Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2014

Χρήστος Γιανναράς: "Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη".

Στην κατάμεστη αίθουσα της Ιωνιδείου Σχολής μίλησε χθες ο καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου κ. Χρήστος Γιανναράς με θέμα: «Ποια παιδεία εγγυάται ανάπτυξη». Η διάλεξη οργανώθηκε με πρωτοβουλία του Δημάρχου Πειραιά κ. Βασίλη Μιχαλολιάκου και της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, με αφορμή την εορτή των Τριών Ιεραρχών και των Ελληνικών Γραμμάτων.
Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Βασίλης Μιχαλολιάκος, τόνισε μεταξύ άλλων:
«Η πρώτη εξουσία σε μια κοινωνία, που θέλει να οραματίζεται έναν κόσμο καλύτερο, είναι η πνευματική ηγεσία. Έχουμε λοιπόν κοντά μας στον Πειραιά έναν από τους πολύ σημαντικούς, έναν από τους κορυφαίους της πνευματικής ηγεσίας του Ελληνισμού και τον υποδέχομαι στην πόλη μας εκ μέρους του Πειραϊκού λαού. Καλώς ήρθατε στην πόλη μας κ. Γιανναρά.

Είναι σαφές ότι εδώ και πολλά χρόνια, η πατρίδα μας διέρχεται κρίση. Τα συμπτώματα της κρίσης είναι δραματικά εδώ και τρία χρόνια. Τα αίτια πάνε μερικές δεκαετίες πίσω. Και χωρίς να θέλω να διεισδύσω στη θεματολογία σας κ. καθηγητά, η κρίση πρώτα διαπέρασε την πνευματική ηγεσία και ως αποτέλεσμα είχαμε την κρίση στην πολιτική ηγεσία και στις άλλες ηγεσίες μιας οργανωμένης κοινωνίας. Αν είχαμε πνευματική ηγεσία ικανή να εμπνεύσει, θα είχαμε και πολιτική ηγεσία αντάξια. Ούτως ή άλλως όμως εγώ εξακολουθώ και θα εξακολουθήσω, σε όλο το διάβα της ζωής μου, σε όσο χρόνο με αξιώσει ο Θεός να είμαι στον Πειραιά και στη Μάνη, να είμαι αισιόδοξος.
Προβλήματα που δημιούργησαν οι άνθρωποι, εμείς οι ίδιοι άνθρωποι μπορούμε να τα επιλύσουμε. Αρκεί να φύγουμε από την κοινωνία του ευδαιμονισμού και του υπερκαταναλωτισμού, από την κοινωνία που ζει με δανεικά και υποθηκεύει το μέλλον των επόμενων γενεών. Αρκεί να ξαναβρούμε την ταυτότητά μας ως έθνος και ως λαός. Όσο δημιουργούσε η Ελλάδα, κάθε γενιά προσπαθούσε να στερηθεί για να ζήσει η επόμενη γενιά. Από ένα σημείο και μετά δανειζόμαστε από τις επόμενες γενιές για να περνάμε εμείς καλά. Η κρίση θα ξεπεραστεί αρκεί να επενδύσουμε στην παιδεία και στον πολιτισμό. Αρκεί να μην ντρεπόμαστε για τον αξιακό μας κώδικα, που κράτησε τον Ελληνισμό όρθιο στη διαιώνια πορεία του, αλλά να τον αναδεικνύουμε. Αρκεί να μην ντρεπόμαστε να κάνουμε το σταυρό μας για να μη μας πουν θρησκόληπτους. Και να μην το κάνουμε υποκριτικά για να το βλέπουν κάποιοι και να παίρνουμε ψήφους.
Είμαι από εκείνους που αγαπούν πολύ τον κ. Γιανναρά. Τον εκτιμώ πολύ και τον θαυμάζω. Ο κ. Γιανναράς έχει πάρα πολλά να δώσει στην Ελλάδα και στην ελληνική νιότη. Είναι από τους ανθρώπους που γεννήθηκε για να μείνει για πάντα νέος. Και νέος σημαίνει δικαίωμα στο όνειρο, δικαίωμα στην αμφισβήτηση, στη ρήξη, στη σύγκρουση, καθήκον στη νίκη. Με τον κ. Γιανναρά μας συνδέουν τα αγαπημένα μας Κύθηρα. Και η Ελλάδα είναι «γεμάτη Κύθηρα», «γεμάτη φωτιές», γεμάτη ανθρώπους που παράγουν πολιτισμό. Αρκεί να κόψουν την πυραμίδα από τη μέση και πάνω και να αφήσουν την πυραμίδα της Ελλάδος από τη μέση και κάτω, να αναγεννηθεί και να δώσει ζωντανά κύτταρα. Αρκεί να εμπιστευθούμε τους ανθρώπους μας. Αρκεί να πούμε ότι η Ελλάδα δεν είναι μόνο η χώρα που δανείστηκε εδώ και τριάντα χρόνια και χρωστάει λεφτά, αλλά είναι και η χώρα που παράγει πολιτισμό, είναι η χώρα που έδωσε και δίνει αγώνες και θυσίες για την ελευθερία όχι μόνο του ελληνικού λαού, αλλά ολόκληρης της Ευρώπης, ολόκληρου του πλανήτη. Η Ελλάδα είναι πολιτισμός, παιδεία, δημοκρατία και εδώ και μερικές εκατονταετίες και χριστιανισμός. Θέλω να συγχαρώ τους συνεργάτες μου της Διεύθυνσης Παιδείας που οργανώνουν τέτοιες όμορφες εκδηλώσεις».
Ο καθηγητής κ. Χρήστος Γιανναράς αφού επισήμανε ότι «ο καλύτερος γιορτασμός της επετείου των Ελληνικών Γραμμάτων είναι ο προβληματισμός για την παιδεία», τόνισε: «τον εκσυγχρονισμό της παιδείας τον καταλαβαίνουμε καθαρά χρησιμοθηρικά. Ο τίτλος που βάλαμε στη σημερινή εισήγηση αυτό θέλει να δείξει. Κάτι καθολικά αποδεκτό είναι ότι η παιδεία πρέπει να υπηρετεί την ανάπτυξη, δηλαδή την ανάπτυξη της παραγωγικότητας και επομένως την ανάκαμψη της οικονομίας. Αυτό το πνεύμα έχει επικρατήσει ολοκληρωτικά στο χώρο της παιδείας, ώστε οι καίριες προϋποθέσεις μόρφωσης του ανθρώπου, μορφοποίησης της προσωπικότητας να παραθεωρούνται. Οι βασικές προϋποθέσεις για να χτίσουμε πάνω σε αυτές πληροφοριακή ενημέρωση και ανάπτυξη της κριτικής σκέψης και της δημιουργικής φαντασίας, είναι η γλώσσα και τα μαθηματικά. Η γλώσσα ως λογική και τα μαθηματικά ως γλώσσα. Η παιδεία που αποσκοπεί στην ανάπτυξη σημαίνει να βγάλει ανθρώπους εξειδικευμένους σε πρακτικές εφαρμογές της γνώσης, ανθρώπους ικανούς να παράγουν. Αυτό μοιάζει να είναι η κυρίαρχη νοοτροπία με επιπτώσεις οι οποίες είναι προβληματικές».
Την εκδήλωση παρουσίασε ο κ. Ξιαρχός Γεώργιος και η κ.Βασιλική Σωτηρίου,Διευθύντρια της Διεύθυνσης Παιδείας και Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Πειραιά, μίλησε για το έργο και την προσωπικότητα του Καθηγητή.
Μετά την εισήγηση επακολούθησε πλούσιος διάλογος ανάμεσα στον καθηγητή κ. Γιανναρά και στο κοινό με μεγάλο ενδιαφέρον, με συντονιστή τον κ. Κωνσταντίνο Ζουρδό, θεολόγο. Στο τέλος, ο Επίτιμος Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Παναγιώτης Κουβάτσος απένειμε αναμνηστική τιμητική πλακέτα του Δήμου στον κ. Γιανναρά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου