Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 8 Μαΐου 2018

Η αναμέτρηση με τον Θεό

            Δημητρίου Μπαμπάτσικου

Γράφει κάπου ο Καζαντζάκης ότι, όταν επισκέφθηκε το Άγιον Όρος, βρήκε έναν γέροντα ασκητή που όλη του τη ζωή την είχε περάσει εκεί, στο περιβόλι της Παναγιάς. 
Τον ρώτησε, λοιπόν, τι κάνει εκεί πάνω. Παλεύω, του λέει. Με ποιον παλεύεις ; με τον διάβολο; ρωτά ο συγγραφέας.
Όχι, απαντά ο ασκητής. Αυτόν τον έχω νικήσει πριν πολλά χρόνια. Με τον Θεό παλεύω και ελπίζω να με νικήσει 
Θεία ευδοκία, μια ομάδα αδελφών, αποφασίσαμε πριν λίγες ημέρες να ανέβουμε λίγο ψηλότερα, να απωθήσουμε προσωρινά τις βιοτικές μέριμνες και να ζήσουμε για λίγο στον κήπο του Θεού, στο Άγιον Όρος. 
Στην χιλιόχρονη ιστορία του το Όρος έχει ακούσει τόσο πολλά λόγια, που είναι περιττό να προσθέσει κανείς ο,τιδήποτε. Ταπεινά θα ήθελα να καταθέσω μόνο αυτό :
Μπαίνοντας στη ζωή του Όρους ένιωσα ότι ήταν η μοναδική μου ευκαιρία να αναμετρηθώ με τον Θεό. Καθώς εκεί μπορείς αληθινά να ψηλαφίσεις τον Θεό και τους Αγίους, μπορείς να ζυγίσεις την ζωή σου : από την μια μεριά ο τρόπος της ζωής σου στον κόσμο και από την άλλη η συνειδητή απόφαση κάποιων για βίωση της χριστιανικής ζωής, της όντως ζωής.
Πόσο απέχω από αυτό; Τι ζητά από εμένα ο Θεός και τι εγώ Του δίνω; 
Γιατί εγώ δυσκολεύομαι να απευθύνω δυο λόγια προσευχής σε Εκείνον, ενώ όλοι αυτοί που συναντήσαμε εκεί μπορούν και ξαγρυπνούν για χάρη Του κάθε νύκτα; 
Γιατί μερικές φορές νομίζω ότι είναι απών, ενώ αξιωθήκαμε να προσκυνήσουμε λείψανα Αγίων που υπάρχουν εκεί εδώ και δύο χιλάδες χρόνια, ολοζώντανη μαρτυρία της Ύπαρξής Του;
Επειδή ξεκίνησα με τον Καζαντζάκη, θα τελειώσω αυτό το σημείωμα με αυτόν: Γράφει πάλι στο ίδιο έργο του ότι ένας καλόγερος ζητούσε σε όλη του τη ζωή τον Θεό. Και μόνο όταν πια ψυχομαχούσε κατάλαβε πως ο Θεός τον ζητούσε!
Ο Θεός βρίσκεται στην έρημο του Αγίου Όρους, βρίσκεται όμως και στην έρημο της πόλης.
Ο Θεός ζει στις καρδιές όλων όσων ποθούν να αναμετρηθούν μαζί Του, τόσο εκεί όσο και εδώ. 
Το αποτέλεσμα της αναμέτρησης είναι ήδη γνωστό : είναι η Αγάπη Του !
Χριστός Ανέστη !
Πηγή:  Εκδόσεις Χρυσοπηγή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου