευτικών υποθέσεων του Μπρουνέι απαγόρευσε πριν ένα χρόνο τον δημόσιο εορτασμό των με το σκεπτικό ότι οι δημόσιοι εορτασμοί άλλων θρησκειών είναι σαν έμμεσοι προσηλυτισμοί εις βάρος του Ισλάμ.
Στο μικρό σουλτανάτο το 20% του πληθυσμού του δεν είναι . Είναι κυρίως βουδιστές και . Το 80% όμως είναι μουσουλμάνοι.
«Οι πιστοί άλλων θρησκειών που ζουν υπό την εξουσία μιας ισλαμικής χώρας -σύμφωνα με το Ισλάμ- μπορούν να ασκούν τη θρησκεία τους ή να εορτάζουν τις θρησκευτικές τους εορτές με τα μέλη της κοινότητάς τους, με την προϋπόθεση ότι οι εορτασμοί δεν θα αποκαλύπτονται ή εμφανίζονται δημόσια στους μουσουλμάνους», ανέφερε η απόφαση του υπουργείου θρησκευτικών υποθέσεων και συνέχιζε:

«Οι μουσουλμάνοι πρέπει να είναι προσεχτικοί και να μην συμμετέχουν σε εορτασμούς σαν αυτούς που σε καμία περίπτωση δεν σχετίζονται με το Ισλάμ… και μπορούν εν αγνοία τους να βλάψουν την πίστη των μουσουλμάνων».
Σύμφωνα με την ίδια απόφαση διατάχτηκε να αφαιρεθούν από όλα τα εμπορικά καταστήματα κι άλλες επιχειρήσεις οι χριστουγεννιάτικοι διάκοσμοι.
Για τους παραβάτες θεσπίστηκε και ποινή. Όποιος παραβιάσει τους παραπάνω κανόνες, δηλαδή γιορτάσει Χριστούγεννα, κινδυνεύει με ποινή φυλάκισης πέντε ετών.
Να σημειωθεί εδώ ότι ο Σουλτάνος δεν ήταν πάντα τόσο συντηρητικός.
To 1996, δηλαδή πριν 20 χρόνια, όταν ο Σουλτάνος έγινε 50 ετών διοργάνωσε ένα μυθικό πάρτι στο Μπρουνέι με 60.000 καλεσμένους από όλο τον κόσμο.
Στο μικρό σουλτανάτο βρέθηκε τότε και ο βασιλιάς της ποπ Μάικλ Τζάκσον, ο οποίος έδωσε τρεις συναυλίες προς τιμήν του μονάρχη. Όσο για τον λογαριασμό, ξεπέρασε τα 23 εκατ. δολάρια.
Να σημειωθεί ότι Σουλτάνος είναι ο δεύτερος πλουσιότερος μονάρχης του κόσμου με περιουσία 20 δισ. δολάρια.
Στις αρχές της δεκαετίας του του ’90 εισήγαγε στο σουλτανάτο του Μπρουνέι μια νέα συντηρητική ιδεολογία που την ονόμασε Μαλαϊκή Ισλαμική Μοναρχία, η οποία ονομάζεται «Μαλαϊκή» επειδή η χώρα βρίσκεται στην ευρεία περιοχή της Μαλαϊκής Χερσονήσου και «Ισλαμική Μοναρχία» επειδή παρουσιάζει τη μοναρχία ως υπερασπιστή της πίστης.
Εκτός από Σουλτάνος είναι Πρωθυπουργός και Πρόεδρος της χώρας του. Στο όνομά του έχει προσθέσει τους τίτλους του «Χατζί» (ιερού προσκυνητή στους αγίους τόπους) και του «σερ» (όπως ανακηρύχτηκε από τη βασίλισσα Ελισάβετ Β΄).

Πηγή: vimaorthodoxias.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου