Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 6 Αυγούστου 2017

Μια γηροκόμος Παναγιά..!!!

panagia girokomos 1 
Του Σπύρου Συμεών για την Romfea.gr


Και η ιστορία μας ξεκινά από πολύ πολύ παλιά, αιώνες πριν όταν ο Μέγας Κωνσταντίνος διέκρινε το Ρωμαλέο ήθος και τις εξαιρετικές ικανότητες του νεαρού Αρτεμίου και τον διόρισε ως Δούκα και Αυγουστάλιο της Αλεξάνδρειας δίδοντάς του το αξίωμα του Πατρικίου.
Λόγω και της ευσέβειας του αλλά και της υπακοής του, τον έστειλε το 357 μ.Χ. στην Πάτρα προκειμένου να παραλάβει τα λείψανα του Πρωτοκλήτου μαθητού του Χριστού, Αποστόλου Ανδρέα.
Κατά το διάστημα που ο Άγιος Αρτέμιος έμεινε στην Πάτρα σύμφωνα με την παράδοση ίδρυσε ένα μοναστικό συγκρότημα που διατηρούσε γηροκομείο καθώς επίσης και υδραγωγείο για την περιοχή της μεγαλουπόλεως αυτής.
Η Μονή πήρε το όνομα από το γηροκομείο που διατηρούσε στους χώρους της και από εκεί έμεινε και ως προσωνύμιο στην θαυματουργή εικόνα του 4ου αιώνα μ.Χ. ως Παναγία Γηροκομίτισσα, η παρηγοριά των ηλικιωμένων και όχι μόνο.
Πανηγυρίζει τον 15αυγουστο περιφέροντας ακόμη και τον επιτάφιο της Παναγίας στους χώρους της Μονής, όπως επίσης τιμά ιδιαιτέρως τον κτήτορά της Άγιο Μεγαλομάρτυρα Αρτέμιο ο οποίος τυγχάνει και προστάτης της Ελληνικής Αστυνομίας.
Η Παναγία η Γηροκομήτισσα, η Γηροκόμος της Πάτρας αποτελεί από τα αρχαιότερα χριστιανικά προσκυνήματα της Ελλάδος αλλά και πνευματικό καύχημα των κατοίκων της Πάτρας.
Ανά τους αιώνες λειτουργούσε κατά μεγάλα χρονικά διαστήματα εκεί γηροκομείο όπου φρόντιζαν τους γηραιούς συνανθρώπους που δεν είχαν απογόνους να τους φροντίσουν, η Παναγία πάντα τους συντρόφευε και ήταν άρρηκτα συνδεδεμένη με την ζωή τους.

Την υπεραγαπούσαν και την τιμούσαν με κάθε τρόπο.
Αναρίθμητα είναι τα θαύματα τα οποία έχουν καταγραφεί και μάλιστα αν και γηροκόμος πολλά τα θαύματα αναφέρονται σε νέους και νέες με θαυματουργές ιάσεις σπάνιων παθήσεων, ιάσεις καρκινοπαθών μα πάνω από όλα ψυχικές ανατάσεις και παρηγορία όσων την προσκυνούν με απλότητα και πίστη...
''γηροκομεί'' κάθε ψυχή ανεξαρτήτου ηλικίας, αιτήματος, φύλου, εθνικότητος ακόμη και θρησκείας αρκεί να πιστέψει σ Αυτήν και μέσω Αυτής στον Υιό της.
Γηροκομίτισσα πάντων η παρηγοριά, των θλιβομένων η συντροφιά..!!!

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου