Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 18 Απριλίου 2017

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: «Ο Χριστός εστιν η χαρά και η ζωή και η Ανάστασις ημών»!

Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος: «Σήμερα η Εκκλησία οφείλει να αποδείξει ότι όντως ο Χριστός ανέστη και εμείς είμαστε αναστημένοι.

Και πως θα το αποδείξουμε; Πως η Εκκλησία σήμερα θα απαντήσει σε αυτό το αμείλικτο ερώτημα του θανάτου του ανθρώπου; Μας το απάντησε ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος εκείνη τη νύχτα, «τη μια των Σαββάτων», τη λαμπροφόρο εκείνη νύχτα της Αναστάσεως του Κυρίου. 
Λέει ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος: «μηδείς φοβείσθω θάνατον! Ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος». Τι μεγάλος λόγος είναι αυτός μέσα από την εμπειρία των Αγίων! Μέσα από το παραλήρημα της χαράς της Αναστάσεως έρχεται ο άγιος Ιωάννης ο Χρυσόστομος και λέει, κανένας σας να μην φοβάται τον θάνατο, «μηδείς φοβείσθω θάνατον! Ηλευθέρωσε γαρ ημάς ο του Σωτήρος θάνατος», κανένας σας να μην κλαίει για τα πταίσματα και τα λάθη του, διότι από τον τάφο ανέτειλε η συγγνώμη.

«Μηδείς θρηνείτω πενίαν», κανείς να μην κλαίει για τη φτώχια του, διότι ανέτειλε η κοινή βασιλεία από τον τάφο του Χριστού. «Ανέστη Χριστός και νεκρός ουδείς εν τω μνήματι!» Ανέστη ο Κύριος και κανένας νεκρός δεν είναι μέσα στο μνήμα. Γιατί; Διότι αυτός είναι η Ανάστασή μας.
Εύχομαι ολόψυχα, ο Θεός, ο ζωντανός Θεός, Αυτός ο οποίος καλεί τον άνθρωπο εις την πανήγυριν της δόξης της βασιλείας Του, να δώσει και σε μας τη μεγάλη εμπειρία, να υπερβούμε τα παρόντα, να ξεπεράσουμε τον θάνατο, να διαλύσουμε το σκότος του μνήματος του παρόντος αιώνος και να γευθούμε τη μεγάλη εμπειρία της αγάπης του Χριστού. Να καταλάβουμε ότι ο Χριστός για μας είναι πατέρας μας, είναι αδελφός μας, είναι φίλος μας, είναι η ζωή μας η ίδια. «Αυτός εστιν η χαρά και η ζωή και η Ανάστασις ημών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου