Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πρόγραμμα Αγίου Δωδεκαημέρου

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Τηλεόραση και παιδί

Η τηλεόραση επηρεάζει σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε τη ζωή των παιδιών μας.Το περιεχόμενο των προγραμμάτων που παρακολουθούν και ο χρόνος που αφιερώνουν στην τηλεόραση, έχουν αντίκτυπο στην ψυχική και σωματική τους υγεία. Ο τρόπος συμπεριφοράς, η σχολική απόδοση και οι κοινωνικές τους σχέσεις, επηρεάζονται από το τι βλέπουν στην τηλεόραση.
 Η τηλεόραση έχει ακόμη ισχυρή επίδραση στο τι θα φάνε, τι θα φορέσουν και τι παιγνίδια θα διαλέξουν τα παιδιά μας. Ο αριθμός των ωρών που ξοδεύουν τα παιδιά παρακολουθώντας τηλεόραση καθημερινά, είναι ενδεικτικός των προβλημάτων υγείας που θα έχουν όταν θα γίνουν ενήλικες.
 Τα παιδιά στην εποχή μας παρακολουθούν πολλές ώρες τηλεόρασης. Έρευνες έχουν δείξει ότι ο χρόνος που αφιερώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι για να βλέπουν τηλεόραση ξεπερνά ακόμη και το χρόνο που περνούν στο σχολείο. Η παρακολούθηση της τηλεόρασης αντικαθιστά άλλες ενεργητικές και δημιουργικές δραστηριότητες όπως παιγνίδια κάθε μορφής με ή χωρίς σωματική άσκηση, χόμπι και σπορ. Εκτοπίζοντας τις δραστηριότητες αυτές η τηλεόραση είναι αιτία παχυσαρκίας και χειρότερης φυσικής κατάστασης των παιδιών.
 Ο αριθμός των ωρών που τα παιδιά παρακολουθούν τηλεόραση σχετίζεται στην ενήλικη ζωή με υπερβολικό βάρος σώματος, κακή φυσική κατάσταση, κάπνισμα και ψηλή χοληστερόλη αίματος. Οι πολλές ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης δεν έχουν μόνο αρνητικές συνέπειες για τη σωματική υγεία των παιδιών αλλά είναι αιτία κακών συνηθειών, βίαιης συμπεριφοράς, καπνίσματος και χρήσης εθιστικών ουσιών όπως αλκοόλ και ναρκωτικών.
 Οι γονείς πρέπει να λάβουν πολύ σοβαρά υπόψη τα στοιχεία αυτά και να λάβουν μέτρα αντιμετώπισης του προβλήματος που τείνει να υπονομεύσει τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών τους όταν θα είναι πλέον ενήλικες. Σύμφωνα με οδηγίες της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής, οι γονείς πρέπει να περιορίζουν τις ώρες παρακολούθησης τηλεόρασης των παιδιών στις 1 έως 2 ώρες την ημέρα. Ενώ οι γονείς ανησυχούν πολύ για το ποιος θα προσέχει τα παιδιά τους, σε τι σχολείο θα πάνε, ποιους φίλους θα έχουν, εντούτοις δεν δίνουν τη σημασία που  πρέπει για το πόσο χρόνο ξοδεύουν και τι βλέπουν τα παιδιά τους στην τηλεόραση.
Τα στοιχεία αυτά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους γονείς. Πρέπει να περιορίζουν το χρόνο που τα παιδιά τους κοιτάζουν τηλεόραση, να τα ενθαρρύνουν να λαμβάνουν μέρος σε άλλες δημιουργικές δραστηριότητες, να συναναστρέφονται και να παίζουν με συνομήλικους τους.
12ο Δημοτικό Σχολείο Κατερίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου