Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

«Να γιατί όσοι επιλέγουν τον πολιτικό γάμο είναι εκτός Εκκλησίας».


Ο Μητροπολίτης Σιατίστης  Παύλος εξηγεί για ποιον λόγο δεν επιτρέπεται να βαπτίζουν παιδιά όσοι δεν ακολουθούν τους (σαφείς) ιερούς κανόνες

Mεγάλη έκταση έλαβε -κυρίως σε ρεπορτάζ τηλεοπτικών καναλιών- η άρνηση κληρικού από την περιοχή της Λακωνίας να κοινωνήσει έναν άντρα και μια γυναίκα που έχουν παντρευτεί όχι με θρησκευτικό γάμο αλλά με πολιτικό. Οπως φάνηκε από τις αναφορές σχετικών τηλεοπτικών -και μη- ρεπορτάζ, το ζευγάρι δυσανασχέτησε, καθώς δεν μπορούσε να καταλάβει τον λόγο για τον οποίο ο παπάς του χωριού στο οποίο διαμένουν μόνιμα δεν τους μετέδωσε το Σώμα και το Αίμα του Κυρίου κατά τη διάρκεια της τέλεσης του ιερού μυστηρίου της θείας ευχαριστίας.
Το συγκεκριμένο συμβάν προκάλεσε πολλά και αντικρουόμενα σχόλια. Δεν ήταν λίγοι εκείνοι οι οποίοι κατηγόρησαν χωρίς δεύτερη σκέψη την Εκκλησία και τον εν λόγω κληρικό, ο οποίος δεν κοινώνησε το ζευγάρι για μια, όπως υποστήριξαν, «ασήμαντη» αφορμή. Είναι όμως έτσι τα πράγματα ή μήπως οι κανόνες της Εκκλησίας είναι απολύτως ξεκάθαροι και δεν αφήνουν κανένα περιθώριο παρερμηνείας;

Με αφορμή το εν λόγω συμβάν, η «Ορθόδοξη Αλήθεια» θέλησε να μάθει τη θέση της Εκκλησίας απέναντι σε τέτοιου είδους ζητήματα. Για τον λόγο αυτό συνομίλησε με τον Μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ. Παύλο, ο οποίος είναι πρόεδρος της αρμόδιας Συνοδικής Επιτροπής Γάμου, Οικογενείας, Προστασίας Παιδιού και Δημογραφικού Προβλήματος. «Ασφαλώς, η Εκκλησία έχει συγκεκριμένους κανόνες. 

Η Εκκλησία είναι μία και αδιαίρετη και, ουσιαστικά, όλα τα μυστήριά της αφορούν τη σωτηρία του ανθρώπου. Εκείνος ο οποίος τελεταρχεί σε όλα τα μυστήρια είναι το Πανάγιο Πνεύμα. Εάν κάποιος δεν θέλει να κάνει θρησκευτικό γάμο διότι δεν πιστεύει στον Θεό, είναι ελεύθερος να μην τον κάνει. Αλλά ελεύθερος σημαίνει και υπεύθυνος για τις αποφάσεις του» δηλώνει ο Μητροπολίτης Σισανίου. «Τα μυστήρια της Εκκλησίας», σημειώνει χαρακτηριστικά, «αφορούν τα μέλη της Εκκλησίας. Εάν κάποιος είναι αβάπτιστος, πώς θα κοινωνήσει; Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν κάποιος έχει εξέλθει της Εκκλησίας κάνοντας πολιτικό γάμο, δηλαδή αρνούμενος τη χάρη του Αγίου Πνεύματος στη ζωή του, γιατί περί αυτού πρόκειται, πώς μετά θα έρθει να ζητήσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος;» αναρωτιέται.

Το παραάδειγμα
Ο κ. Παύλος μοιράστηκε και ένα γεγονός το οποίο πληροφορήθηκε πρόσφατα και του έκανε ιδιαίτερη εντύπωση: «Κάποιος γονιός καταφέρθηκε εναντίον μιας δασκάλας του παιδιού του, το οποίο δεν είναι χριστιανός. Οταν το σχολείο και η τάξη του παιδιού αυτού εκκλησιάστηκαν, η δασκάλα ενημέρωσε τον μαθητή ότι δεν μπορούσε να κοινωνήσει και ο γονιός επαναστάτησε. Μα, ασφαλώς, δεν μπορούσε να κοινωνήσει το παιδί. Οι άνθρωποι μπορεί να είναι μπερδεμένοι, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι και η Εκκλησία πρέπει να είναι μπερδεμένη, διότι έχει ξεκάθαρες απόψεις: ή θέλεις να είσαι μέλος της και δέχεσαι τις ευλογίες της, μετέχοντας στη ζωή της, ή επιλογές στη ζωή της Εκκλησίας δεν μπορείς να κάνεις».
Ως έμπειρος πνευματικός, ο Μητροπολίτης Σισανίου δίνει πολύ μεγάλη βαρύτητα στην ευθύνη που συνοδεύει την ταυτότητα ενός χριστιανού πιστού.

Στη Χαλκίδα
Κατά τη διάρκεια της συνομιλίας μας, αναφέρθηκε και σε ένα περιστατικό που έτυχε να ζήσει ο ίδιος από πολύ κοντά. Ενας ιερέας στη Χαλκίδα αρνήθηκε σε έναν άνθρωπο να γίνει ανάδοχος, καθώς ο ενδιαφερόμενος είχε παντρευτεί με πολιτικό γάμο. Ο υποψήφιος νονός κατηγόρησε τον ιερέα ότι με αυτή τη στάση του προσέβαλε την προσωπικότητά του.

«Στο δικαστήριο που έγινε», μας διηγείται ο σεβασμιότατος, «ήμουν μάρτυς και, όταν κλήθηκα να καταθέσω για την υπόθεση, είπα: “Κύριε πρόεδρε, ο ιερέας με την πράξη του αυτή, όχι μόνο δεν πρόσβαλε την προσωπικότητα του συγκεκριμένου ανθρώπου, αλλά τη διέσωσε από ένα πλήρες ρεζίλεμα, διότι πώς θα ομολογούσε μια πίστη την οποία δεν πιστεύει; Αυτό δεν είναι αντιφατικό, δεν είναι ρεζιλίκι;” Τελικά, το δικαστήριο δέχτηκε αυτό τον ισχυρισμό και αθώωσε τον ιερέα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου