Εννέα αξιωματούχοι του ΟΗΕ αρμόδιοι για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ζήτησαν χθες την άμεση απελευθέρωση της νεαρής χριστιανής γυναίκας που έχει καταδικαστεί σε θάνατο δι’ απαγχονισμού στο Σουδάν με την κατηγορία της αποστασίας.
«Αυτή η σκανδαλώδης καταδίκη πρέπει να ακυρωθεί και η Ιμπραήμ θα πρέπει
να αφεθεί αμέσως ελεύθερη», δήλωσαν οι αξιωματούχοι, μεταξύ αυτών ο
αρμόδιος για το Σουδάν Μασούντ Μπάντεριν και ο αρμόδιος για τις
εξωδικαστικές εκτελέσεις Κρίστοφ Χάινς.
Γεννημένη από πατέρα μουσουλμάνο και μητέρα χριστιανή η Μέριαμ Γιαχία Ιμπραήμ Ίσαγκ, 27 ετών, καταδικάστηκε την περασμένη Πέμπτη βάσει της σαρία (ισλαμικού νόμου) που ισχύει στο Σουδάν από το 1983 και η οποία απαγορεύει τον προσηλυτισμό.
Η Ίσαγκ, που είναι παντρεμένη με έναν Νοτιοσουδανό χριστιανό, καταδικάστηκε επίσης σε 100 μαστιγώσεις για «μοιχεία». Βάσει της σαρίας μια μουσουλμάνα δεν μπορεί να παντρευτεί έναν μη μουσουλμάνο και κάθε γάμος τέτοιου είδους θεωρείται μοιχεία.
Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΟΗΕ, η Ίσαγκ συνελήφθη το 2013 για «μοιχεία» επειδή ζούσε με έναν χριστιανό, τον οποίο είχε παντρευτεί το 2012.Οι ίδιοι υπογραμμίζουν ότι οποιοσδήποτε έχει το θεμελιώδες δικαίωμα να παντρεύεται και να δημιουργεί οικογένεια. Εξάλλου η καταδίκη ενός ανθρώπου για μοιχεία είναι «αντίθετη στο διεθνές δίκαιο». Παράλληλα κατήγγειλαν ότι η δίκη της Ίσαγκ δεν ήταν δίκαιη και δεν διεξήχθη βάσει των νόμιμων διαδικασιών.
Τον Φεβρουάριο οι σουδανικές αρχές είχαν κατηγορήσει την Ίσαγκ για αποστασία και της είχαν ζητήσει να απαρνηθεί τον χριστιανισμό.Η πίστη σε μια θρησκεία δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να θεωρηθεί έγκλημα, υπογραμμίζουν οι αξιωματούχοι του ΟΗΕ επισημαίνοντας ότι αντίθετα η επιβολή μιας θρησκείας είναι αντίθετη στο διεθνές δίκαιο.
Η νεαρή μητέρα και το μωρό της, 20 μηνών, ζουν σε «σκληρές συνθήκες» στη γυναικεία φυλακή Ομντουρμάν κοντά στο Χαρτούμ. Η γυναίκα είναι επίσης έγκυος και αναμένεται να γεννήσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες.«Η επιβολή της εσχάτης των ποινών σε μια έγκυο γυναίκα ή μια νεαρή μητέρα είναι θεμελιωδώς απάνθρωπη και παραβιάζει την απόλυτη απαγόρευση των βασανιστηρίων», επεσήμαναν οι αξιωματούχοι.
Την προηγούμενη Παρασκευή η Ύπατη Αρμοστής του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Νάβι Πιλάι είχε επίσης καταγγείλει την καταδίκη σε θάνατο της Ίσαγκ και είχε εκφράσει την ανησυχία της για «την σωματική και ψυχική της υγεία».Αν και οι ποινές της μαστίγωσης συνήθως επιβάλλονται στο Σουδάν, οι εκτελέσεις είναι σπάνιες.
Εξάλλου η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Σουδανό επιτετραμμένο για να διαμαρτυρηθεί για την καταδίκη της Ίσαγκ.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Βρετανίας χαρακτήρισε «βάρβαρη» την καταδίκη της νεαρής μητέρας και ζήτησε από τον Σουδανό επιτετραμμένο Μπουκάρι Αφάντι να πιέσει την κυβέρνησή του να τηρήσει τις διεθνείς της υποχρεώσεις όσον αφορά την ελευθερία της θρησκείας και να κάνει ό,τι μπορεί ώστε να ανατραπεί η απόφαση του δικαστηρίου.
Πηγή: defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου