Ζωντανή Αναμετάδοση Ιερών Ακολουθιών

Τετάρτη 6 Μαΐου 2015

Σπουδαίο συνέδριο με θέμα τα εκκλησιαστικά ψηφιακά μέσα.

Σπουδαίο συνέδριο με θέμα τα εκκλησιαστικά ψηφιακά μέσα

του Αντώνη Μακατούνη
(από το Σαββατιάτικο ένθετο της εφημερίδας Δημοκρατία για την ορθοδοξία)

Τα τελευταία είκοσι χρόνια έχει παρατηρηθεί μία πρωτόγνωρη έκρηξη στην ανάπτυξη των ηλεκτρονικών μέσων ενημέρωσης και επικοινωνίας. Αξιοποιώντας το διαδίκτυο, οι Ορθόδοξες Εκκλησίες ανά τον κόσμο προσπαθούν να διαδώσουν τον θείο λόγο.
 Ειδικότερα στην πατρίδα μας πολλοί ναοί διαθέτουν ιστοσελίδες ώστε να ενημερώνουν τους πιστούς για διάφορα θέματα, ενώ αρκετοί ιερείς χρησιμοποιούν σύγχρονα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ομως προκύπτουν ορισμένα βασικά ερωτήματα και προβληματισμοί. Μπορεί να υπάρξει σχέση πίστης και σωτηρίας στο ψηφιακό περιβάλλον; Μήπως το ίντερνετ απευθύνεται στο μυαλό και όχι στην καρδιά;
Είναι το ίντερνετ η «λογικοποίηση» της ποιμαντικής; Ακόμα, σε ποιους απευθύνεται η ποιμαντική μέσω του διαδικτύου; Ποια είναι η διάκριση μεταξύ σοβαρότητας και επιπολαιότητας του κοινού στο διαδίκτυο;


   Απαντήσεις σε όλα τα σχετικά ζητήματα θα δώσει το πρώτο διεθνές συνέδριο ψηφιακών μέσων και ορθόδοξης ποιμαντικής, με ελεύθερη είσοδο, που ξεκινά την Πέμπτη. Θα γίνει στο ξενοδοχείο «Divani Apollon Palace» στη Βουλιαγμένη και από αυτό πρόκειται να «παρελάσουν» 75 αξιόλογοι ομιλητές, κληρικοί (ανάμεσά τους αρκετοί αρχιερείς) και λαϊκοί από 21 χώρες, κατά τη διάρκεια των τριών ημερών που διαρκούν οι εργασίες.
Από μία τόσο σημαντική εκδήλωση δεν θα μπορούσε να λείπει ο παραδοσιακός και έγκυρος έντυπος Τύπος, τον οποίο εκπροσωπεί (ως ένας εκ των εισηγητών) ο διευθυντής σύνταξης της «δημοκρατίας» και διευθυντής της εκκλησιαστικής εφημερίδας «Ορθόδοξη Αλήθεια» Δημήτρης
Ριζούλης.


Το συνέδριο οργανώνει το Ινστιτούτο Ερευνας, Διάσωσης και Προβολής Πνευματικών και Πολιτιστικών Παραδόσεων «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός», το οποίο δραστηριοποιείται επί μακρόν στον συγκεκριμένο χώρο μέσω του διαδικτυακού περιοδικού «www.pemptousia.gr». Για τον σκοπό αυτό αποφάσισε, σε συνεργασία με τις ορθόδοξες διαδικτυακές πύλες Orthodox Christian Network (myocn.net, επίσημο όργανο της Συνέλευσης των Ορθόδοξων Επισκόπων Αμερικής, SCOBA) και Bogoslov (bogoslov.ru, του τμήματος θεολογικής μόρφωσης του Πατριαρχείου της Μόσχας), τη σύγκληση του διεθνούς συνεδρίου, στο οποίο θα αποτιμηθεί το έργο των ορθοδόξων στον τομέα της ποιμαντικής των ψηφιακών μέσων, ενώ θα τεθούν οι προβληματισμοί για τη δυναμική της ορθόδοξης παρουσίας στον εν λόγω χώρο, αλλά και θα συζητηθούν οι προοπτικές για την περαιτέρω ανάπτυξη του ορθόδοξου λόγου στον κυβερνοχώρο.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι ήδη μεγάλη η ανταπόκριση και η συμμετοχή του κόσμου μέσω των εγγραφών (όποιος θέλει μπορεί να λάβει και τα πρακτικά) στον διαδικτυακό ιστότοπο www.dmopc15.com όπου γίνονται οι αιτήσεις.


«Η αρχική σκέψη ήταν για μια μικρή ημερίδα, όμως τελικά κατέληξε να γίνει ένα μεγάλο συνέδριο. Τα σχόλια που έχουμε ακούσει είναι πάρα πολύ θετικά, ήδη μας προτρέπουν να γίνει θεσμός και να το κάνουμε κάθε χρόνο» αναφέρει στη «δημοκρατία» ο πρόεδρος του Ινστιτούτου «Αγιος Μάξιμος ο Γραικός» και διευθυντής του διαδικτυακού περιοδικού «Πεμπτουσία» Νικόλαος Γκουράρος. Εκ παραλλήλου τονίζει το κίνητρο της σπουδαίας προσπάθειας. «Απώτερος σκοπός της συνάντησης, εκτός της αλληλογνωριμίας των υπευθύνων των ορθόδοξων ψηφιακών μέσων, είναι ο συντονισμός των προσπαθειών μας προς μία αποτελεσματικότερη και προς δόξαν Θεού εκφορά του λόγου του Ευαγγελίου στους χρήστες των μέσων αυτών, καθώς και η απαρχή μιας συγκροτημένης και από κοινού προσπάθειας για τη σπορά των αξιών της ορθοδόξου χριστιανικής παραδόσεως προς πάντα άνθρωπον καλής θελήσεως».

Τα χρήσιμα συμπεράσματα και πορίσματα του πρώτου παγκόσμιου συνεδρίου ψηφιακών μέσων, που διοργανώνεται υπό την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, αναμένεται να προκαλέσουν έντονες συζητήσεις που θα δώσουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό, αλλά επίσης θα φωτίσουν τη σχέση της Εκκλησίας με τον αχανή χώρο του διαδικτύου. Στη λήξη (του συνεδρίου) θα προβληθεί ένα ειδικό ντοκιμαντέρ για τη Θεολογική Σχολή της Χάλκης (παραγωγή της «Πεμπτουσίας») που είναι βέβαιο ότι θα ξυπνήσει ελληνορθόδοξες μνήμες για την ιστορική σχολή που ανέδειξε μεγάλες πνευματικές προσωπικότητες.

Περισσότερες πληροφορίες για το τριήμερο πρόγραμμα αλλά και τους ομιλητές μπορεί να λάβει όποιος ενδιαφέρεται στην ιστοσελίδα www.pemptousia.gr. Ο κ. Γκουράρος υπογραμμίζει για την αξιόλογη πορεία της: «Οι εμπνευστές της “Πεμπτουσίας” είδαν μία νέα, τεράστια και ανεπανάληπτη δυνατότητα ιεραποστολικής μετάδοσης του φιλοκαλικού πνεύματος μέσα από το διαδίκτυο. Με τον τρόπο αυτόν δεν έδειξαν απλά ότι αντιλαμβάνονται τις ανεξάντλητες δυνατότητες αυτού του μέσου. Αντιμετώπισαν φιλοκαλικά και το ίδιο το μέσο. Πολλοί, του εκκλησιαστικού χώρου μάλιστα, έχουν κατηγορήσει το διαδίκτυο ως μέσο διαφθοράς πάσης φύσεως, που η χρήση του δημιουργεί σοβαρά πνευματικά προβλήματα.

Η “Πεμπτουσία” ανατρέπει ακριβώς αυτήν την άποψη, μεταβάλλοντας το διαδίκτυο από μέσο πάσης φύσεως καταναλωτισμού σε μέσο φιλοκαλικό, που θα αναδεικνύει τις καλύτερες, ευγενέστερες και υψηλότερες εκφάνσεις του ανθρώπινου πνεύματος». Αξιοσημείωτο είναι ότι στα πρόσφατα διεθνή βραβεία Webby (κάτι σαν τα Οσκαρ του διαδικτύου) έλαβε τιμητική διάκριση στην κατηγορία θρησκεία και πνευματικότητα, ένα σημαντικό επίτευγμα για θρησκευτική ιστοσελίδα.
Οι 13.000 συμμετοχές σε όλες τις κατηγορίες από 50 πολιτείες των ΗΠΑ και από 60 χώρες αποδεικνύουν περίτρανα τον υψηλό συναγωνισμό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου