Μπορεί μια οικογενειακή βόλτα στο σούπερ μάρκετ να ακούγεται σαν μια ασφαλής συνήθεια ρουτίνας, εγκυμονεί όμως αρκετούς κινδύνους, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας.
Κίνδυνος νούμερο 1: Καρότσια
Όσο κι αν το νούμερο ακούγεται υπερβολικό είναι αληθινό. Σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Ακαδημία κάθε χρόνο τραυματίζονται 23.000 παιδιά από ανατροπές καροτσιών σε σούπερ μάρκετ.
Κανόνες ασφαλείας για τα καρότσια
Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο καροτσάκι.
Μην αφήνετε το παιδί να στέκεται όρθιο στο καροτσάκι.
Μην τοποθετείτε το πορτ μπεμπέ μέσα στο καροτσάκι.
Μην βάζετε το παιδί μέσα στο καλάθι.
Μην αφήνετε τα παιδιά να καβαλάνε το καροτσάκι απ΄έξω ή να σκαρφαλώνουν.
Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να σπρώχνουν το καροτσάκι όταν μέσα κάθεται ένα άλλο παιδί γιατί μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα.
Προτιμήστε καταστήματα που διαθέτουν φυλασσόμενο παιδότοπο ώστε να μπορέσετε να κάνετε ήσυχα τις αγορές σας.Κίνδυνος νούμερο 2: Μικρόβια
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στα καροτσάκια, περισσότερα από το 80% υποθάλπουν κολοβακτηρίδια (το είδος που πιο συχνά συναντάμε στο καπάκι μιας κοινής -δημόσιας τουαλέτας). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από ωμές τροφές ή από τα μικρά παιδιά που κάθονται στα καρότσια, αναφέρει ο Chuck Gerra, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα καροτσάκια είχαν περισσότερα μικρόβια από διάφορα άλλα αντικείμενα που μελέτησαν, όπως κυλιόμενες σκάλες, δημόσια τηλέφωνα και δημόσια λουτρά. Για να αποφύγουμε αυτά τα βακτήρια, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια και να πλένουμε τα χέρια μας αφού τελειώσαμε τα ψώνια.
Κανόνες ασφαλείας για τα καρότσια
Μην αφήνετε ποτέ το παιδί μόνο του στο καροτσάκι.
Μην αφήνετε το παιδί να στέκεται όρθιο στο καροτσάκι.
Μην τοποθετείτε το πορτ μπεμπέ μέσα στο καροτσάκι.
Μην βάζετε το παιδί μέσα στο καλάθι.
Μην αφήνετε τα παιδιά να καβαλάνε το καροτσάκι απ΄έξω ή να σκαρφαλώνουν.
Μην αφήνετε τα μεγαλύτερα παιδιά να σπρώχνουν το καροτσάκι όταν μέσα κάθεται ένα άλλο παιδί γιατί μπορεί να ανατραπεί πολύ εύκολα.
Προτιμήστε καταστήματα που διαθέτουν φυλασσόμενο παιδότοπο ώστε να μπορέσετε να κάνετε ήσυχα τις αγορές σας.Κίνδυνος νούμερο 2: Μικρόβια
Σύμφωνα με μελέτες που έχουν γίνει στα καροτσάκια, περισσότερα από το 80% υποθάλπουν κολοβακτηρίδια (το είδος που πιο συχνά συναντάμε στο καπάκι μιας κοινής -δημόσιας τουαλέτας). Αυτά τα βακτήρια μπορεί να προέρχονται από ωμές τροφές ή από τα μικρά παιδιά που κάθονται στα καρότσια, αναφέρει ο Chuck Gerra, μικροβιολόγος στο πανεπιστήμιο της Αριζόνα. Σύμφωνα με τις μελέτες, τα καροτσάκια είχαν περισσότερα μικρόβια από διάφορα άλλα αντικείμενα που μελέτησαν, όπως κυλιόμενες σκάλες, δημόσια τηλέφωνα και δημόσια λουτρά. Για να αποφύγουμε αυτά τα βακτήρια, οι ειδικοί συνιστούν να χρησιμοποιούμε αντισηπτικά μαντηλάκια και να πλένουμε τα χέρια μας αφού τελειώσαμε τα ψώνια.
Κίνδυνος νούμερο 3: Ετικέτες
Προσοχή στις «ανοιχτές ημερομηνίες» των τροφίμων. Με εξαίρεση την δοσολογία και τις τροφές των βρεφών, η ημερομηνία λήξης δεν τηρείται πάντα. Οι ετικέτες που γράφουν «ανάλωση κατά προτίμηση» είναι περισσότερο κάτι σαν πρόταση παρά κανόνας ασφαλείας. Το προϊόν θα έχει καλύτερη γεύση αν καταναλωθεί μέσα στην προτεινόμενη ημερομηνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία αυτή. Αν ένα προϊόν έχει πάνω ετικέτα «πώληση έως» ή «διάθεση έως», αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί το σούπερ μάρκετ να πουλάει το προϊόν αυτό.Κίνδυνος νούμερο 4: Υπερκατανάλωση
Τα φαγητά για παιδιά είναι επίτηδες τοποθετημένα σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν. Οποιοσδήποτε ψωνίζει μαζί με τα παιδιά του, πρέπει να έχει το νου του για προϊόντα που αυτό αρπάζει και τα πετάει στο καλάθι. Μια βόλτα στο διάδρομο με τα δημητριακά θα το επιβεβαιώσει αυτό. Τα ζαχαρούχα δημητριακά βρίσκονται στο ύψος των ματιών του παιδιού, ενώ τα πιο υγιεινά είναι στα ψηλότερα ράφια, αναφέρει η Tara Gidus, εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαιτολογίας. Το ίδιο συμβαίνει και μπροστά από τα ταμία, όπου οι καραμέλες και οι τσίχλες είναι στατιστικά τοποθετημένες ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ζητάνε από τους γονείς τους να τους αγοράσουν.
Προσοχή στις «ανοιχτές ημερομηνίες» των τροφίμων. Με εξαίρεση την δοσολογία και τις τροφές των βρεφών, η ημερομηνία λήξης δεν τηρείται πάντα. Οι ετικέτες που γράφουν «ανάλωση κατά προτίμηση» είναι περισσότερο κάτι σαν πρόταση παρά κανόνας ασφαλείας. Το προϊόν θα έχει καλύτερη γεύση αν καταναλωθεί μέσα στην προτεινόμενη ημερομηνία, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα είναι ασφαλές για κατανάλωση μετά την ημερομηνία αυτή. Αν ένα προϊόν έχει πάνω ετικέτα «πώληση έως» ή «διάθεση έως», αυτή είναι η ημερομηνία μέχρι την οποία μπορεί το σούπερ μάρκετ να πουλάει το προϊόν αυτό.Κίνδυνος νούμερο 4: Υπερκατανάλωση
Τα φαγητά για παιδιά είναι επίτηδες τοποθετημένα σε σημείο που να μπορούν να τα φτάσουν. Οποιοσδήποτε ψωνίζει μαζί με τα παιδιά του, πρέπει να έχει το νου του για προϊόντα που αυτό αρπάζει και τα πετάει στο καλάθι. Μια βόλτα στο διάδρομο με τα δημητριακά θα το επιβεβαιώσει αυτό. Τα ζαχαρούχα δημητριακά βρίσκονται στο ύψος των ματιών του παιδιού, ενώ τα πιο υγιεινά είναι στα ψηλότερα ράφια, αναφέρει η Tara Gidus, εκπρόσωπος του Αμερικάνικου Οργανισμού Διαιτολογίας. Το ίδιο συμβαίνει και μπροστά από τα ταμία, όπου οι καραμέλες και οι τσίχλες είναι στατιστικά τοποθετημένες ώστε να ενθαρρύνουν τα παιδιά να ζητάνε από τους γονείς τους να τους αγοράσουν.
Από: Ελένη Χαδιαράκου
Πηγή: imommy.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου