Απ' ευθείας μετάδοση Ιερών ΑκολουθιώνΤετάρτη, 15 Μαΐου 2019

Ο Άγιοσ Παϊσιος για το πως πρέπει να ψηφίζουμε.

Στον καιρό του Άγιου Παίσιου και λίγο πριν κάποιες εκλογές, όπως αναφέρεται στο βιβλίο του Ιερομόναχου Χριστόδουλου Αγιορείτου «Ο γέρων Παϊσιος» είχαν πάει μερικοί επισκέπτες στον Γέροντα με σκοπό να τον ρωτήσουν τι γνώμη είχε και ποιόν, κατά τη γνώμη του, έπρεπε να ψηφίσουν.
Και εκείνος είχε δώσει την εξής απάντηση:
«Κοιτάξτε βρε παιδιά! Ποιός είναι πιο κοντά στην Εκκλησία, ποιός αγωνίζεται γι’ αυτήν και για την πατρίδα και ποιός έχει ζωή σύμφωνη μ΄αυτά που λέει; Όποιον βλέπετε πως είναι πιο καλός και πιο κοντά στην Εκκλησία, αυτόν να ψηφίζετε. Δε λέω να ψηφίζετε κόμματα, όπως αυτά που βγαίνουν και λέγονται Χριστιανοδημοκρατικά κ.λ.π., γιατί είναι λάθος.
Δεν πρέπει να κομματιαζόμαστε. Εμείς πρέπει να αγαπούμε πρώτα την Εκκλησία μας και μετά την πατρίδα μας και να ψηφίζουμε αυτούς που βλέπουμε να αγωνίζονται γι’ αυτά τα δύο.
Βλέπετε, ο Μακρυγιάννης κι όλοι οι μεγάλοι ήρωες γι αυτά τα δύο αγωνίστηκαν κι έχυσαν το αίμα τους. Πρώτα υπέρ πίστεως και μετά υπέρ πατρίδος.
Γι’ αυτό και ‘μεις, σήμερα, πρέπει να τους είμαστε ευγνώμονες, που είμαστε ελεύθεροι και όχι…δούλοι των Τούρκων και να προσπαθούμε τέτοιοι Έλληνες να βγαίνουν στην εξουσία, που να χύνουν το αίμα τους πρώτα υπέρ της πίστεως και μετά υπέρ της πατρίδος.
Σήμερα δυστυχώς βάλαμε μέσα στη Βουλή ανθρώπους να μας διοικούν των οποίων το ιστορικό είναι πολύ επιβαρημένο»
Σε μια άλλη περίπτωση πάλι για εθνικές εκλογές ρώτησαν τον Άγιο Παΐσιο τον Αγιορείτη ποια ήταν η γνώμη του και ποιόν εκείνος θεωρούσε άξιο, για να ψηφίσουν.
Ο Γέροντας είπε:

-Να ψηφίσετε όποιον βλέπετε ότι είναι ο καλύτερος, όποιον αγαπά τον Θεό και την πατρίδα μας, αυτόν να ψηφίσετε.
Τότε εκείνοι, επί μονίμου βάσεως του απαντούσαν:
-Γέροντα, όλοι το ίδιο είναι.
Κι εκείνος τους είπε:
«Βρε παιδιά, κοιτάξτε εδώ πέρα: όλες οι ελιές ίδιες είναι και όλες έχουν δάκο, όμως άλλες έχουν εκατό τοις εκατό, ενώ άλλες πενήντα τοις εκατό.
Εμείς, λοιπόν, εφόσον έχουμε ανάγκη από ελιές, πρέπει να κοιτάξουμε ποιές έχουν το λιγότερο δάκο, γιατί διαφορετικά δέ γίνεται. Και πάντα πρέπει να ψηφίζουμε με δύο κριτήρια: α) με το πόσο αγαπά ο υποψήφιος το Θεό και είναι συνειδητό μέλος της Εκκλησίας και
β) με το πόσο αγαπά την πατρίδα και αποβλέπει στο γενικό καλό του τόπου κι όχι στο δικό του συμφέρον.
Εάν κάποιος χρησιμοποιήσει κάποιο άλλο κριτήριο, εκτός από αυτά τα δύο, τότε κινείται ιδιοτελώς, και δεν είναι αυτό που κάνει χριστιανικό. Αργότερα θα επιτρέψει η Θεία Δικαιοσύνη να το πληρώσει».
Δεν ήταν όμως μόνο ο Άγιος Παίσιος ο οποίος έδινε ρήσεις και συμβουλές για το ποια κριτήρια έπρεπε να έχουν όταν θα ασκούσαν το εκλογικό τους δικαίωμα και υποχρέωση.
Ήταν και ο Όσιος Πορφύριος.
Ρώτησε κάποιος τον Γέροντα, τι πρέπει να ψηφίσει στις βουλευτικές εκλογές. Τότε εκείνος του απάντησε παραβολικά:
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία είναι σαν την κλώσσα: Κάτω από τα φτερά της σκεπάζει και άσπρα πουλάκια και μαύρα πουλάκια».
«Η Ορθόδοξη Εκκλησία δεν πολιτικοποιείται και πολύ περισσότερο δεν κομματικοποιείται. Σκεπάζει με την αγάπη όλους, χωρίς να ταυτίζεται με φατρίες».
Δεν έδινε όμως μόνο συμβουλές αλλά εξέφραζε και την άποψή του ταυτόχρονα:
«Τι να σου κάνουν οι πολιτικοί; Είναι μπερδεμένοι με τα ψυχικά πάθη τους. Όταν ένας άνθρωπος δεν μπορεί να βοηθήσει τον εαυτό του, πώς θα μπορέσει να βοηθήσει τους άλλους;
Φταίμε κι εμείς για την κατάσταση αυτή. Αν ήμασταν αληθινοί χριστιανοί, θα μπορούσαμε να στείλουμε στη Βουλή, όχι βέβαια χριστιανικό κόμμα, αλλά χριστιανούς πολιτικούς, και τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά».
Εκτός όμως από τις ρήσεις των Αγίων ένας Γέροντας της εκκλησίας ο Γέρων Ιωσήφ ο Βατοπεδινός έχει προβλέψει με το δικό του χαρακτηριστικό τρόπο τα όσα πρόκειται να γίνουν:
«Θα γίνει μια πολιτειακή ανωμαλία. Μόλις γίνει η πολιτειακή ανωμαλία, θα τραβήξει πίσω το κεφάλαιο.
Το κεφάλαιο είναι διεθνές, εβραϊκό. Μόλις τραβήξει πίσω το κεφάλαιο, θα απολυθούν όλοι οι υπάλληλοι. Η Ελλάδα τότε θα φτωχύνει και ο κόσμος θα πεινάσει. Τότε θα γίνει η πρόκληση, πάνω σε αυτή την αναμπουμπούλα.»
Αγαπητοί μου, σε καθημερινή βάση ερχόμαστε αντιμέτωποι μπροστά σε ένα άλλο ψηφοδέλτιο πιο σημαντικό από αυτό των εκλογών, ερχόμαστε αντιμέτωποι με ένα υπαρξιακό ψηφοδέλτιο, που εκεί καλούμαστε όλοι μας να ψηφίσουμε ποιον θέλουμε για κυβερνήτη όχι της χώρας μας ή της πόλης μας αλλά της ίδιας της ύπαρξής μας, ποιον ψηφίζουμε λοιπόν;
Τον Χριστό ή τον Μαμωνά;
Τον Χριστό ή το χρήμα;
Τον Χριστό ή την σάρκα;
Τον Χριστό ή την δόξα των ανθρώπων;
Τον Χριστό ή την καλοπέραση μας;

Οι Άγιοι της Εκκλησίας μας δείχνουν ποιον ψήφισαν! Ψήφισαν Χριστό! Ψήφισαν την Αλήθεια! Ψήφισαν το Φως!
Οι Άγιοι λοιπόν μας καλούνε και εμάς να μην ψηφίσουμε απερίσκεπτα, χωρίς να αναλογιστούμε τις συνέπειες της ψήφου μας, διότι οι συνέπειες αυτής της ψηφοφορίας έχουν αιώνιες προεκτάσεις!

Ας μην ξεπουλήσουμε λοιπόν τόσο εύκολα την ψήφο μας στο κοσμικό φρόνημα, να μην ξεπουλήσουμε την αιώνια ψυχή μας για λίγα χρόνια καλοπέρασης.
Διότι δυστυχώς πολλοί Έλληνες έχουν εδώ και χρόνια ξεπουλήσει την συνείδησή τους στην ύλη, στην σάρκα και την δόξα και γι’ αυτό και η χώρα μας έχει φτάσει σε τούτο το σημείο. Εάν οι Έλληνες: μικροί και μεγάλοι, μεροκαματιάρηδες ή υπουργοί, καθηγητές ή αγράμματοι εργαζόμενοι ή συνταξιούχοι, δεν είχαν αφεθεί στην λήθη, εάν δεν είχαν παραδοθεί στις ακόλαστες επιθυμίες τους, εάν έπαυαν να ζούν μέσα στην αμετανοησία….τώρα δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα.
Από την άλλη, η αδιαφορία, το να μην ψηφίσεις δεν είναι λύση, γιατί έτσι αφήνεις τους αλλόθρησκους μετανάστες δυστυχώς να ψηφίσουν για εσένα και τα παιδιά σου!
Ο ξεπεσμός της ηθικής, η άμβληση των συνειδήσεων -που είναι αποτέλεσμα της απομακρύνσεως των ανθρώπων από τον τρόπο ζωής που μας προτείνει ο Χριστός και η Εκκλησία- η άνευ όρων παράδοση των Ελλήνων σε μία ζωή χωρίς Χριστό μας έφεραν στην σημερινή αυτή Εθνική αλλά και Υπαρξιακή κατάντια!
Εάν όλοι μας δεν καταλάβουμε ότι αρνούμενοι την Πίστη των προγόνων μας συνυπογράφουμε συγχρόνως την καταδίκη μας σαν έθνος τότε είμαστε άξιοι της μοίρας μας.

Ας μείνουμε λοιπόν σταθεροί στην ψήφο εμπιστοσύνης που δώσαμε στον Χριστό με το άγιο Βάπτισμά μας και να είμαστε βέβαιοι ότι ο Δίκαιος και Φιλάνθρωπος Κύριος της Γης και των Ουρανών θα μας διορίσει μόνιμους κατοίκους της Βασιλείας του!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου