Με λαμπρότητα και με την παρουσία πλήθους κόσμου εόρτασε η ακριτική προς Νότον νήσος των Αντικυθήρων τον έφορο, πολιούχο και προστάτη της Ιερομάρτυρα Άγιο Μύρωνα τον Θαυματουργό, στο ομώνυμο Μοναστήρι του Αγίου στο ιστορικό νησάκι.
Με προεξάρχοντα τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Κυθήρων και Αντικυθήρων κ. Σεραφείμ τελέστηκε αφ΄ εσπέρας ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός της εορτής του Αγίου.
Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τους προσφερθέντες άρτους και ωμίλησε στο πολυπληθές εκκλησίασμα σχετικά με τα μαρτύρια του Αγ. Μύρωνος και με την τιμή που πρέπει να αποδίδεται στη σεπτή ιερομαρτυρική μορφή του Αγ. Μύρωνος. Επακολούθησε το παραδοσιακό εόρτιο κέρασμα και κρητικό γλέντι στην αυλή του Ναού.
τφδφ
Την κυριώνυμο ημέρα της εορτής, Σάββατο 17 Αυγούστου, τελέστηκαν ο Όρθρος και εν συνεχεία η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβασμιωτάτου. Κατά τη διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, ο Σεβασμιώτατος χειροθέτησε σε Σταυροφόρο – Οικονόμο τον επί τριάκοντα έτη Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο Λιγοψυχάκη, σε ένδειξη τιμής για την πολυετή ιερατική και κοινωνική του προσφορά στο νησί, ενώ οι παρευρισκόμενοι Αντικυθήριοι και προσκυνητές με δάκρυα στα μάτια αναφωνούσαν το «Άξιος».
Ο Σεβασμιώτατος στο εμπνευσμένο κήρυγμά του ανέφερε σχετικά με τις διάφορες παραθρησκείες και αιρέσεις που εμφανίζονται τελευταία, όπως π.χ. ο δωδεκαθεϊσμός, αντιπαραβάλλοντας αυτές με την Αγία του Χριστού Ορθόδοξο Εκκλησία, την οποία υπηρέτησε ο Άγιος Μύρων, υπομένωντας φρικτότατα βασανιστήρια σε καιρούς διωγμών για την πίστη του Χριστού και κάλεσε τους πιστούς να τον μιμηθούν στην πίστη και τον αγώνα απέναντι στο σκότος των αιρέσεων και των πανθρησκειών.
Στη συνέχεια έλαβε χώρα η Λιτανεία της Ιεράς Εικόνος του Αγίου Μύρωνος μέχρι το σπήλαιον της ευρέσεως όπου τελέστηκε ο καθιερωμένος Αγιασμός.
Κατά την επιστροφή από τη Λιτανεία τελέστηκε Αρχιερατικόν Τρισάγιον προ του μνήματος του αειμνήστου Ιερέως των Αντικυθήρων π. Φραγκίσκου Χαρχαλάκη (1880-1973) επί τη συμπληρώσει τεσσαράκοντα ετών από της κοιμήσεώς του.
Όλο το εκκλησίασμα πέρασε κάτω από την εικόνα του Αγίου όπως απαιτεί το έθιμο εδώ και αιώνες και στη συνέχεια παρατέθηκε η καθιερωμένη εόρτια τράπεζα με τη συνοδεία παραδοσιακών οργάνων κρητικής μουσικής, υπομιμνήσκοντας την άμεση σχέση των Αντικυθήρων με τη γειτονική Κρήτη καθώς την εικόνα του Αγίου Μύρωνος βρήκαν Κρήτες από την περιοχή της Κισσάμου και έτσι εποικίστηκε το νησί προ αιώνων.
Στις Ιερές Ακολουθίες έλαβαν μέρος, εκτός από τον Ιερέα των Αντικυθήρων π. Αντώνιο, και ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Φρουμέντιος Δημητρίου (Αρχιερατικός Επίτροπος της Ά Αρχιερατικής Επιτροπείας Κυθήρων) και ο εκ Κυθήρων πρεσβύτερος π. Ιωάννης Γολεμάτης.
Τις Ιερές Ακολουθίες προς τιμήν του Αγ. Μύρωνος λάμπρυνε με την παρουσία του για 13η συνεχή χρονιά ο Πρωτοψάλτης κ. Ιωάννης Τσούνης από την Αθήνα, με την πολυμελή βυζαντινή χορωδία «Ψαλτικής Διάκονοι» που προσέδωσαν την προσήκουσα εκκλησιαστική λαμπρότητα και μεγαλοπρέπεια κατά τον εορτασμό του Αγίου.
Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος εψάλλη η ιδιαιτέρα Ακολουθία του Αγίου την οποία διόρθωσε και απεκατέστησε τονικά και μελωδικά προ ολίγων μηνών ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ. Σεραφείμ, και η οποία είναι ήδη στο στάδιο της εγκρίσεως από την Ιερά Σύνοδο και της εκδόσεώς της.
Πολύς ήταν ο κόσμος που βρέθηκε στο νησί αυτές τις ημέρες, δεκάδες Αντικυθήριοι από την Αθήνα και άλλες περιοχές της Ελλάδας αλλά και πολλοί απόδημοι από την Αυστραλία και την Αμερική που πάντα έχουν στο νου τους τη σεπτή μορφή του Αγ. Μύρωνος και τον τιμούν ιδιαίτερα.
Εκ μέρους των τοπικών αρχών παρευρέθησαν ο Δήμαρχος Κυθήρων κ. Θεόδωρος Κουκούλης, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εγχωρίου Περιουσίας Κυθήρων και Αντικυθήρων (και Αντικυθήριος στην καταγωγή) κ. Στράτος Χαρχαλάκης, ο Αντιδήμαρχος Κυθήρων κ. Μιχάλης Πρωτοψάλτης, ο Πρόεδρος του Δημ. Συμβουλίου Κυθήρων κ. Λάζαρος Βέζος, ο Δημοτικός Σύμβουλος Αντικυθήρων κ. Σταμ. Αλοίζος, ο Πρόεδρος και τα μέλη της Δημοτικής Κοινότητας Αντικυθήρων, ο Διοικητής και το προσωπικό του τοπικού Αστυνομικού Σταθμού. Χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πρόεδρος της Ενώσεως των Απανταχού Αντικυθηρίων κ. Ι. Γλυτσός.
Τον Άγ. Μύρωνα τίμησαν και στα Κύθηρα, όπου υπάρχουν δύο ναοί (ο ένας βυζαντινός του 12ου αιώνος), στα Βελανίδια της Λακωνίας στον ομώνυμο βυζαντινό ναό του 14ου αιώνος όπου τελείται λαμπρά πανήγυρις, στην Πάρο σε δύο Ιερούς Ναούς, στη Νάξο στην περιοχή του Σαγκρίου αλλά και στη Σκύρο όπου τελείται μεγάλη πανήγυρις με εκατοντάδες προσκυνητών και φυσικά στη Δυτική Κρήτη όπου ο Άγιος τιμάται ιδιαίτερα.
Ο εορτασμός του πολιούχου των Αντικυθήρων Αγ. Μύρωνος παραμένει παραδοσιακός εδώ και αιώνες (ίσως είναι ένα από τα λίγα πανηγύρια που διατηρεί τον παραδοσιακό του χαρακτήρα ανέπαφο) και αποτελεί τη σημαντικότερη ημέρα του χρόνου για τους απανταχού Γης Αντικυθηρίους καθώς τιμούν και ευλαβούνται ιδιαίτερα τον προστάτη τους που άπειρες φορές έχει ευεργετήσει το μικρό νησάκι.
Κάθε χρόνο ο ναός του Αγίου λαμπρύνεται, συντηρούνται τα όμορφα παραδοσιακά παλαιά μοναστηριακά προσκτίσματα και εκτελούνται διάφορες ανακαινιστικές εργασίες υπό την ανύστακτη φροντίδα και επίβλεψη του Ιερέως της νήσου π. Αντωνίου και του Εκκλησιαστικού Συμβουλίου αλλά και με την ενεργό συμπαράσταση των κατά καιρούς δωρητών και ευεργετών που παρά την κρίση, δεν φείδονται δωρημάτων προς τους Ιερούς ναούς του νησιού τους, με αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια όλοι σχεδόν οι Ναοί των Αντικυθήρων να έχουν συντηρηθεί και ανακαινιστεί κατά τρόπο υποδειγματικό.
Ζητούμενο παραμένει η ανάσχεση της πληθυσμιακής ερήμωσης του νησιού κατά τους χειμερινούς μήνες, για την οποία οι προσευχές των Αντικυθηρίων προς τον πολιούχο τους Άγ. Μύρωνα έστωσαν ειλικρινείς και ζέουσες.
Φωτο: Στράτος Χαρχαλάκης
τφδφ
Πηγή: romfea.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου