Όσα έγιναν στις εργασίες της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών στην Κορέα.
Κορέα: Εκτακτη ανταπόκριση Νίκος Παπαχρήστου
(από το ένθετο της Δημοκρατίας για την ορθοδοξία)
Η επικράτηση της ειρήνης στις εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη, οι διωγμοί των χριστιανών στη Μέση Ανατολή, η μαρτυρία και η διακονία του χριστιανισμού μέσω της ιεραποστολής, ο θεολογικός λόγος στην εποχή της πνευματικής και της οικονομικής κρίσης, ο σεβασμός των ανθρώπινων δικαιωμάτων των μειονοτήτων, οι συνέπειες από την οικολογική καταστροφή ήταν μερικά μόνο από τα θέματα που βρέθηκαν στο επίκεντρο της 10ης Γενικής Συνέλευσης του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών, που πραγματοποιήθηκε στο Μπουσάν, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κορέας.
Για δύο εβδομάδες περισσότεροι από 5.000 χριστιανοί -ιεράρχες, κληρικοί και λαϊκοί σύνεδροι από τις Εκκλησίες και τις χριστιανικές ομολογίες- μέλη του ΠΣΕ αλλά και από Εκκλησίες που αντιπροσωπίες τους παρέστησαν ως παρατηρητές, νέοι και νέες από κάθε γωνιά του πλανήτη, συζήτησαν για τα προβλήματα που κυριαρχούν σήμερα στον κόσμο και για τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει ο χριστιανισμός σε θεολογικό αλλά και σε πρακτικό επίπεδο. «Θεέ της ζωής, οδήγησέ μας στη δικαιοσύνη και την ειρήνη» ήταν το κεντρικό θέμα της Γενικής Συνέλευσης και ο άξονας γύρω από τον οποίον περιστράφηκαν οι συζητήσεις που στις περισσότερες περιπτώσεις περιλάμβαναν μαρτυρίες χριστιανών για ό,τι συμβαίνει στις πατρίδες τους.
«Η δέσμευση του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο όραμα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Εκκλησιών πάντοτε ήταν ακλόνητη» επισήμανε σε μαγνητοσκοπημένο μήνυμά του, που μεταδόθηκε κατά την έναρξη του Διεθνούς Συνεδρίου, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος.
«Δεν υπάρχει άνετος τρόπος για να κάθεσαι στον σταυρό» τόνισε ο Οικουμενικός Πατριάρχης και απευθυνόμενος στους συνέδρους σημείωσε ότι δεν μπορούμε να παραμένουμε απαθείς θεατές σε έναν κόσμο που χαρακτηρίζεται από κοινωνική αδικία και υποφέρει από δοκιμασίες και καταπίεση.
Υπογράμμισε δε ότι η δικαιοσύνη και η ειρήνη, οι οποίες πρέπει να συνοδεύουν κάθε δράση που πραγματοποιείται, φανερώνουν την ευθύνη και τη σοβαρότητα που θα πρέπει όλοι να δείξουν ενώπιον των κρίσιμων προβλημάτων παγκόσμιας σημασίας, όπως είναι η οικονομία και η οικολογία. Υπενθυμίζοντας ότι στην Ορθόδοξη Εκκλησία προσευχόμαστε για την ενότητα όλων, ευχήθηκε για την ειρηνική επανένωση της Κορεατικής Χερσονήσου αλλά και για τη διαφύλαξη των χριστιανών που αγωνίζονται για την ειρήνη και τη δικαιοσύνη στη Μέση Ανατολή.
Σε άλλο σημείο του μηνύματός του υπογράμμισε ότι είμαστε υποχρεωμένοι να εργαστούμε προς την ορατή ενότητα, τονίζοντας ότι οι προσπάθειες όλων είναι μόνο τα όργανα που υπηρετούν την ενότητα της Εκκλησίας, η οποία αποτελεί το μεγαλύτερο όραμα του οικουμενικού κινήματος.
Θερμό μήνυμα απέστειλε και ο Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος, διά του εκπροσώπου του καρδιναλίου Κουρτ Κοχ, προέδρου του Ποντιφικικού Συμβουλίου για την Προώθηση της Ενότητας των Χριστιανών. «Ο παγκοσμιοποιημένος κόσμος στον οποίο ζούμε απαιτεί από μας μια κοινή μαρτυρία της θεόσδοτης αξιοπρέπειας κάθε ανθρώπου και την αποτελεσματική προώθηση των πολιτιστικών, κοινωνικών και νομικών συνθηκών, οι οποίες επιτρέπουν στα άτομα και στις κοινότητες να αναπτυχθούν σε συνθήκες ελευθερίας και υποστηρίζουν την αποστολή της οικογένειας ως το βασικό θεμέλιο της κοινωνίας, εξασφαλίζουν την υγιή και ολοκληρωμένη εκπαίδευση για τους νέους, και εγγυώνται για όλους την απρόσκοπτη άσκηση της θρησκευτικής ελευθερίας» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο προκαθήμενος της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας, η αντιπροσωπία της οποίας παρέστη με την ιδιότητα του παρατηρητή.
Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσαν οι παρεμβάσεις συνέδρων από τη Μέση Ανατολή για την κατάσταση που βιώνουν οι χριστιανοί, στη σκιά των πολιτικών εξελίξεων αλλά και των συγκρούσεων, όπως για παράδειγμα στη Συρία. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι Ορθόδοξες Εκκλησίες πρότειναν και υποστήριξαν την εκλογή σε μια από τις οκτώ θέσεις προέδρων του ΠΣΕ του Πατριάρχη Αντιοχείας Ιωάννη, ο αδελφός του οποίου, μητροπολίτης Χαλεπίου Παύλος, απήχθη τον περασμένο Απρίλιο μαζί με τον Συροϊακωβίτη Αρχιεπίσκοπο της ίδιας περιοχής και η τύχη τους εξακολουθεί να αγνοείται.
Θερμό χειροκρότημα απέσπασε ο δρ Λουκάς Ανδριανός, μέλος της αντιπροσωπίας του Οικουμενικού Πατριαρχείου, ο οποίος μίλησε για το σκληρό πρόσωπο της οικονομικής κρίσης στην Ελλάδα. Με καταγωγή από τη Μαδαγασκάρη, ο κ. Ανδριανός ήρθε πριν από μερικά χρόνια στην Κρήτη για σπουδές, όπου παντρεύτηκε και ζει με την οικογένειά του. Με γλαφυρό τρόπο περιέγραψε τις συνέπειες της κρίσης στην κοινωνία εκφράζοντας την αγωνία του για την αύξηση της ανεργίας αλλά και των αυτοκτονιών, ιδιαιτέρως μεταξύ των νέων της Ελλάδας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Γενική Συνέλευση προέβη σε δήλωση για την ανάγκη επικράτησης της ειρήνης στον κόσμο, ενώ σε ειδικό κείμενο αναφέρεται στη Γενοκτονία των Αρμενίων το 1915, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 ετών σε δύο χρόνια.
Σε πνεύμα ενότητας η παρουσία των ορθοδόξων
Ιδιαίτερα ουσιαστική χαρακτηρίζεται η συμμετοχή των αντιπροσωπιών Ορθόδοξων Εκκλησιών στις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του ΠΣΕ, καθώς σε όλα τα θέματα μοιράστηκαν με τους άλλους χριστιανούς τη θεολογία, τη μαρτυρία και τη διακονία της Ορθοδοξίας. Την περασμένη Κυριακή, μάλιστα, όλες οι Ορθόδοξες Εκκλησίες, δηλαδή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, των Πατριαρχείων Αλεξανδρείας, Αντιοχείας, Ιεροσολύμων, Σερβίας, Ρουμανίας, των Εκκλησιών Κύπρου, Ελλάδος, Αλβανίας, Πολωνίας, Τσεχίας και Σλοβακίας -εκτός από την αντιπροσωπία του Πατριαρχείου Μόσχας, υπό τον μητροπολίτη Βολοκολάμσκ Ιλαρίωνα, που προτίμησε την «αυτοαπομόνωση» στο ρωσικό προξενείο-, συμπροσευχήθηκαν μαζί με τον μητροπολίτη Κορέας Αμβρόσιο, που τέλεσε τη θεία ευχαριστία.
Να σημειωθεί ότι ο ναός, που ήταν κατάμεστος από πλήθος πιστών -γηγενών, ελληνοφώνων και σλαβοφώνων-, συστεγάζεται με το Κοινοτικό Πολιτιστικό Κέντρο και με τον βρεφονηπιακό σταθμό της ενορίας σε ένα επιβλητικό κτίριο στην καρδιά του Μπουσάν. Μια πνευματική κυψέλη της κοινότητας των ορθόδοξων χριστιανών της πόλης που ζει ενωμένη, με πολλή αγάπη και πίστη στον Θεό και τον Σωτήρα Χριστό, τα θεμέλια της οποίας έθεσε ο πρώτος μητροπολίτης Κορέας και νυν μητροπολίτης Πισιδίας Σωτήριος και σήμερα τελεί υπό την καθοδήγηση του δυναμικού μητροπολίτη Αμβροσίου.
Οι Ελληνες στη νέας Κ.Ε.
Στη νέα Κεντρική Επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού των Χριστιανών εξελέγησαν εκ μέρους του Οικουμενικού Πατριαρχείου οι μητροπολίτες Σασίμων Γεννάδιος, Προύσης Ελπιδοφόρος και η καθηγήτρια στη Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ Δήμητρα Κούκουρα. Από το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας ο μητροπολίτης Ζιμπάμπουε Σεραφείμ, ενώ από την Εκκλησία της Κύπρου ο μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος και η κυρία Σόνια Τσιοβάνη. Η Εκκλησία της Ελλάδος θα εκπροσωπείται από τον επίσκοπο Διαυλείας Γαβριήλ, αρχιγραμματέα της Ιεράς Συνόδου, και την καθηγήτρια στη Θεολογική Σχολή Αθηνών Μαρίνα Κολοβοπούλου.
Η κληρικός με τον ιό HIV
Συγκίνηση προκάλεσε η Αφρικανή πρεσβυτεριανή κληρικός Πουμζίλε Μαμπιζέλα, η οποία είναι φορέας του ιού HIV και κάλεσε τις Εκκλησίες να στρέψουν το ενδιαφέρον τους προς τους ασθενείς, χωρίς να κάνουν διακρίσεις. Με δυναμικό λόγο ζήτησε απ’ όλους να συμβάλουν στην ενημέρωση του κοινού και επισήμανε ότι το AIDS είναι μια ασθένεια όπως οι άλλες και δεν αποτελεί μια τιμωρία του Θεού, όπως κάποτε κάποιοι θέλησαν να την παρουσιάσουν, γιατί ο Θεός μόνο αγάπη έχει να προσφέρει στα παιδιά του.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου