Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 31 Μαΐου 2013

Ι.Μ. Βατοπαιδίου: ''Πνευματική και κοινωνική προσφορά 25 χρόνια'' (ΦΩΤΟ)

 Του Αιμίλιου Πολυγένη

Παρουσία εκατοντάδων φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, παρουσιάστηκε σήμερα, Πέμπτη 30 Μαϊου 2013 ο Αφιερωματικός Τόμος για τα 25 έτη προσφοράς της Μονής στην Ορθοδοξία και την Πατρίδα.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου, και του Υφυπουργού Εξωτερικών κ. Κωνσταντίνου Τσιάρα.
Επίσης παρέστησαν ο Αρχιεπίσκοπος Σινά κ. Δαμιανός, ο Μητροπολίτης Προικονήσου κ. Ιωσήφ, ο Μητροπολίτης Λεμεσού κ. Αθανάσιος, ο Μητροπολίτης Μεσογαίας κ. Νικόλαος, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας κ. Παύλος, ο Επίσκοπος Θαυμακού κ. Ιάκωβος, ο Επίσκοπος Διαυλείας κ. Γαβριήλ, κληρικοί, μοναχοί και μοναχές.
Την εκδήλωση άνοιξε ο Πρόεδρος του Συλλόγου της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου κ. Κωνσταντίνος Λούλης, ο οποίος αναφέρθηκε στην παρούσα έκδοση για την 25ετή προσφορά της Μονής.
Στην ομιλία του ο Πρόεδρος του Συλλύγου Φίλων της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου μεταξύ άλλων ανέφερε: "Η προσωπική μου σχέση με την Ι.Μ. Βατοπαιδίου άρχισε στις 25 Αυγούστου 1987 εντελώς τυχαία, έχοντας άλλο προορισμό βρέθηκα σε αυτή μετά από βλάβη ενός σκάφους. Τότε είχα μείνει έκπληκτος από το μέγεθος του συγκροτήματος, και κυριολεκτικά θαμπωμένος από το μεγαλείο της Μονής."
"Από την άλλη πλευρά η παρακμή ήταν εμφανής, η εικόνα της εγκατάλειψης σκίαζε τα πάντα. Ήταν η περίοδος που η συνοδεία του Γέροντα Ιωσήφ από τη Νέα Σκήτη είχε έλθει να επανδρώσει την Μονή. Η προσωπικότητα του γέροντα με εντυπωσίασε!", πρόσθεσε ο κ. Λούλης.

Σε άλλο σημείο υπογράμμισε: "Έχουν περάσει από τότε μέχρι σήμερα 25 χρόνια. Μεσολάβησαν γεγογότα όπως ο διορισμός μου ως Διοικητής του Αγίου Όρους και η εγκατάστασή μου στις Καρύες το 1989, η κοινοβιοποιήση της Μονής και η ενθρόνιση του Ηγουμένου στις 29 Απριλίου 1990, τα είκοσι χρόνια της πνευματικής αναστηλωτικής αναγεννήσεως της Μονής."
"Όποιος επισκεφθεί σήμερα της Ι.Μ. Βατοπαιδίου θα δει το τεράστιο έργο που έχει επιτελεσθεί στις αναστηλώσεις των κτιρίων εντός και εκτός των τειχών της Μονής, στη συντήρηση τοιχογραφιών, εικόνων, χειρογράφων, λατρευτικών αντικειμένων και χιλιάδων άλλων κειμηλίων", ανέφερε συγκινημένος ο Πρόεδρος του Συλλόγου των Φίλων της Μονής.
Αναφερόμενος στην έκδοση του Τόμου ο κ. Λούλης τονίζει: "Με την έκδοση του παρόντος τόμου ο Σύλλογος μας θέλει να δείξει σε κάθε ενδιαφερόμενο το μέγεθος της πνευματικής και κοινωνικής προσφοράς της Ιεράς Μεγίστης Μονής του Βατοπαιδίου για την τελευταία 25ετία (1987-2012) στην οποία συμπεριλαμβάνεται το κολοσσιαίο αναστηλωτικό έργο."
"Ευχόμαστε η Ιερά Μονή να συνεχίσει σε αυτές τις κρίσιμες ημέρες, που περνά η Πατρίδα μας αλλά και γενικά η ανθρωπότητα, το πολυποίκιλο πνευματικό και κοινωνικό έργο της, όπως επιτάσσει η υπερχιλιόχρονη ιστορία της, επ΄αγαθώ της Ορθοδοξίας και της Πατρίδας μας", προσθέτει κλείνοντας ο κ. Λούλης.
Στη συνέχεια ακολούθησε προβολή ειδικού ντοκιμαντέρ με την ιστορία της Ιεράς Μονής Βατοπαιδίου, το οποίο πραγματικά καθήλωσε τους παρισταμένους.
Επίσης στην εκδήλωση μίλησε ο Σεβ. Μητροπολίτης Προικονήσου, ο οποίος με πολύ ωραία λόγια αναφέρθηκε στο τιτάνιο έργο της Μονής Βατοπαιδίου, καθώς και στην μεγάλη προσωπικότητα του Γέροντος Εφραίμ.


δφηφγξδυγηξ
DSC 0021
DSC 0027 

DSC 0031 

DSC 0038 

DSC 0040 

DSC 0041 

DSC 0044 

DSC 0047 

DSC 0054 

DSC 0055 

DSC 0056 

0 

1
2 

3 

Πηγή: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, Ρομφαία.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου