Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 12 Απριλίου 2012

Τα κόκκινα αυγά

Το κατακόκκινο χρώμα με το οποίο βάφουμε τα πασχαλινά αυγά, συμβολίζει για όλους τους Ορθόδοξους το αίμα του Ιησού Χριστού. Μία από τις πιο πένθιμες ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας, τη Μεγάλη Πέμπτη, σε όλα τα νοικοκυριά βάφονται τα κόκκινα αυγά. Οι νοικοκυρές χρησιμοποιούν ξύδι, γιατί σύμφωνα με την παράδοση, ξύδι ήπιε και ο Χριστός, όταν Σταυρώθηκε. Το πρώτο αυγό που βάφεται είναι της Παναγίας και φυλάγεται στο εικονοστάσι όλο το χρόνο και η παράδοση λέει πως δεν χαλάει μέχρι το επόμενο Πάσχα.
Πολλές παραδόσεις αιτιολογούν τη βαφή των κόκκινων αυγών. Μια εξ αυτών αναφέρεται σε μια γυναίκα η οποία πληροφορήθηκε για την Ανάσταση του Χριστού ενώ ήταν στο δρόμο κρατώντας ένα καλάθι με αυγά. Δεν πίστεψε όμως ότι αναστήθηκε ο Χριστός και για να δει αν ήταν αλήθεια είπε πως θα το πίστευε αν κοκκίνιζαν τα αυγά. Τα αυγά με μιας έγιναν κατακόκκινα και η γυναίκα πίστεψε.
Άλλη μία παράδοση αναφέρει ότι πάνω σε ένα καλάθι με αυγά που κρατούσε η Παναγία έπεσαν τα δάκρυα της και αυτά βάφτηκαν κόκκινα και η πλέον επικρατέστερη εκδοχή της χριστιανική παράδοσης αναφέρει ότι η Παναγία έβαλε ένα καλάθι με αυγά στα πόδια του εσταυρωμένου Ιησού τα οποία βάφτηκαν με το αίμα που έτρεχε από τις πληγές του.
Επίσης λέγεται ότι όταν οι Μυροφόρες πήγαν στον τάφο του Ιησού, η Μαρία η Μαγδαληνή είχε μαζί της ένα πανέρι με βραστά αυγά για να φάνε. Μόλις όμως τους αναγγέλθηκε από τον Άγγελο η Ανάσταση του Κυρίου, τα αυγά κοκκίνισαν και μια άλλη παραλλαγή για το έθιμο, χρεώνει και πάλι το κοκκίνισμα των αυγών στη Μαρία τη Μαγδαληνή ως εξής: «Η Μαρία η Μαγδαληνή έφθασε στη Ρώμη και ανέφερε στον αυτοκράτορα την Ανάσταση του Χριστού. Εκείνος τότε γέλασε, πήρε ένα βραστό αυγό, το άφησε μπροστά της και της είπε: Όσο σηκώθηκε Αυτός από το μνήμα του, άλλο τόσο θα σηκωθεί κι αυτό το αυγό και θα γίνει κόκκινο. Και το αυγό σηκώθηκε και βάφτηκε κόκκινο».
Σύμφωνα πάλι με ιστορικές πηγές η μόνη αφορμή της βαφής των αυγών ήταν η κατά την προηγουμένη του Πάσχα πολυήμερος νηστεία. Στο τέλος της Σαρακοστής συγκεντρώνονταν πολλά αβγά, τα οποία το μεγαλοβδόμαδο ευλογούσε ο παπάς στην Εκκλησία και μοιράζονταν ως δώρα χρωματισμένα και οι Χριστιανοί έδιναν στη βαφή και στο τσούγκρισμα του αυγού τον συμβολισμό της Αναστάσεως του Χριστού.
Χριστός Ανέστη…
Πηγή:Ελληνισμός-Ορθοδοξία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου