Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 13 Οκτωβρίου 2010

Ο τίτλος ιδιοκτησίας του Ορφανοτροφείου επισήμως στο Οικουμενικό μας Πατριαρχείο

Η Βακουφική Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων αποφάσισε ομόφωνα την μεταβίβαση του Ρωμαίηκου Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Πατριαρχείο, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΑΔ.
Συμπληρώθηκε η τρίμηνη προθεσμία που έθεσε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του ανθρώπου για την μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του Ρωμαίηκου Ορφανοτροφείου στην Πρίγκηπο στο Ρωμαίηκο Ορθόδοξο Πατριαρχείο.
Η Βακουφική Συνέλευση της Γενικής Διεύθυνσης Βακουφίων, η οποία συνήλθε μόλις έφθασε στην Τουρκία η απόφαση του ΕΔΔΑ, αποφάσισε ομόφωνα την μεταβίβαση του Ρωμαίηκου Ορφανοτροφείου Πριγκήπου στο Πατριαρχείο, σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ.
Η Συνέλευση μόλις ανακοινώθηκε η απόφαση του ΕΔΔΑ εναντίον της Τουρκίας είχε αντιδράσει επιμένοντας η μεταβίβαση της ιδιοκτησίας του κτιρίου να γίνει όχι στο Πατριαρχείο, αλλά στο Βακούφι του «Ρωμαίηκου Ορφανοτροφείου Αρρένων Πριγκήπου».
Ωστόσο, η Συνέλευση έστειλε έγγραφο στο Υπουργείο Εξωτερικών με το ερώτημα της εφαρμογής της οριστικοποιημένης απόφασης του ΕΔΔΑ για μεταβίβαση στο Πατριαρχείο.
Με τον τρόπο αυτό, από τις υποθέσεις που έχουν κερδηθεί στο ΕΔΔΑ για πρώτη φορά λαμβάνεται απόφαση για μεταβίβαση τίτλου ιδιοκτησίας σε μία θρησκευτική κοινότητα και όχι σε ένα βακούφι.
Αναμένεται την προσεχή εβδομάδα η έκδοση από τη Γενική Διεύθυνση Κτηματολογίου του τίτλου ιδιοκτησίας επ’ ονόματι του νομικού προσώπου του Πατριαρχείου.
Τα έξοδα θα πληρωθούν
Η Τουρκία, μετά από δικαστήρια που κράτησαν 45 χρόνια και παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με την απόφαση του ΕΔΔΑ ετοιμάζεται για την μεταβίβαση, θα υποχρεωθεί να καταβάλει στο Πατριαρχείο ως αποζημίωση 26 χιλιάδες Ευρώ, από τα οποία οι είκοσι χιλιάδες είναι για δικαστικές δαπάνες και οι 6 χιλιάδες ηθική αποζημίωση.
Η μεταβίβαση του Ορφανοτροφείου άνοιξε το δρόμο για την επιστροφή ακινήτων ανεκτίμητης αξίας στα νησιά Χάλκη, Πρώτη, Πρίγκηπο, Αντιγόνη και Ίμβρο, τα οποία ανήκουν σε 23 Βακούφια.
Το κτίριο του Ορφανοτροφείου Πριγκήπου, το οποίο φέρει το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι είναι το μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο της Ευρώπης, στο εξής θα λειτουργεί ως «Κέντρο Διαθρησκειακού Διαλόγου και Ειρήνης».
Είχε εκκενωθεί κατά την κρίση του Κυπριακού
Το Πατριαρχείο αγόρασε το κτίριο, το οποίο βρίσκεται στο Λόφο του Χριστού επί εκτάσεως 23.255 τετραγωνικών μέτρων, το έτος 1902 καταβάλλοντας την αξία του.
Το δικαίωμα χρήσης του κτιρίου, το οποίο κατασκευάστηκε το έτος 1898 από μία γαλλική εταιρεία με σκοπό να γίνει ξενοδοχείο και το οποίο έχει την ιδιαιτερότητα να είναι το δεύτερο μεγαλύτερο ξύλινο κτίριο του κόσμου και το μεγαλύτερο της Ευρώπης, μεταβιβάστηκε το έτος 1903 στο «Βακούφι του Ρωμαίηκου Ορφανοτροφείου Αρρένων Πριγκήπου».
Με τον Νόμο περί Βακουφίων του 1935 αναγνωρίστηκε η νομική προσωπικότητα του Βακουφίου. Το κτίριο, το οποίο το έτος 1936 μεταβιβάστηκε στη Γενική Διεύθυνση Βακουφίων, εκκενώθηκε το έτος 1964 από μερους του κράτους με αφορμή την κρίση του κυπριακού και έκτοτε δεν χρησιμοποιήθηκε.
Τα ρωμαίηκα Βακούφια, για τα οποία η απόφαση
θα αποτελέσει νομικό προηγούμενο:
Αγίασμα και Δημοτικό Σχολείο Αγίου Θεράποντος
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Εδιρνέκαπι
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Φαναρίου
Δημοτικό Σχολείο Εδιρνέκαπι
Ιερός Ναός και Αγίασμα της Παναγίας του Βεφά
Ιερός Ναός Αγίου Ιωάννου, μετόχι της Μονής του Σινά
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου του Κουδουνά Πριγκήπου
Ιερά Μονή Αγίου Γεωργίου Χάλκης
Ιερά Μονή Παναγίας Χάλκης
Ιερά Μονή Χριστού νήσου Αντιγόνης
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού νήσου Πρώτης
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού νήσου Πριγκήπου
Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου νήσου Πριγκήπου
Ιερός Ναός Αγίου Γεωργίου Θεραπείων
Ιερός Ναός Ταξιαρχών Στένης (Σωσθενίου)
Δημοτικό Σχολείο Ευαγγελιστρίας Πέρα
Ιερός Ναός Αγίας Μαρίνης του χωρίου Κάστρο της νήσου Ίμβρου
Ιερός Ναός Αγίας Βαρβάρας Ίμβρου
Ιερά Μονή Μεταμορφώσεως Χριστού Χάλκης
Ιερά Μονή Αγίου Σπυρίδωνος νήσου Χάλκης
Ιερός Ναός Αγίας Ελένης Θεραπείων
Ορφανοτροφείο θηλέων Χάλκης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου