Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 30 Μαΐου 2014

Τιμήθηκε στην Κάρπαθο ο ήρωας Ηλιάκης! (ΦΩΤΟ)

Τιμήθηκε στην Κάρπαθο ο ήρωας Ηλιάκης! (ΦΩΤΟ)
φωτογραφικό υλικό: 
  Μαρία Κ. Θωμαδάκη    

Οκτώ χρόνια πέρασαν από τότε που ο Σμηναγός Κωνσταντίνος Ηλιάκης υπερασπίστηκε σε αερομαχία, κοντά στην Κάρπαθο, την πατρίδα του μέχρι τελευταίας ρανίδος του αίματος του, συγκατελεγόμενος και αυτός στη χορεία των ηρώων.
Τη μνήμη του ήρωα σμηναγού τίμησαν την 28η Μαΐου οι κάτοικοι της Καρπάθου στο πλάισιο εκδηλώσεων τιμής και μνήμης που συνδιοργάνωσαν η Πολεμική Αεροπορία και οι Δήμοι Καρπάθου και Χανίων.

Την Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας εκπροσώπησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. και Καθηγούμενος της Ιεράς και Πατριαρχικής Μονής Αγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων π. Αμφιλόχιος Παπαγιαννάκης συνοδευόμενος από τον Πρωτ. Κων/νο Θωμαδάκη εφημέριο της Ενορίας Αγίου Λουκά Χανίων και Διευθυντή τεχνικού τομέα του Ραδιοφωνικού μας Σταθμού Μαρτυρία, όπου έλαβαν μέρος στο Αρχιερατικό Μνημόσυνο που τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Καρπάθου και Κάσου κ.κ. Αμβρόσιος.
Το παρών στις εκδηλώσεις έδωσαν ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης κ. Δημήτριος Αβραμόπουλος, η ηγεσία των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι των κομμάτων, εκπρόσωποι από την Αντιπεριφέρεια Χανίων και τό Δήμο Χανίων, συνάδελφοί του από την 115 ΠΜ, συγγενείς, εκπρόσωποι από την τοπικη ηγεσία και πλήθος κόσμου.
Ομιλίες εκφώνησαν ο Δήμαρχος Καρπάθου κ. Χανιώτης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Δημ. Αβραμόπουλος και ο αδελφός του αδικοχαμένου Σμηναγού κ Φίλ. Ηλιάκης.
Συγκινητικός ο λόγος του αδελφού του σμηναγού κ. Φίλιπου Ηλιάκη:
"Πέντε ημέρες πριν, στις 23Μαίου, 8 χρόνια από τον χαμό του Σμηναγού Κωνσταντίνου Ηλιάκη, άναψαν αμέτρητα κεριά στην μνήμη του, στα ΜΜΕ με μορφή άρθρων και στο διαδίκτυο με αναρτήσεις, σχόλια, και επισκέψεις σε ιστότοπους που αναφέρονταν σε αυτόν. Θα σταθώ σε ένα.
Ο ολυμπιονίκης Νικόλας Κακλαμανάκης που τερμάτισε εδώ, σε αυτό το σημείο και τίμησε τον σμηναγό αμέσως μετά την ολοκλήρωση του επίπονου και με πολλά μηνύματα διάπλου του Αιγαίου πάνω στην ιστιοσανίδα του, ανάρτησε την φωτογραφία του Κώστα με την λέξη ΑΘΑΝΑΤΟΣ. Σε αυτή την ανάρτηση γράφτηκε σχόλιο από τον αρχιτέκτονα Οδυσσέα Σγουρό, δεν τον γνωρίζω, νοιώθω την υποχρέωση να το αναφέρω δημόσια, οι απόψεις τρίτων όπως και οι δικές σας ομιλίες σήμερα για τον Κώστα είναι περισσότερο αντικειμενικές από όσο θα μπορούσαν να είναι αυτές της οικογένειας του.
Γράφει : Toν θυμόμαστε, μας εμπνέει, τον έχουμε ως πρότυπο!...Σε μια χώρα που κυριαρχεί η μετριότητα και η παραίτηση, ο Κώστας Ηλιάκης με υψιπετή αφοσίωση και αυταπάρνηση μας πρόσφερε ως μάθημα ζωής, τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για την Πατρίδα ...Τιμούμε τη μνήμη του, νουθετούμε τα παιδιά μας με τον τρόπο που υπηρέτησε Εκείνος τις κοινές μας αξίες ,υποκλινόμαστε στο ακένωτο μεγαλείο ψυχής ,την ανδρεία και την αίσθηση καθήκοντος που τον διέκρινε , επικαλούμαστε εσαεί την ανάγκη του παραδείγματός του για όλους...Άνθρωποι σαν τον Κ.Ηλιάκη, δεν είναι μόνο μορφές της Ιστορίας, είναι ζωντανά πρότυπα που θα θέλαμε να υπάρχουν καθημερινά γύρω μας και να καθορίζουν τις επιλογές και την κοινή μας συνείδηση...
Σήμερα και εδώ, στην Κάρπαθο, τιμάτε στο πρόσωπο του, το πρότυπο των αγνών πατριωτών και ολοκληρωμένων ανδρών. Δεν έχω να προσθέσω τίποτα άλλο πέρα από την ευχή να φωτιστούν οι συνθήκες και τα αίτια της Εθνικής μας τραγωδίας στις 23 Μάη 2006 στον αέρα και κατόπιν στην θάλασσα για να μην συμβεί ποτέ ξανά παρόμοιο περιστατικό." .
Ας είναι αιωνία η μνήμη του.   
        
 

 

 

 

Πηγή:  Ιερά Μητρόπολη Κυδωνίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου