Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Παρασκευή 6 Μαρτίου 2015

Ο Ναθαναήλ δεν είναι ανόητος.



Σεβ. Μητροπολίτου 
Χονγκ-Κονγκ κ. Νεκταρίου

Ο Φίλιππος φέρνει τον φίλο του Ναθαναήλ για να συναντήσει τον Χριστό. Ο Ιησούς βλέπει τον Ναθαναήλ και λέγει: Δείτε έναν Ισραηλίτη στην καρδιά του οποίου δεν υπάρχει δόλος.
Ο Ναθαναήλ δεν είναι ανόητος. Ακούει με περιέργεια αυτόν τον άγνωστο άνδρα να τον επαινεί. Τον ρωτά: από που με γνωρίζεις;
Η απάντηση του Ιησού τον αφήνει έκπληκτο: Προτού ο Φίλιππος σε καλέσει να έρθεις, σε είδα που καθόσουν κάτω από το δένδρο της συκιάς.
Ο Ιησούς απεκάλυψε στον Ναθαναήλ κάτι που μόνο αυτός γνώριζε. Προφανώς ο Ναθαναήλ είχε έναν ιδιαίτερο τόπο, μακριά από τα περίεργα και αδιάκριτα βλέμματα, όπου πήγαινε για να προσευχηθεί.

Ο Ναθαναήλ προσευχόταν στον Αδωνάϊ Γιράχ. Στον Θεό που βλέπει. Και ο Θεός του αποκαλύπτεται στο πρόσωπο του Χριστού.
Αυτή την αλήθεια τονίζει σήμερα η Εκκλησία. Οι Προφήται ως είδον. Μας προσκαλεί: έρχου καί ίδε. Δηλαδή φύγε από τη στασιμότητα των παθών της αμαρτίας και άνοιξε την καρδιά σου για να δεχθείς την αποκάλυψη του Χριστού. Τότε θα δεις κι εσύ όπως οι Προφήτες, ο Φίλιππος και ο Ναθαναήλ. Τότε μπορείς κι εσύ να ζήσεις την Πίστη, δηλαδή την Αποκάλυψη, την οποία η Εκκλησία παρέλαβε από τους Αποστόλους. Τους επόπτες της Εκείνου μεγαλειότητος.
Αυτή είναι η Ορθοδοξία: ...αὕτη δέ ἐστιν ἡ αἰώνιος ζωή, ἵνα γινώσκωσί σε τὸν μόνον ἀληθινὸν Θεὸν καὶ ὃν ἀπέστειλας ᾿Ιησοῦν Χριστόν...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου