Του Κωνσταντίνου Ερρίπη, θεολόγου - Καρδιολόγου
Τό ψωμί τό διακρίνουμε σέ: Ἄσπρο ψωμί καί Ὁλικῆς ἀλέσεως ψωμί.
Τ ό ἄ σ π ρ ο ψ ω μ ί :
- Ἡ θρεπτική του ἀξία εἶναι ἐλαχἰστη.
- Δημιουργεῖ πρόβλημα στό εὐερέθιστο ἔντερο.
- αὐξάνει σέ μικρό βαθμό τήν ἀρτηριακή πίεση.
- ἀποσταθεροποιεῖ τά ἐπίπεδα σακχάρου τοῦ αἵματος.
Τ ό ψ ω μ ί ὁ λ ι κ ῆ ς ἀ λ έ σ ε ω ς :
-Συντελεῖ στήν καλή λειτουργία τοῦ ἐντέρου καί δρᾶ εὐεργετικά στήν δυσκοιλιότητα.
- Δέν ἐρεθίζει τά ἐκκολπώμτα τοῦ ἐντέρου καί τίς αἱμορροΐδες.
- Δρᾶ προστατευτικά στήν καρδιά καί τά ἀγγεῖα.
- Μειώνει τήν κακή χοληστερίνη (LDL).
- Δρᾶ σταθεροποιητικά στά ἐπίπεδα σακχάρου τοῦ αἵματος.
- Δρᾶ ἀποτρεπτικά στήν ἐμφάνιση καρκίνου τοῦ παχέος ἐντέρου.
Β α σ ι κ ό ς δ ι α τ ρ ο φ ι κ ό ς κ α ν ό ν α ς
Ὅταν
τό φαγητό μας εἶναι πλούσιο σέ ὐδατάνθρακες (μακαρόνια, ρύζι, λοιπά
ζυμαρικά, κλπ), τότε θά πρέπει νά ἀρκούμεθα σέ πολύ μικρή ποσότητα
ψωμιοῦ.
(στοιχεῖα ἀπό περ. «στούς ρυθμούς τῆς καρδιᾶς» τευχ. 248 σελ. 85-86)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου