H παραδοσιακή μεσογειακή διατροφή μειώνει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων.
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.
Πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από μισό εκατομμύριο υγιών ενήλικων έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer. Η Μεσογειακή Διατροφή με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention studies). Πρόσφατα αποτελέσματα από την ισπανική μελέτη PREDIMED εξηγούν την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, 418 μη-διαβητικοί εθελοντές, ηλικίας 55-80 ετών, με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 χρόνια.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με παρθένο ελαιόλαδο (1 λίτρο την εβδομάδα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς (30 γρ. ημερησίως) και η τρίτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ομάδα ελέγχου). Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολούθησης (follow up), διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής, τόσο μικρότερα ήταν τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 (σχέση αντιστρόφως ανάλογη). Επιπλέον, όταν τα αποτελέσματα των ομάδων μεσογειακής διατροφής συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου (control group), διαπιστώθηκε μείωση στα κρούσματα διαβήτη της τάξεως του 52%. Επίσης, πρόσφατη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση του Μεταβολικού συνδρόμου.
Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ για δέκα χρόνια (από το 1995-2005) σε 214.284 άντρες και 27.799 γυναίκες, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, απέδειξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής μειώνει από 12-20% τις πιθανότητες θνησιμότητας από χρόνιες ασθένειες.
Σημαντική είναι και η ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη EUROLIVE (Covas et al. 2006), όπου διαπιστώθηκε ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων (OLABS), έναντι στην οξειδωμένη μορφή της «κακής» χοληστερόλης (oxidized LDL) και ότι η δημιουργία αυτή ενισχύεται, όταν η οξείδωση των λιπιδίων στον οργανισμό (lipid oxidative damage) είναι αυξημένη. Η οξειδωμένη αυτή μορφή της κακής χοληστερόλης (oxidized LDL) αποτελεί μόριο με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης. Αντίθετα, η δημιουργία αντισωμάτων (OLAB) από τον οργανισμό, κατά αυτής της οξειδωμένης μορφής, φαίνεται να δρα προστατευτικά.
Οι 10 «χρυσές» συμβουλές της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής
1. Σωματικό βάρος: Διατηρείστε το σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης Μάζας Σώματος: 18,5-25kg/m2).
2. Σωματική άσκηση: Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
3. Θερμιδογόνα Τρόφιμα και ποτά: Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο καθώς και των σακχαρούχων ποτών.
4. Φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια): Καταναλώνετε περισσότερα!
5. Προϊόντα ζωικής προέλευσης: Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων.
6. Αλκοόλ: Μετριάστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε 2 για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες.
7. Αλάτι: Μειώστε το στο ελάχιστο την κατανάλωση αλατιού.
8. Αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι, µπαχαρικά και καρυκεύµατα: Προσθέστε άφθονα στα φαγητά και τις σαλάτες.
9. Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύρια πηγή λίπους.
10. Ποικιλία – Μέτρο – Ισορροπία: Το «θαυματουργό» τρίπτυχο!
Σχετικές πληροφορίες δίνει στο www.Life2day.gr ο Δημήτρης Γρηγοράκης, Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης και Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρίας.
Πρόσφατη ανάλυση περισσότερων από μισό εκατομμύριο υγιών ενήλικων έδειξαν ότι η μεσογειακή διατροφή συσχετίστηκε με μειωμένο κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, μειωμένη συχνότητα εμφάνισης καρκίνου, της νόσου Πάρκινσον και της νόσου Alzheimer. Η Μεσογειακή Διατροφή με τα άφθονα θρεπτικά της συστατικά, τη σωστή αναλογία γευμάτων και το άφθονο ελαιόλαδο δεν σταματά να αποτελεί πηγή κλινικών μελετών παρέμβασης (Intervention studies). Πρόσφατα αποτελέσματα από την ισπανική μελέτη PREDIMED εξηγούν την αποτελεσματικότητα της Μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη του διαβήτη τύπου 2 σε άτομα με υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων. Συγκεκριμένα, 418 μη-διαβητικοί εθελοντές, ηλικίας 55-80 ετών, με περισσότερους από 2 παράγοντες κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις, χωρίστηκαν σε 3 ομάδες και παρακολουθήθηκαν για περίπου 4 χρόνια.
Η πρώτη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με παρθένο ελαιόλαδο (1 λίτρο την εβδομάδα), η δεύτερη ομάδα ακολούθησε Μεσογειακή διατροφή ενισχυμένη με ξηρούς καρπούς (30 γρ. ημερησίως) και η τρίτη ομάδα ακολούθησε δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά (ομάδα ελέγχου). Μετά από περίπου 4 χρόνια παρακολούθησης (follow up), διαπιστώθηκε ότι όσο πιο πιστή ήταν η τήρηση της Μεσογειακής διατροφής, τόσο μικρότερα ήταν τα περιστατικά διαβήτη τύπου 2 (σχέση αντιστρόφως ανάλογη). Επιπλέον, όταν τα αποτελέσματα των ομάδων μεσογειακής διατροφής συγκρίθηκαν με τα αντίστοιχα της ομάδας ελέγχου (control group), διαπιστώθηκε μείωση στα κρούσματα διαβήτη της τάξεως του 52%. Επίσης, πρόσφατη μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι η Μεσογειακή διατροφή φαίνεται να είναι αποτελεσματική και στην αντιμετώπιση του Μεταβολικού συνδρόμου.
Πρόσφατη μελέτη που διεξήχθη στις ΗΠΑ για δέκα χρόνια (από το 1995-2005) σε 214.284 άντρες και 27.799 γυναίκες, προκειμένου να διερευνηθεί η επίδραση της Μεσογειακής διατροφής στην αύξηση του προσδόκιμου επιβίωσης, απέδειξε ότι ο συγκεκριμένος τρόπος διατροφής μειώνει από 12-20% τις πιθανότητες θνησιμότητας από χρόνιες ασθένειες.
Σημαντική είναι και η ευρωπαϊκή τυχαιοποιημένη κλινική μελέτη EUROLIVE (Covas et al. 2006), όπου διαπιστώθηκε ότι οι πολυφαινόλες του ελαιόλαδου, προωθούν τη δημιουργία αντισωμάτων (OLABS), έναντι στην οξειδωμένη μορφή της «κακής» χοληστερόλης (oxidized LDL) και ότι η δημιουργία αυτή ενισχύεται, όταν η οξείδωση των λιπιδίων στον οργανισμό (lipid oxidative damage) είναι αυξημένη. Η οξειδωμένη αυτή μορφή της κακής χοληστερόλης (oxidized LDL) αποτελεί μόριο με ιδιαίτερα ενεργό ρόλο στη δημιουργία της αθηροσκλήρωσης. Αντίθετα, η δημιουργία αντισωμάτων (OLAB) από τον οργανισμό, κατά αυτής της οξειδωμένης μορφής, φαίνεται να δρα προστατευτικά.
Οι 10 «χρυσές» συμβουλές της Ελληνικής Μεσογειακής Διατροφής
1. Σωματικό βάρος: Διατηρείστε το σε φυσιολογικά επίπεδα (Δείκτης Μάζας Σώματος: 18,5-25kg/m2).
2. Σωματική άσκηση: Ασκηθείτε τουλάχιστον 30 λεπτά καθημερινά.
3. Θερμιδογόνα Τρόφιμα και ποτά: Περιορίστε την κατανάλωση τροφίμων με υψηλό ενεργειακό περιεχόμενο καθώς και των σακχαρούχων ποτών.
4. Φυτικά τρόφιμα (λαχανικά, φρούτα, δημητριακά / ζυμαρικά ολικής αλέσεως, καστανό ρύζι, όσπρια): Καταναλώνετε περισσότερα!
5. Προϊόντα ζωικής προέλευσης: Περιορίστε την κατανάλωση κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων κρεάτων.
6. Αλκοόλ: Μετριάστε την κατανάλωση αλκοολούχων ποτών σε 2 για τους άνδρες και 1 για τις γυναίκες.
7. Αλάτι: Μειώστε το στο ελάχιστο την κατανάλωση αλατιού.
8. Αρωµατικά βότανα, λεμόνι, ξύδι, µπαχαρικά και καρυκεύµατα: Προσθέστε άφθονα στα φαγητά και τις σαλάτες.
9. Ελαιόλαδο: Χρησιμοποιήστε το ως κύρια πηγή λίπους.
10. Ποικιλία – Μέτρο – Ισορροπία: Το «θαυματουργό» τρίπτυχο!
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου