Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Έπαινοι από τον αλβανικό τύπο για τη στήριξη της Εκκλησίας στους σεισμοπαθείς.


anastasios paidaki

Γράφει ο π. Ηλίας Μάκος

Ενώ αρχίζουν να επουλώνονται σιγά σιγά οι μεγάλες πληγές από τον καταστροφικό σεισμό της 26ης Νοεμβρίου στην Αλβανία, ο τύπος της χώρας κάνει εκτεταμένες αναφορές στη στήριξη, που συνεχίζει να παρέχει στους σεισμοπαθείς η Ορθόδοξη Εκκλησία.
Ειδικά αφιερώματα γίνονται για τον Αρχιεπίσκοπο Αναστάσιο, που, περιθάλπει άτομα, τα οποία έχουν ανάγκη, ανεξάρτητα από τη θρησκεία, την καταγωγή ή κάθε είδους διαφοροποίησή τους.
Επισημαίνεται με έμφαση στα αλβανικά δημοσιεύματα σε εφημερίδες και sites, αλλά και τονίζεται σε τηλεοπτικές εκπομπές, ότι ο κ. Αναστάσιος, ο οποίος συνεχώς κηρύττει την αγάπη προς τον πλησίον, δεν είναι η πρώτη φορά, ούτε θα είναι η τελευταία, που με το φιλανθρωπικό του έργο αγκαλιάζει τους πονεμένους και τους απελπισμένους.
Είναι χαρακτηριστική η καταγραφή του γνωστού Αλβανού δημοσιογράφου Aleksandër Dimroçi, ο οποίος σημειώνει ότι "από την πρώτη ημέρα η Ορθόδοξη Εκκλησία της Αλβανίας με οργανωμένο τρόπο βρέθηκε στο πλευρό των πληγέντων. Για άλλη μια φορά η Εκκλησία, επιβεβαίωσε όχι μόνο τις ιδέες και τις διδασκαλίες του Ευαγγελίου, αλλά και απέδειξε την προσήλωσή της στη διασφάλιση κοινωνικής και θρησκευτικής αρμονίας".

Απαριθμούνται στις δημοσιεύσεις και στα τηλεοπτικά ρεπορτάζ οι ενέργειες της Ορθόδοξης Εκκλησίας, όπως η φιλοξενία 200 περίπου αστέγων, μεταξύ των οποίων πολλών παιδιών, στο Μοναστήρι του Αγίου Βλασίου Δυρραχίου, η παροχή φαγητού τρεις φορές την ημέρα, η στέγαση σε χώρους σύγχρονους και θερμαινόμενους.
Όπως η παροχή τροφίμων, ρουχισμού, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης στους σεισμόπληκτους.
Όπως και η ψυχολογική στήριξή τους, μέσω των λόγων και της παρουσίας κοντά τους και του ίδιου του Αρχιεπισκόπου και στελεχών της Εκκλησίας και ιδιαίτερα μελών της Ορθόδοξης Νεολαίας, που είναι στην πρώτη γραμμή της συμπαράστασης.
Eίναι αναγκαίο να επισημανθεί ότι ο Αρχιεπίσκοπος Αναστάσιος από την πρώτη στιγμή, που ανέλαβε τα ηνία της Αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Αλβανίας ευαισθητοποιείται στα κοινωνικά προβλήματα και αναπτύσσει ενωτικές δράσεις, προκειμένου, χωρίς διαχωριστικές γραμμές, να εκδηλωθεί έμπρακτη στήριξη προς τους ανθρώπους.
Αυτή η έμπρακτη στήριξη πηγάζει από τα βαθιά αισθήματα αγάπης και αλληλεγγύης, που τρέφει προς τον αλβανικό λαό.
Προτάσσει την αγάπη και την αλληλεγγύη και δεν λογαριάζει τις τυχόν επί μέρους διαφορές.
Γι' αυτό αναλαμβάνει πρωτοβουλίες, στο πλαίσιο των δυνατοτήτων του, που πάντοτε τις ξεπερνά κατά πολύ, για να υποχωρήσουν η ταλαιπωρία και ο πόνος και να εξομαλυνθούν οι συνθήκες.
Η φροντίδα της Εκκλησίας της Αλβανίας να συμβάλλει, πνευματικά και υλικά, στην ομαλότητα της ζωής του λαού, είναι κάτι, που αναγνωρίζεται από τη διεθνή κοινότητα.
Αποτελεί μια απαραίτητη έκφραση ζωής για την επίλυση των δυσχερειών της κοινωνίας και τη διασφάλιση της ειρηνικής συνύπαρξης μέσα σε συνθήκες σταθερότητας.
Η στάση αυτή όχι μόνο δεν είναι άγνωστη στην Ορθόδοξη παράδοση, αλλά αντίθετα, πολύ οικεία.

fagito albania

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου