Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 31 Ιανουαρίου 2017

Σε τζαμί θα μετατρέψουν πλήρως το Ναό της Αγίας Σοφίας στην Τραπεζούντα.



Ο βυζαντινός ναός της Αγίας Σοφίας στην θα μετατραπεί σε πλήρως σε , σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu.

Στο πλαίσιο της «αποκατάστασης» οι Τούρκοι θα αφαιρέσουν το πλαίσιο που κάλυπτε όλες τις τοιχογραφίες, αλλά ένα ηλεκτρονικό σύστημα θα τοποθετηθεί μπροστά από αυτές για να καλύψει αυτά τα περίτεχνα έργα της βυζαντινής εποχής.
Η διαδικασία αποκατάστασης, η οποία αναμένεται να κοστίσει 2 εκατομμύρια τουρκικές λίρες, θα ξεκινήσει μέσα στο 2017.
Η επαρχιακός διευθυντής των θρησκευτικών ιδρυμάτων, Ισμέτ Τσαλίκ είπε ότι το τζαμί, το οποίο μετονομάστηκε σε Κέντρο Τζαμί Τραπεζούντας μετά το άνοιγμα για μουσουλμανική λατρεία, ήταν ένα από τα πιο τουριστικά μέρη της επαρχίας.
«Όταν θα πιέζουμε το κουμπί, όλες οι τοιχογραφίες θα καλύπτονται … Έτσι, οι άνθρωποι θα είναι σε θέση να προσκυνήσουν χωρίς καμία επιρροή από τις χριστιανικές τοιχογραφίες », είπε. Ο ίδιος είπε επίσης ότι το τζαμί θα αποκατασταθεί στην αρχική του μορφή.
«Στόχος μας είναι να διατηρήσουμε αυτό το τζαμί ανοιχτό κατά τη διάρκεια της διαδικασίας αποκατάστασης. Κλείνοντας το τζαμί σε επισκέψεις [μας αναστατώνει]. Γι “αυτό θα παραμείνει μερικώς ανοιχτό», είπε, σημειώνοντας πως και η Μονή της Σουμελά είχε κλείσει για την αποκατάσταση.

Η ανάδειξη των αγιογραφιών έγινε μετά από σκληρή δουλειά της ομάδας του Πανεπιστημίου του Εδιμβούργου μεταξύ 1958 και 1964. Όπως όμως δήλωσε ειδικός που ενεπλάκη στη διαδικασία τότε, μόνο το ένα έκτο των τοιχογραφιών επιβίωσαν στο χρόνο και στο σοβά.
Σχεδόν όλο το εσωτερικό του ναού σοβαντίστηκε όταν ο ναός έγινε τζαμί, μετά την εκδίωξη της ορθόδοξης κοινότητας της Τραπεζούντας.
Η εκκλησία της Αγίας Σοφία στην Τραπεζούντα κατασκευάστηκε ως μοναστήρι από τον αυτοκράτορα Μανουήλ τον Α στα έτη 1250-1260.
Όταν ο Μωάμεθ Β” κατέλαβε την πόλη το 1461, η εκκλησία μετατράπηκε σε τζαμί και τοιχογραφίες της καλύφθηκαν με ασβέστη.
Το 2012 παραδόθηκε στην Γενική Διεύθυνση Βακουφίων και το 2013 άνοιξε ως τζαμί.

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου