Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 9 Ιανουαρίου 2018

Πάφου Γεώργιος στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ: «Οι Τούρκοι θέλουν να εξαλείψουν οτιδήποτε Χριστιανικό κι Ελληνικό».

Την άθλια κατάσταση στην οποία βρίσκονται τα Ορθόδοξα μνημεία στην κατεχόμενη Κύπρο με την άμεση και ακέραια ευθύνη του τουρκικού κράτους τονίζει στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος.

Ο Πανιερώτατος μεταφέρει με γλαφυρό τρόπο τα όσα συμβαίνουν στην αδίκως κατεχόμενη Κύπρο, τονίζοντας πως πάγιο αίτημα της Αρχιεπισκοπής Κύπρου είναι να επιδιορθώσει με δικά της έξοδα της Εκκλησίες και τις Μονές που έχουν καταστραφεί, είτε από ανθρώπινο χέρι είτε από τον χρόνο.
Αναλυτικά όσα είπε στο ΒΗΜΑ ΟΡΘΟΔΟΞΙΑΣ:
– Πανιερώτατε, ποια είναι η κατάσταση των Ορθόδοξων μνημείων στην κατεχόμενη πλευρά του νησιού;
«Στις περισσότερες από τις 500 Εκκλησίες μας η κατάσταση είναι άθλια. Κάποιες έχουν μετατραπεί σε μουσουλμανικά τεμένη, άλλες σε κέντρα διασκέδασης, άλλες σε στρατώνες και άλλες σε στάβλους για ζώα. Αρκετές όμως έχουν αφεθεί και ρημάζουν από τον χρόνο. Ζητήσαμε να τις επιδιορθώσουμε με δικά μας έξοδα, αλλά δεν το επιτρέπουν. Αυτό είναι ένα πάγιο αίτημα.
Οι λίγες Εκκλησίες που διατηρούνται, είναι μουσεία που τα εκμεταλλεύονται. Όπως ο Αγιος Μάμας στην Μόρφου, η Μονή του Αποστόλου Βαρνάβα στην Αμμόχωστο, ο Αρχάγγελος Μιχαήλ στην Κερύνεια. Είναι επισκέψιμα στους τουρίστες και εισπράττουν χρήματα μέσω του εισιτηρίου στην είσοδο».

– Τα αιτήματα των Μητροπόλεων για την τέλεση Θείων Λειτουργιών σπανίως γίνονται δεκτά από τους Τουρκοκύπριους.
«Ακριβώς. Σκοπός τους είναι η εξαφάνιση οτιδήποτε δείχνει τον Χριστό και τον Ελληνισμό. Αυτές οι λίγες που διατηρούνται και τις ελάχιστες φορές που μας δίδουν άδεια να λειτουργήσουμε, το πράττουν για να δείξουν στον έξω κόσμο ότι σέβονται τα μνημεία, και να δείξουν πως είναι φιλελεύθεροι. Πρόκειται για στυγνή καταπάτηση των θρησκευτικών ελευθεριών».
– Πως ενεργεί η Αρχιεπισκοπή Κύπρου σε όσα κάνει η τουρκοκυπριακή πλευρά;
«Τα αιτήματά μας είναι συνεχή και πάγια. Οι Τούρκοι θέλουν να εξαλείψουν οτιδήποτε δηλώνει Χριστιανισμό και Ελλάδα. Εκκλησίες, σχολεία, αρχαιολογικούς χώρους. Στο πρόσφατο ταξίδι του Αρχιεπισκόπου Κύπρου Χρυσοστόμου στη Ρωσία και στη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν ζήτησε να μεσολαβήσει προς τον Τούρκο Πρόεδρο ώστε να μας δοθεί η δυνατότητα να επισκεπτόμαστε τις Εκκλησίες μας και να τις επιδιορθώσουμε. Ο κ.Πούτιν υποσχέθηκε να το πράξει. Αυτό που χρειάζεται όμως, είναι η ενότητα των Ελλήνων. Να μην το ξεχνάμε…».

Πηγή: Βήμα Ορθοδοξίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου