Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη 10 Δεκεμβρίου 2019

Άγιος Πορφύριος εις ενότητα πάντας εκάλεσε.


agios porfyrios 1

Του Αρχιμ. Γεωργίου Αλευρά

Ξημερώματα 2ας Δεκεμβρίου 1991. Η ψυχή του Αγίου Πορφυρίου φτερουγίζει προς την Εσταυρωμένη Αγάπη, τον Κύριο Ιησού Χριστό.
Τις τελευταίες ώρες επαναλαμβάνει την Αρχιερατική Προσευχή του Χριστού το «Ίνα ώσιν εν». Να γίνουμε ένα.
Δυστυχώς κάποιοι στις ημέρες μας ακόμη θεωρούν ότι αυτό το έλεγε ευχόμενος για τη μικρή του συνοδεία.
Πώς όμως ένας Άγιος του Θεού που ήταν ενωμένος μαζί Του, θα μπορούσε να εύχεται μόνο για εμάς τα παιδιά του και όχι για ολόκληρο τον κόσμο;
Ο Άγιος Πορφύριος, ήταν ένας οικουμενικός άνθρωπος αφού η αγάπη του δεν απέκλειε κανέναν. Τον επισκέφθηκε κάθε λογής ανθρώπου που υπάρχει.
Από όλες τις θρησκείες και τις χώρες, άνθρωποι των γραμμάτων και αγράμματοι, επιστήμονες, φτωχοί και πλούσιοι, ταλαιπωρημένοι και μη, ασθενείς και υγιείς, διάσημοι και άσημοι.
Για όλους ήταν μια προσωποποιημένη αγάπη, διότι βίωνε ως πράξη την ενότητα με την απόλυτη αγάπη που είναι ο Δημιουργός.
Κι επειδή είχε λάβει πλούσια τα Χαρίσματα του Αγίου Πνεύματος από νεαρή ηλικία, παρέμενε ταπεινός.
Ο Άγιος Σωφρόνιος Σαχάρωφ είπε μια φορά σε ανθρώπους του περιβάλλοντος του Αγίου Πορφυρίου: «Ο γέροντας Πορφύριος είναι ένα ασκί γεμάτο με Άγιο Πνεύμα, είναι ο πιο ταπεινός άνθρωπος στον κόσμο».

Η ταπεινότητά του αυτή ήταν εκείνη που προκαλούσε, τη Θεία Χάρη να ενεργεί επάνω του με τρόπο που ίσως στην ιστορία μπορεί να μην υπήρχε παρόμοια ή αν υπήρχε, ήταν σε πολύ λίγους διαλεγμένους από τον Θεό ανθρώπους.
Όταν λοιπόν ένας Άγιος του Θεού φεύγει από αυτό το μάταιο και ταραχώδη κόσμο με το «ίνα ώσιν έν», θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί μας αφήνει με αυτή την ευχή ως παρακαταθήκη για το μέλλον. Γνώριζε ότι η ενότητα είναι το παν.
Ο φθόνος, η διαίρεση, η διχόνοια είναι εκείνα τα όπλα που μεταχειρίζεται ο διάβολος για να απομακρύνει την ανθρωπότητα από τη σωτηρία. Είναι εκείνα που έφεραν τους πολέμους, τις αιρέσεις, την σύγχρονη αποστασία.
Αν ο σύγχρονος κόσμος, εκκλησία, κυβερνήσεις, ολόκληρα έθνη πορεύονται διχασμένα, στρώνουν τον δρόμο στον χαιρέκακο διάβολο να ετοιμάζει την απώλειά τους.
Έτσι λοιπόν ο Άγιος Πορφύριος ευχόταν για την ενότητα των πάντων, πρώτα των Ορθοδόξων που έχουν την αλήθεια, κι έπειτα όλων εκείνων των χαμένων προβάτων.
Αιρετικών, πλανημένων, αλλόθρησκων, άθεων. Για να φέρεις όμως τους άλλους στην αλήθεια, θα πρέπει και ο ίδιος, όχι απλά να διακηρύττεις την αλήθεια, αλλά ΝΑ ΕΙΣΑΙ ΑΛΗΘΕΙΑ.
Σήμερα είμαστε στην αλήθεια; Είμαστε το παράδειγμα; Γιατί έχει προκύψει τέτοια μεγάλη διχόνοια και στον Ορθόδοξο κόσμο;
Μήπως ο Άγιος Πορφύριος είδε τα σημερινά προβλήματα της Ορθόδοξης Εκκλησίας και θέλησε να προλάβει το κακό πριν να είναι αργά; Μπορεί ένας Άγιος να σχεδιάζει για το μέλλον; Μας δίνει ο ίδιος την απάντηση:
«Εάν με είχανε αφήσει, όπως σκεπτόμουνα να φτιάξω, ένα πολύ μεγάλο καλό, με τη Χάρη του Θεού, θα γινότανε. Μα πάρα πολύ μεγάλο καλό. Πρωτοφανές ίσως.
Ίσως γεγονός των Πράξεων των Αποστόλων, ισάξιο με τις Πράξεις των Αποστόλων. Έτσι το σχεδίαζα με τη χάρη του Θεού. Το αισθανόμουν έτσι, αλλά ετέθηκαν εμπόδια.
Φοβερά εμπόδια. Τα οποία μυστικά τα ξεπερνούσα και τα χρόνια περνούσαν και εγώ προσευχόμουν, αλλά μου φαίνεται ότι τώρα έφτασε ο καιρός.
Δεν σας λέγω άλλα πράγματα αλλά μόνο αυτά. Ίσως ο Θεός με μένα τον ταπεινό φαίνεται ότι έχει μιλήσει πολύ ολίγον και περιμένει. Αλλά εμπόδισαν οι άνθρωποι και ο Θεός τώρα θα βάλει το χέρι Του φανερά. Με καταλάβατε;»¹
Ξεκάθαρα ο Άγιος Πορφύριος μιλούσε για τον επανευαγγελισμό των ανθρώπων. Μα πώς αυτό μπορεί να γίνει σήμερα, ειδικά όταν όλος ο Ορθόδοξος κόσμος βρίσκεται σε αναβρασμό με το θέμα της Ουκρανίας, θα ρωτήσει κάποιος.
Πώς αυτό μπορεί να γίνει όταν η Δύση εμμένει στις αγκυλώσεις και κακοδοξίες χιλίων χρόνων;
Η απάντηση είναι η αγάπη που θα επιφέρει την ενότητα!
Ενότητα κάτω από την αλήθεια που μόνο η Ορθοδοξία κατέχει και οφείλει να την αναδείξει.
Η ενότητα είναι ζωτικής σημασίας. Έτσι θα προκαλέσουμε το Χριστό να μας βοηθήσει σε αυτές τις κρίσιμες εποχές για την παγκόσμια ειρήνη.
Μας το λέει ο Ίδιος : «Οὗ γάρ εἰσι δύο ἢ τρεῖς συνηγμένοι εἰς τὸ ἐμὸν ὄνομα, ἐκεῖ εἰμι ἐν μέσῳ αὐτῶν». (Ματθ. 18,20).
Έτσι θα μπορέσουμε να καλέσουμε στην αλήθεια και όσους είναι εκτός. Οποιοσδήποτε χωρισμός θα είναι καταστροφικός.
Αυτό είναι το μυστικό του Αγίου Πορφυρίου. Η ενότητα. Γ ι αυτή γεννήθηκε, για αυτή έζησε, για αυτή πέθανε. Υπηρετώντας τη μέχρι τελευταίας πνοής.
Ο ίδιος είχε διηγηθεί ότι μία φορά που ήταν δεκαέξι χρονών στο Άγιον Όρος είδε ένα όνειρο.
Είδε ότι ήταν στον παράδεισο και ο Θεός τον ρώτησε.
- Έ, είσαι ευχαριστημένος;
Του κάνω έτσι: - Όχι
- Ά, μου λέει, τότε;
Του λέω: Έτσι, εμένα μόνο; Πρέπει να τούς βάλεις όλους".
Αυτός ήταν ο Άγιος Πορφύριος.
Εις τύπον Χριστού νοιαζόταν για όλο τον κόσμο γι' αυτό εις ενότητα πάντας εκάλεσε αυτές τις δύσκολες ημέρες. Για τη σωτηρία μας!
1. (Απομαγνητοφωνημένη συνομιλία- ΒΙΟΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΕΙΑ του ΟΣΙΟΥ ΓΕΡΟΝΤΟΣ ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ. Ευάγγελου Καραδήμου - 2011)

Πηγή:  romfea.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου