Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Η χριστιανική ζωή φέρνει πάντα αντίδραση στην κοσμική νοοτροπία.

Εάν κάποιος προσπαθεί να ζήσει Χριστομίμητα φέρνει αντίδραση στους άλλους. Όχι γιατί είναι κάτι το κακό, αλλά είναι κάτι το οποίο τους ελέγχει. Ελέγχει την αμαρτία τους.
Εσύ μπορεί ποτέ να μην τους ελέγξεις, όμως η παρουσία σου και μόνο πληροφορεί τις ψυχές τους.
Ειδικά εκείνες τις στιγμές λοιπόν κατα τις οποίες οι άνθρωποι σε απαξιώνουν στο όνομα των δικών τους ιδεών και προτύπων ζωής, τότε να ξέρεις ότι ποθούν να ζήσουν αυτό που ζεις, τότε να ξέρεις ότι θέλουν να αποκτήσουν αυτά που έχεις, αυτά που βιώνεις. Και ακριβώς αυτή τους η αποτυχία τους κάνει να σε βγάζουν σκάρτο, ανάξιο, τρελό, και χίλια δυο άλλα.
Τα δικά τους συντρίμμια ζωής αντί να γίνουν η αφορμή για μετάνοια, γίνονται τα θεμέλια μιας κομπλεξικής νοοτροπίας.
Σε αποκαλούν οπισθοδρομικό, άνθρωπο με παρωπίδες, αμαθή, κορόϊδο, για να κρύψουν τον δικό τους προσωπικό "πνευματικό μεσαίωνα" που βιώνουν.
Όσοι θέλουν θα καταλάβουν. Όσοι θέλουν θα ωφεληθούν. Όσοι θέλουν θα σε αποδεχτούν και θα προβληματιστούν. Άλλοι πάλι θα μείνουν στο να σε ελέγχουν, στο να ζητούν συνεχώς εξηγήσεις, στο να σκανδαλίζονται με όλα τα απωθημένα τους, στο να παραμονεύουν να σε βρούνε λάθος, στο να σου θυμίσουν το παρελθόν σου, ίσως και την αμαρτία σου ώστε να σε αποτρέψουν από την προσπάθειά σου να ζήσεις γνήσια, δηλαδή θεοπρεπώς.

Ο φθόνος είπε ένας σοφός κοιτά από το μικροσκόπιο.
Αφήστε τα μικροσκόπια για τους μικροβιολόγους και αναζητήστε την Αλήθεια. Η Αλήθεια δεν βρίσκεται στις ζωές των άλλων, αλλά στις ζωές των Αγίων, στην ζωή του Χριστού.
Και εσύ αδελφέ μου, αδελφή μου που πόθησες να ζήσεις μέσα στην Εκκλησία του Χριστού, μην δειλιάσεις, μην απογοητευτείς, μην κατακρίνεις, μην τρομάξεις από το μένος του πολέμου που δέχεσαι ή θα δεχτείς από τους ανθρώπους, από φίλους, οικείους και συγγενείς.
Θυμίσου τα λόγια του Κυρίου: "Εἰ ὁ κόσμος ὑμᾶς μισεῖ, γινώσκετε ὅτι ἐμὲ πρῶτον ὑμῶν μεμίσηκεν" (Ιω.15.18), δηλαδή "Αν ο κόσμος σάς μισεί, ας γνωρίζετε ότι εμένα πρώτα από εσάς έχει μισήσει".
Αρχιμ. Παύλου Παπαδόπουλου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου