Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τρίτη, 21 Μαΐου 2013

Καππαδοκία... χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού.

kappadokia1mikri
''Καππαδοκία… χνάρια ελληνοχριστιανικού πολιτισμού'' είναι το θέμα του συνεδρίου που διοργανώνουν την Παρασκευή 24 και το Σάββατο 25 Μαΐου η Ιερά Μητρόπολη Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως και το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού», σε συνεργασία με το δήμο και την Κοινωφελή Επιχείρηση Υπηρεσιών Νεάπολης-Συκεών (Κ.Ε.Υ.Ν.Σ.).
Συμμετέχοντες φορείς είναι επίσης η Θεολογική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, η Πανελλήνια Ένωση Καππαδοκικών Σωματείων (Π.Ε.Κ.Σ.), το Κέντρο Καππαδοκικών Μελετών Ν.Καρβάλης και το Ωδείο Δημοτικής Ενότητας Νεάπολης.
''Αγιοτόκος Καππαδοκία''
Τον ενθουσιασμό του για την πραγματοποίηση του πρώτου συνεδρίου για την ''αγιοτόκο Καππαδοκία'', όπως τη χαρακτηρίζει, εκφράζει σε μήνυμά του ο μητροπολίτης Νεαπόλεως-Σταυρουπόλεως Βαρνάβας, προσθέτοντας ότι στον τόπο εκείνο «το ελληνικό στοιχείο, με τη λυτρωτική αναζήτησή του, αλλά και τη γλώσσα του, διευκόλυνε τα μάλα τη διάδοση και επικράτηση της νέας πίστεως».
kappadokia4mikri
Παράλληλα, δηλώνει υπερήφανος για την υλοποίηση μιας σειράς πρωτοποριακών ιδεών, όπως το Μουσείο Προσφυγικού Ελληνισμού.
''Ήδη από τις πρώτες μέρες λειτουργίας του μυριάδες νέων μας από παντού απολαμβάνουν τους πολύτιμους καρπούς του, βλέπουν τα ανεκτίμητά εκθέματά του… συλλειτουργούν στην απόκτηση γνώσης, μελετούν τα πονήματά του, ανεκτίμητους θησαυρούς'', αναφέρει μεταξύ άλλων ο κ.Βαρνάβας.
''Το Συνέδριο αποτελεί μια ευκαιρία να βιώσουμε ένα οδοιπορικό στα χώματα της αλησμόνητης πατρίδας, από όπου σπουδαίες γενιές κατάγονται. Στην πατρίδα που πρώτος μνημόνευσε ο Ηρόδοτος, σεβάστηκε και διατήρησε αυτόνομη ο Μέγας Αλέξανδρος, αγκάλιασαν και ευλόγησαν ο Βασίλειος ο Μέγας, ο Γρηγόριος Ναζιανζηνός, ο Γρηγόριος Νύσσης… Μ’ ένα διαρκές προσκλητήριο ενθυμήσεων, τα διδάγματα του χθες οδηγούν τα βήματά μας στο αύριο. Παραμένουμε υπηρέτες ταγμένοι στην προστασία του θησαυρού της μητρικής γης, στο όραμα και τη διέξοδο της χριστιανικής πίστης από τα πρώτα μοναστικά συγκροτήματα μέχρι το τώρα'', αναφέρει ο δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, και προσθέτει: ''Διατηρούμε πάντα ως πηγή έμπνευσης τους προγόνους μας και την αξιοθαύμαστη πορεία τους στο χρόνο, τη μακραίωνη εξελικτική διαδικασία των διδαγμάτων της Χριστιανοσύνης στην αιωνιότητα της Καππαδοκίας. Ο βηματισμός στο δρόμο της γνώσης και ειδικά των θρησκευτικών αξιών, δεν είναι υποχρέωση ή καθήκον σεβασμού, αλλά επιθυμία, χαρά, ανάγκη και συνείδηση ζωής'', επισημαίνει ο Σ.Δανιηλίδης.
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Κ.Ε.Υ.Ν.Σ. Κώστας Νικολόπουλος τονίζει: «Πιστεύουμε στην καθιέρωση-μετεξέλιξη του Μουσείου Προσφυγικού Ελληνισμού σε μόνιμο θεσμό, ένα διαχρονικό βήμα όπου θα παρουσιάζονται οι νέες έρευνες-μελέτες για τις ιδιαίτερες πατρίδες της καθ’ ημάς Ανατολής, θα συζητούνται, αξιολογούνται και τελικά θα δημοσιεύονται παρακαταθήκες ανεκτίμητες για τις επόμενες γενιές. Όνειρο και ελπίδα είναι σύντομα να λάβει σάρκα και στα ένα ταξίδι-προσκύνημα εκεί, στη χώρα του ονείρου».
 
Πηγή: Πρακτορείο εκκλησιαστικών ειδήσεων, Ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου