Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Διεθνή βραβεία στην Αγ. Κυριακή Νάξου και στη Μονή Σινά.


Διάκριση του Βραβείου Ευρωπαϊκής Πολιτιστικής Κληρονομιάς/ Europa Nostra κέρδισε η βυζαντινή εκκλησία της Νάξου Αγία Κυριακή για τις μοναδικές τοιχογραφίες του 9ου αιώνα, ανακοινώθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η αποκατάσταση των τοιχογραφιών της Αγίας Κυριακής έγινε χάρη στη συνεργασία ελληνικών και ελβετικών οργανώσεων, επισημαίνεται στην ανακοίνωση.
Η εκκλησία της Αγίας Κυριακής βρίσκεται στη θέση Καλλονή που απέχει περίπου 3 χλμ. από τον οικισμό της Απειράνθου.
Χρονολογείται στην περίοδο της Εικονομαχίας, περίπου τον 9ο αιώνα, και αποτελεί ένα από τα σπουδαιότερα βυζαντινά μνημεία όχι μόνο της Νάξου αλλά και των Βαλκανίων.
Έχει πλήθος τοιχογραφιών με πιο χαρακτηριστική την απεικόνιση πτηνών με κορδέλες στο λαιμό, που βρίσκεται στην αψίδα του ιερού.

Βραβείο στην Αγία Αικατερίνη του Σινά
Δόθηκε επίσης βραβείο για το συλλογικό έργο αποκατάστασης των ψηφιδωτών της Μεταμόρφωσης στην αψίδα της βασιλικής στην Μονή Αγίας Αικατερίνης του Σινά και στην κατηγορία «Αποκατάσταση» στο Ζωγράφειο, το ελληνικό σχολείο στην Κωνσταντινούπολη.
Οι νικητές του βραβείου θα τιμηθούν σε τελετή που θα γίνει στις 22 Ιουνίου στο Βερολίνο, στη διάρκεια της πρώτης Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί για την Ευρωπαϊκή Πολιτιστική Κληρονομιά.
Η τελετή θα γίνει παρουσία του Προέδρου της Γερμανίας Φρανκ Βάλτερ Στάινμαγερ, ο οποίος είναι επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Έτους Πολιτιστικής Κληρονομιάς στη Γερμανία.

Πηγή: 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου