Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Οι τρόποι της προσευχής.

Ο Άγιος Νικόδημος ο αγιορείτης γράφει:
Οι τρόποι με τους οποίους πρέπει να προσεύχεσαι είναι δυο, εσωτερικός και εξωτερικός.

Ο εσωτερικός είναι το να βιάζεσαι να συμμαζώνεις το νου σου στα λόγια της προσευχής κι άλλο κανένα πράγμα να μην τον αφήνεις να συλλογίζεται στοχαζόμενος ότι παρίστασαι ενώπιον του θεού.

Και για να συμμαζώνεται ο νους σου ευκολότερα βάστα και λίγο την αναπνοή σου. Την δε καρδιά σου κάνε την να νοστιμεύεται στα λεγόμενα, καθώς νοστιμεύεται και στα καλά φαγητά.
Να έχεις ταπείνωση, συντριβή και κατάνυξη, και άλλοτε μεν να προσεύχεσαι με το νου και την καρδιά, που είναι καλύτερο, άλλοτε δε και με το στόμα.

Ο δε εξωτερικός τρόπος, κατά τον αυτόν Αγ. Νικόδημον, είναι:
Το να προσεύχεσαι :
- πότε σκύβοντας κάτω την κεφαλή σου, σαν τον τελώνη,
- πότε στεκόμενος,
- πότε γονατιστός και
- πότε σηκώνοντας τα χέρια σου.

Όλοι αυτοί οι τρόποι είναι μαρτυρημένοι από τις θείες γραφές.

Ο καιρός της προσευχής είναι το να προσεύχεσαι στους διορισμένους από την εκκλησία επτά καιρούς :
Εσπερινόν, απόδειπνον, μεσονυκτικόν, όρθρον και ώρες κατά το ψαλμικό «επτά φορές τη μέρα σε ύμνησα».

Ιδιαίτερα να βιάζεις τον εαυτό σου στο να προσεύχεσαι παντοτινά και αδιάλειπτα, καθώς παραγγέλλει ο Απ. Παύλος: «αδιαλείπτως προσεύχεσθε».

Να προσεύχεσαι λοιπόν και όταν κάνεις την τέχνη σου ή άλλη σου υπηρεσία και να τις "αρταίνεις" με την προσευχή ωσάν με αλάτι, κατά τον Μέγαν Βασίλειον.

Ο τόπος της προσευχής κατά πρώτον λόγον είναι ο ναός. κατά δεύτερον λόγον να είναι ο πλέον ήσυχος τόπος του σπιτιού σου. διότι βλέπουμε και τον Απ. Πέτρο που «ανέβη πάνω στο δώμα του σπιτιού να προσευχηθεί».

Με την προσευχή θα σου έρθει η όρεξη για περισσότερη προσευχή. Η προσευχή είναι ξεκούραση, ειρήνη σώματος και ψυχής. Είναι διάλογος και τροφή πνευματική. Και η συχνότητα της προσευχής είναι η ταπείνωση και η υπομονή.

(Από πνευματικά μελετήματα ιεράς μονής Κουτλουμουσίου κλπ)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου