Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 31 Ιουλίου 2020

Μάνα άναψε κανένα κερί στην Παναγιά.


Πλησιάζουμε πρώτα ο Θεός στο καλοκαιρινό Πάσχα της Ορθοδοξίας (αν μας αφήσουν), το οποίο είναι αφιερωμένο σε τρείς μεγάλες Εορτές, την Πρόοδο του Τιμίου Σταυρού(1/8), την Μεταμόρφωση του Σωτήρος Χριστού(6/8) και την Κοίμηση της Θεοτόκου(15/8).

Από 1η Αυγούστου έως και την 15η Αυγούστου κατά την μέχρι πρότινος παράδοση και συνήθεια ( προ Κορωνοιού) ο πιστός οδηγούντο εκ συνειδήσεως και εσωτερικής ανάγκης στους Ορθοδόξους Ναούς ώστε να λάβει την ευλογία από τον Τίμιο Σταυρό, την δύναμη για εσωτερική μεταμόρφωση από τον Μεταμορφωθέντα Χριστό και την βοήθεια της Μεσίτριας Παναγίας η οποία πάντα ανταποκρίνεται στον πόνο του ανθρώπου.

Ακόμα και ο πιο "σκληρόκαρδος" αυτές τις ημέρες λυγίζει και αφιερώνει ένα κερί στην Χάρη της Επουράνιας Μητέρα μας. Είναι μια σφραγίδα στον Έλληνα η θερμή πίστη προς την Πλατυτέρα των Ουρανών, είναι ένα δέσιμο ανεξίτηλο στο χρόνο και ανεξαρτήτως εποχής και προβλημάτων.

Είναι αυτό το κομμάτι της ψυχής που είναι πάντα αφιερωμένο στην Μάνα, αυτή την γλυκύτατη λέξη, την οποία βιώνουμε στην ανθρώπινη φύση με την κατά σάρκα μητέρα μας αλλά και στην πνευματική μας ζωή με την προστάτιδα μας Αειπάρθενο Μαρία.

Ιδιαιτέρως οι εκτός Ελλάδας Χριστιανοί Έλληνες, νιώθουν την ανάγκη πάντοτε της Παναγίας να είναι στον τόπο τους, ώστε να γευτούν αυτή την κατάνυξη και λαμπρότητα της Εορτής.

Μια γερόντισσα έλεγε, πάντα τα παιδιά μου έρχονται της Παναγίας από το εξωτερικό που βρίσκονται αλλά και αν δεν έρθουν, θα με πάρουν και θα μου πουν.


"Μάνα άναψε κανά κερί στην Παναγιά. Θα σου στείλω και λεφτά να πάρεις μία Λειτουργιά και να δώσεις τα ονόματα μας να μνημονεύονται στις Παρακλήσεις του χωριού μας."
Και εγώ τους απαντώ:
" Λαμπάδα θα ανάψω και στην ποδιά της θα προσευχηθώ, να σας έχει στο χεράκι της η Γλυκιά μας η Μανούλα και του χρόνου να αξιωθούμε μαζί να την παρακαλούμε, μαζί να την συνοδέψουμε προς τον Υιό της."

Ο 15Αύγουστος αφήνει αυτή την οικεία αίσθηση στους Χριστιανούς, είναι η Γιορτή της Μάνας μας, αυτή την έννοια της Μάνας που όλοι έχουμε κλάψει γιατί την χάσαμε, γιατί την στενοχωρήσαμε, γιατί την αδικήσαμε, γιατί είναι μακρυά μας και γιατί είναι η Παναγιά μας η οποία έχει τόσο πονέσει για τον Υιό της που νιώθουμε ότι μας καταλαβαίνει.

Πολλές οι αιτήσεις στην ποδιά της αυτό τον καιρό, ο αγρότης για την σοδειά του, ο στρατιωτικός για την χώρα του, οι νέοι για την καινούργια πορεία που θα ξεκινήσει σε λίγο άλλοι σε μια μεγαλύτερη τάξη, άλλοι σε ένα πανεπιστήμιο μακρυά από τους γονείς, ο ξενιτεμένος να δώσει ο Θεός του χρόνου να είναι κοντά στα αγαπημένα του πρόσωπα, ο ασθενής για την υγειά του, ο εργαζόμενος για την δουλειά του(πλέον με την απειλή του Κορωνοιού τίποτα δεν είναι σίγουρο), ο επιχειρηματίας για την επιχείρηση του και το κόπο τόσων χρόνων, η/ο σύζυγος για την/τον σύζυγο, τα παιδιά για τους γονείς και οι γονείς για τα παιδιά, ο θλιμμένος για την θλίψη του, ο φτωχός για το γάλα των παιδιών του, ο κατακτημένος για την Ελευθερία του, ο παπάς για την εκκλησιά του και το ποίμνιό του, ο μοναχός για την δύναμη της προσευχής του και η Μάνα Θεοτόκος ακόμα και αυτή παρακαλεί γονατιστή για τα παιδιά της και δίδει τα αιτήματα προς τον Άγιο Θεό, τον Μονογενή Υιό της.

Στο καλοκαιρινό Πάσχα δεν λείπει κανείς(όσο και να θέλουν μερικοί), όλοι είναι εκεί παρόντες σε κάθε Ναό και εξωκκλήσι μέσα από τα ονόματα των παρακλήσεων, μέσα από τις Λειτουργιές που προσφέρουμε, μέσα από το κεράκι που ανάβει η Μάνα προς την Θεοτόκο Μητέρα μας.

Ο γλυκασμός των Αγγέλων των Θλιβομένων η Χαρά, Χρυσοπλοκώτατε Πύργε και Δωδεκάτειχε Πόλις και Σε Μεσίτριαν έχω προς Τον Φιλάνθρωπο Θεό, Παρθένε Μήτηρ Κυρίου, βοήθησον με εν τάχει, αντιλαβού μου και ρύσαι, των αιωνίων βασάνων.

Μάνα άναψε ένα κεράκι στην Παναγιά.
Καλή Παναγιά σε όλους.

- Ο Ανάξιος -


Ενορία Μεγάρχης
από το facebook

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου