Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 20 Απριλίου 2018

Την Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου θα τελέσει ο Σεβασμ. Μητροπολίτης μας στον Ιερό μας Ναό.

Την αρχαιοπρεπή Θεία Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου. θα τελέσει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιώς κ. Σεραφείμ, την Κυριακή 22 Απριλίου, στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Πειραιώς.
Η εν λόγω Λειτουργία ανήκει στην αρχαία Αλεξανδρινή λειτουργική παράδοση με σημαντικές όμως βυζαντινές επιδράσεις στην πορεία του χρόνου. 
Φέρεται με το όνομα του Αποστόλου Μάρκου, πρώτου επισκόπου της Αλεξάνδρειας, χωρίς βεβαίως να ανήκει σ’ αυτόν διότι υπήρχε στην Καινή Διαθήκη. Άλλωστε κανένα λειτουργικό κείμενο δεν συντάχθηκε τον 1ο αι. μ.Χ. Η σύνδεσή της με το όνομα του Αποστόλου Μάρκου δείχνει την προέλευσή της και την αναφορά της σε λειτουργικά και πολιτισμικά δεδομένα της Αλεξάνδρειας. Γράφτηκε στα ελληνικά, μας είναι γνωστή από σπαράγματα περγαμηνών και παπύρων του 4ου – 5ου αι., αλλά τα χειρόγραφα που περιέχουν ολόκληρο το κείμενο είναι του 11ου αι. και εξής.

Χαρακτηριστικά της Λειτουργίας αυτής, η οποία από τον 13ο αι. αντικαταστάθηκε με τις βυζαντινές Λειτουργίες, είναι η έλλειψη μερίδων στην Προσκομιδή, ο αρχαϊκός τρόπος είσοδο του κλήρου και του λαού στο Ναό, η απουσία Αντιφώνων στο πρώτο της μέρος, τέσσερα Αναγνώσματα (δύο από την Παλαιά Διαθήκη και δύο από την Καινή Διαθήκη), χαρακτηριστικά διακονικά παραγγέλματα, όπως «Προσεύξασθε», «Πετάσατε», «Προς ανατολάς βλέψατε» κ.ά., η παρεμβολή των διπτύχων προ του επινικίου ύμνου, οι δύο επικλήσεις (μια προ των ιδρυτικών λόγων και μία μετά), ο μελισμός προ της Κυριακής προσευχής, ο καθαγιασμός πολλών άρτων και πολλών ποτηρίων, και ο τρόπος κοινωνίας κατά το αρχαίον έθος δηλαδή πρώτα η κοινωνία το αγίου άρτου και στη συνέχεια του ποτηρίου. Σε θεολογικό επίπεδο η Λειτουργία του Αποστόλου Μάρκου αποτυπώνει πλήρως τη Χριστολογία και Πνευματολογία της Εκκλησίας μας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν και τα τοπικά πολιτισμικά χαρακτηριστικά, όπως είναι η αναφορά στην αγροτική ζωή των Αιγυπτίων, την πόλη της Αλεξάνδρειας και τα νερά του Νείλου ποταμού.
Σας περιμένουμε στην ενοριακή μας οικογένεια και την ευχαριστιακή μας σύναξη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου