Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Πέμπτη 18 Οκτωβρίου 2012

Οι γιορτές στη Μακεδονία ας σταθούν η αφορμή για μελέτη όσων προηγήθηκαν, για να δούμε πώς θα πορευθούμε.

 

"Ας ευχηθούμε οι γιορτές που πραγματοποιούνται στη Μακεδονία, να γίνουν αφορμή που θα μας οδηγήσει στη μελέτη όσων προηγήθηκαν αυτά τα 100 χρόνια, για να δούμε πως θα πορευθούμε" τόνισε ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος μετά την παρέλαση που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων για τα Ελευθέρια της πόλης.




Το πρωί τελέσθηκε από τον Μακαριώτατο επίσημη Δοξολογία για την επέτειο των Ελευθέριων της Βέροιας στον Ιερό Ναό Αγίου Αντωνίου, πολιούχο της πόλης, παρουσία του οικείου Ποιμενάρχου Μητροπολίτου Βεροίας, Ναούσης και Καμπανίας κ. Παντελήμονα και των Μητροπολιτών Ναζαρέτ κ. Κυριακού, Ελασσώνος κ. Βασιλείου, Δράμας κ. Παύλου, Πολυανής και Κιλκισίου κ. Εμμανουήλ και Ιλίου, Αχαρνών και Πετρουπόλεως κ. Αθηναγόρα.


Στη συνέχεια, έξω από το Ναό πραγματοποιήθηκε σύντομη εκδήλωση με παραδοσιακούς χορούς από τοπικά συγκροτήματα και ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στο ηρώο της πόλης και παρέλαση στους κεντρικούς δρόμους.

Νωρίς το πρωί το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας στον Ι. Ν. Αγ. Αντωνίου τέλεσε ο Μητροπολίτης Ναζαρέτ κ. Κυριακός, ενώ συλλειτούργησαν οι Μητροπολίτες Ελασσώνος, Δράμας, Κιλκισίου, Ιλίου και Βεροίας.

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων στην ομιλία του αναφέρθηκε στην ιστορική σημασία της σημερινής ημέρας και τόνισε "η ελευθερία είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με την υπευθυνότητα του πολίτη που οφείλει να αισθάνεται το χρέος του έναντι της πατρίδος και της ισοτρίας της, έναντι του πολιτισμού που του κληροδότησαν οι πατέρες του, αλλά κυρίως αυτού που πρέπει να παραδώσει στις επερχόμενες γενεές" και συμπλήρωσε πως "μόνο αν ο καθένας πράξει το χρέος του έναντι της πατρίδας, εάν ο καθένας εργάζεται για το κοινό καλό και όχι για να βλάψει τον άλλο, τότε μόνο μπορεί η πατρίδα να προοδεύσει, να έχει μέλλον, τότε η ελευθερία για την οποία οι πατέρες μας θυσιάστηκαν δεν θα είναι φευγαλέα εμπειρία, δεν θα είναι ανάμνηση χωρίς περιεχόμενο, που την επέτειό της τιμούμε κάθε χρόνο, αλλά θα είναι το αγαθό που θα κληροδοτήσουμε στα παιδιά μας".





Αποστολή: Μάκης Αδαμόπουλος
φωτογραφίες: Χρήστος Μπόνης
 
Πηγή: Συνοδοιπορία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου