Ο βακαλάος, μπήκε στο
τραπέζι μας τον 15ο αιώνα και...απέκτησε τη δική του θέση στο εθνικό μας
εδεσματολόγιο.Παρόλο που η περίοδος της Σαρακοστής αποτελεί
παράλληλα και περίοδο νηστείας, η εκκλησία, επέτρεψε να υπάρχουν δυο ημέρες όπου
θα επιτρέπεται η κατανάλωση ψαριού. Μία από αυτές τις γιορτές είναι ο
Ευαγγελισμός της Θεοτόκου, όπου παραδοσιακά συνηθίζεται εκείνη την ημέρα να
τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά. Η δεύτερη ημέρα εξαίρεσης της νηστείας είναι η
Κυριακή των Βαΐων. Γιατί όμως καθιερώθηκε ο μπακαλιάρος και όχι κάποιο άλλο
ψάρι; Παλιά, όσοι ζούσαν σε παραθαλάσσιες περιοχές, δεν είχαν πρόβλημα να τρώνε
φρέσκα ψάρια σε καθημερινή βάση.
Για τον ορεινό πληθυσμό όμως, η μεταφορά του
ψαριού αντιμετώπιζε προβλήματα, μιας και δεν υπήρχαν τα μέσα μεταφοράς του
φρέσκου ψαριού πριν αυτό αλλοιωθεί. Όταν λοιπόν εισήχθηκε ο μπακαλιάρος τον 15ο
αιώνα, ήταν ιδανικός, γιατί ήταν ένα φτηνό ψάρι το οποίο μπορεί να διατηρηθεί
και εκτός ψυγείου με τη χρήση αλατιού.
Πηγή: tromaktikoblogspot.com
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου